Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. julija 2023

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 13.50 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,5 v bližini Metlike, 79 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Semiča in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.15 sta se v Žrelu, občina Jezersko, zaplezali planinki. Gorski reševalci GRS Jezersko so zaplezani planiki s pomočjo vrvne tehnike rešili in ju nepoškodovani pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ptuj

Ob 11.40 je v naselju Moškanjci, občina Gorišnica, padalec zasilno pristal na elektroenergetskih kablih nad železniško progo. Gasilci PGD Ptuj in Moškanjci so odstranili padalo s kablov ter zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 19.38 je v naselju Strunjan, občina Piran, v strunjanskem drevoredu osebno vozilo zapeljalo z vozišča v nasad oljk in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, postavili vozilo nazaj na kolesa in očistili cestišče. Poškodovanega voznika so reševalci NMP na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 je na gozdni poti v občini Logatec padel motorist in si poškodoval nogo. Gasilci PGD Dolnji Logatec so dvignili motor z motorista, mu nudili prvo pomoč in ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Logatec so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 17.03 sta na Ljubljanski cesti v Postojni trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista. Reševalci NMP so ga prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.02 sta na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem. Reševalci ZRCK so eno poškodovano osebo prepeljali v ZD Ravne na Koroškem, druga pa je sama poiskala zdravniško pomoč.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.08 je na Cesti Ste Marie aux Mines v Tržiču gorelo v trgovini. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so požar pogasili, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.22 je na Cesti železarjev na Jesenicah gorelo v zapuščenem objektu. Gasilci GARS Jesenice so pogasili goreče odpadke in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Jesenice, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.48 je v Božičevi ulici v Ljubljani zaradi odvržene navijaške bakle zagorelo ostrešje trgovskega poslopja. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tomačevo-Jarše in Stožice so pogasili požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 0.44 je v Ljubljanski ulici v Mariboru zagorelo v kuhinji stanovanja v stanovanjskem bloku. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci so požar pogasili, izklopili elektriko v stanovanju, ga prezračili in opravili detekcijo plinov. Večje škode ni bilo.

 Ob 6.42 se je v naselju Strug, občina Makole, na požarišču požara z dne 1. 7. 2023 začelo kaditi. Gasilci PGD Makole so pogasili manjša žarišča.

Ob 23.25 je v Prešernovi ulici v Mariboru zagorelo v kopalnici stanovanja. Požar je pogasila lastnica stanovanja pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor, ki so stanovanje pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 20.56 je na Cesti Notranjskega odreda v naselju Stari Trg pri Ložu, občina Loška dolina, gorelo na silosu žagovine. Gasilci PGD Stari trg, Iga vas, Babno Polje, Cerknica, Velike Bloke in IGE Kovinoplastika Lož so pogasili požar, vsebino silosa ohladili, jo iznesli iz silosa in jo nato izdatno polivali z vodo na začasni deponiji. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali celotno območje žage.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.02 je ob Kurilniški ulici v Ljubljani na tirih gorenjske železniške proge gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, odklopili akumulator in vozilo s pomočjo vitla potegnili s tirov. Vozilo je uničeno. V času gašenja požara je bil železniški promet na progi Ljubljana–Jesenice in Ljubljana–Kamnik preventivno ustavljen.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 22.04 se je v naselju Strug v občini Makole na požarišču pojavilo iskrenje in dim. Požarišče so prekopali in dodatno zalili z vodo gasilci PGD Makole.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 15.11 je v Ulici Kneza Koclja v Mariboru gorela vsebina v komunalnem zabojniku, ki so jo pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 2.24 je na Ljubljanski cesti v Račah, občina Rače-Fram, na parkirišču iztekalo gorivo iz osebnega vozila. Gasilci JZ GB Maribor so nevtralizirali madež na manjši površini.

Ob 20.02 je na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici iztekla manjša količina hidravličnega olja. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so območje onesnaženja zavarovali ter nevtralizirali hidravlično olje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 7.17 so v reki Krki pri naselju Boršt, občina Brežice, naleteli na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so letalsko bombo, ročno bombo, topovske granate, minometne mine in strelivo, vse iz obdobja 2. svetovne vojne odstranili in uničili na varnem kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.44 so v naselju Polje pri Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, v gozdu za objektom našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta zavarovala kraj najdbe, pregledala okolico najdbe z detektorjem kovin in na varnem kraju uničila minometno mino kalibra 45 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Lokacijo, kjer je potekalo uničenje najdb, so zavarovali policisti PP Grosuplje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.08 je v bližini naselja Korita na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, občan v gozdu naletel na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in uskladiščila 7 kosov NUS v skupni masi 33,28 kg. Najdbe so avstrijskega in italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Za sanacijo posledic neurja dne 1. 7. 2023 je bilo na terenu aktiviranih 16 prostovoljnih gasilskih enot. Gasilci so črpali vodo iz poplavljenih objektov, s protipoplavnimi vrečami preprečili nadaljnji vdor vode v objekte, očistili več prepustov meteorne vode v obcestnih jarkih, odstranili nanešeno blato in mulj s cestišč ter odstranili podrto drevo.

Izpostava Celje

Ob 12.54 je na Šercerjevi cesti v Velenju počila vodovodna cev v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Velenje so zaprli ventil in posesali okoli 200 litrov vode.

Ob 17.44 je v stanovanju v Ulici Dušana Kvedra v Šentjurju iztekala voda v kopalnici. Gasilci PGD Šentjur so zaprli dovodni ventil, ga očistili in popravili ter posesali vodo v prostoru.

Izpostava Kranj

Ob 10.22 so v bližini naselja Zadnja vas, občina Radovljica, gasilci PGD Podgora odstranili drevo s cestišča.

Ob 12.21 se na Koroški ulici v Lescah gasilci PGD Lesce s tehničnim posegom omogočili reševalcem NMP in policiji vstop v stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.59 so na Tržaški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja večstanovanjske stavbe in stanovalcu omogočili dostop do zdravil.

Izpostava Maribor

Ob 11.06 so v Goriški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop pristojnim službam do preminule osebe.

Ob 17.35 so v naselju Spodnja Polskava, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Spodnja Polskava odstranili drevo, ki je padlo na cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.37 so na Cesti IV. Prekomorske brigade v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bodo predvsem v severni polovici Slovenije popoldne, zvečer in v noči na torek nastale močnejše nevihte z nalivi, krajevno bo možna tudi toča. 


		

Hidrološko stanje in napoved

 

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/