Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na 29. Taboru Slovencev po svetu

Državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani udeležila 29. Tabora Slovencev po svetu, ki ga v sklopu prireditve Dobrodošli doma že tradicionalno prireja Izseljensko društvo Slovenija v svetu.
Državna sekretarka s dijaki iz Argentine in škofom Jamnikom. Stojijo v cerkvi.

Državna sekretarka s dijaki iz Argentine in škofom Jamnikom. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Državna sekretarka Humar je v pozdravnem nagovoru povedala, da so na področju dela s Slovenci v zamejstvu in po svetu pred nami novi izzivi, ki jih bo potrebno reševati v sodelovanju z vsemi. Izseljenskemu društvu Slovenija v svetu, ki je bil letos osrednji organizator prireditve Dobrodošli doma, se je zahvalila za opravljeno delo in čestitala za uspešno izvedbo dogodka.

Letošnji tabor se je pričel z mašo za Slovence doma in po svetu, ki jo je vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik skupaj z izseljenskim duhovnikom Zvonetom Podvinskim iz Švedske. Uvodoma sta na slovesnosti, ki je sledila, zadoneli slovenska in izseljenska himna, zbrane je poleg državne sekretarke pozdravil tudi predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu mag. Uroš Zorn.

O migracijah in novodobnem izseljevanju so na okrogli mizi razmišljali Cvetko Falež iz Avstralije, Tatjana Modic Kržišnik iz Argentine in predstavnik Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (American Slovenian Education Foundation - ASEF) Jože Rožanec. Obiskovalci so prisluhnili video prispevku dr. Zvoneta Štrublja iz Belgije.

S svojim nastopom so navdušili maturantje slovenskega srednješolskega tečaja iz Argentine RAST 52, violinistka Inés Voglar-Belgique, flavstistka Molly Barth iz ZDA in pianistka Hermina Hudnik; Darinka Tejera (vokal, kitara, flavta) in Maia Korošec (bas, kontrabas) iz Argentine, od koder prihaja tudi Martin Marolt, ki je zbrane pobožal z lepim vokalom in svojo kitaro.

Obiskovalci so si lahko ogledali razstavo z naslovom »Utrinki iz življenja« fotografinje Lučke Oblak Čop iz Argentine, predstavila jo je umetnostna zgodovinarka Verena Koršič Zorn.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS) je prostovoljno združenje Slovencev iz domovine in sveta, katerega poglavitna naloga je povezovanje vseh Slovencev z matično domovino, preučevanje izseljenske problematike in reševanje vsestranskih potreb, zlasti na področju šolstva, kulture, kulturne dediščine, športa in urejanja dokumentov. Posebno pozornost društvo namenja povezovanju matične domovine z rojaki živečimi v Argentini.