Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon na Dobrodošli doma 2023

Slovenci iz zamejstva, sveta in domovine so se zbrali v Vipavi na osrednjem dogodku tradicionalne prireditve Dobrodošli doma. Na glavnem odru je zbrane nagovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Državna sekretarka Vesna Humar je v Galeriji ob dvorišču Lanthierijevega dvorca odprla eno izmed razstav, in sicer razstavo fotografa Oskarja Moleka iz Argentine.
Minister Arčon med govorom. V ozadju napis Dobrodošli doma, v ozadju tudi voditelj prireditve.

Minister Matej Arčon | Avtor: Tamino Petelinšek

1 / 3

Na glavnem odru je zbrane nagovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki je poudaril, da smo Slovenci izjemni in da se tega moramo zavedati, “smo povezani na vseh koncih sveta, smo povezani preko različnih delovanj in to nas izjemno bogati. Ko se Slovenci povezujemo in družimo izven domovine, smo lahko več kot ponosni, da imamo svojo identiteto in imamo svojo državo.” Zahvalil se je vsem Slovenkam in Slovencem, ki živijo izven meja Slovenije, da so si pred 32 leti prizadevali in s svojim delovanjem pomagali, da so nas države tako hitro priznale. Povedal je tudi, da smo ena redkih držav v svetu, ki ima resor, ki skrbi za Slovence po svetu, ter dejal, da je tudi naloga urada, “da skupaj utrjujemo narodno identiteto preko jezika, kulture, gospodarstva in da ostajamo tesno povezani.” Ob tem se je vsem, ki delujejo na področju povezovanja poklonil in iskreno zahvalil za njihov trud. Izpostavil je še, da nas ljubezen do jezika in domovine ter medsebojno spoštovanje krasi kot narod. Vsem prisotnim na današnji prireditvi, tistim blizu in tistim daleč, se je zahvalil za vse, kar so naredili do sedaj, in bodo naredili v prihodnje za to, da bomo Slovenke in Slovenci, rojakinje in rojaki, ostali povezani in še naprej spoštovali in imeli radi svojo domovino.

Skozi dan je bilo na več prizoriščih Lanthierijeve graščine v Vipavi živahno. Že takoj na začetku so na dvorišču dvorca zbrane s svojim nastopom razveselile Folklorna skupina Slovensko kulturno in športno društvo Drava iz Augsburga v Nemčiji ter Mešani pevski zbor in učenci Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada v Srbiji. Obiskovalci so se lahko preizkusili v štirih družabnih igrah o zamejstvu in si ogledali zamejske zemljevide s slovenskimi zemljepisnimi imeni. V Galeriji Lanthierijevega dvorca so na ogled postavili razstavo fotografinje Lučke Oblak Čop iz Argentine in razstavo fotografa Joseja Voglarja iz Venezuele. Prisluhnili so lahko Mojci Vrtič, ki je povedala nekaj o izseljevanju v Vipavski dolini. V Galeriji ob dvorišču Lanthierijevega dvorca so na ogled postavili razstavo fotografa Oskarja Moleka iz Argentine, odprla jo je državna sekretarka Vesna Humar. Poskrbljeno je bilo za ustvarjalne delavnice, pravljice in igre za otroke. Predstavljena je bila otroška pravljica »Zmaj iz Postojnske jame« avtorice Breda Mulec in ilustratorja Vanje Flisa. Otroci iz Vrtca Mavrica Bračan-Krmin so pripovedovali pravljice s kamišibaji. Združenje Blanchini iz Vidma je pripravilo otroško gledališko igro »Medved poseka gozd« po motivu istoimenske pravljice Davida Calija v priredbi Samante Kobal. Obiskovalci so se lahko ustavili tudi na tržnici lokalnih pridelovalcev in gostincev ter stojnicah domače obrti.

Na osrednji prireditvi so po glasbenem uvodu Pihalnega orkestra Vrhpolje zbrane nagovorili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu mag. Uroš Zorn in župan občine Vipava, ki je dogodek gostila, Anton Lavrenčič. V nadaljevanju pa so svoje skrbno pripravljene, predvsem pa izjemno srčne nastope, izvedli rojaki iz zamejstva in sveta. Predstavili so se otroška folklorna skupina iz društva Triglav iz Banja Luke v Bosni in Hercegovini, violinistka Inés Voglar-Belgique in flavtistka Molly Barth iz ZDA, maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka RAST 52 iz Argentine, od tam sta prišli tudi Darinka Tejera (vokal, kitara, flavta) in Maia Korošec (bas, kontrabas); barve Slovencev na Hrvaškem so tokrat zastopali Ženski pevski zbor Ajda iz Umaga, Mešani pevski zbor Encijan iz Pule in Folklorna skupina Kulturnega prosvetnega društva Bazovica z Reke. Občinstvo, med katerimi so bili številni rojaki iz različnih koncev sveta, pa tudi iz zamejstva, je vse nastope nagradilo z bučnim aplavzom.

Čudovit dan v Vipavski dolini je zaokrožil družabni večer ob glasbi in plesu. Obiskovalce so razgreli pevec in kitarist Martin Marolt iz Argentine, Daniele Hočevar iz Venezuele s plesnim nastopom Tambores – Bobni in plesno delavnico, Ansambel Baires polka iz Argentine. Večer pa se je sklenil ob melodijah in besedilih Adija Smolarja.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je imel, kot že veleva tradicija, na prireditvi stojnico, z namenom predstavitve dela Urada in promocije Slovenije in njenih lepot.

Dobrodošli doma je tradicionalna prireditev, na kateri se enkrat letno zberejo Slovenci iz zamejstva, izseljenstva in domovine. Letošnje srečanje, ki se je pričelo v četrtek, 29. junija, se bo zaključilo danes, v nedeljo, 2. julija na 29. taboru Slovencev po svetu v Ljubljani. Dogodka se bo udeležila državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Letos program pripravlja Izseljensko društvo Slovenija v svetu, v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom, Rafaelovo družbo in Slovensko izseljensko matico. Prireditev financira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.