Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. julija 2023

Neurje

Včeraj pozno popoldne je močno deževje zajelo vzhodni del Slovenije pri čemer je meteorna voda poplavila kletne prostore objektov, nanesla blato na cestišča in parkirišče. Zaradi razmočenega terena se je podrlo drevo. Zabeleženo je bilo 24 dogodkov, od tega največ na območju regijskega centra za obveščanje Murska Sobota (17), Celje (2), Brežice (3) ter Trbovlje (1) in Ptuj (1). Za sanacijo posledic na terenu je bilo aktivirano 16 prostovoljnih gasilskih enot. Gasilci so črpali vodo iz poplavljenih objektov, s protipoplavnimi vrečami preprečili nadaljnji vdor vode v objekte, očistili več prepustov meteorne vode v obcestnih jarkih, odstranili nanešeno blato in mulj s cestišč ter odstranili podrto drevo.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.01 se je na poti med Vodnikovim domom in dolino Voje v občini Bohinj izgubil pohodnik. Gorski reševalci GRS Bohinj so pogrešanega našli in nepoškodovanega na klasični način pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.10 je v Tolminskih koritih v naselju Žabče, občina Tolmin, sprehajalcu postalo slabo. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga oskrbeli na kraju in pospremili do reševalcev NMP.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica in Kranj

Ob 23.07 se je na območju gore Jalovec, občina Bovec, pričela iskalna akcija pogrešanega francoskega pohodnika. Edini znani podatek je bila lokacija posredovana na domačo telefonsko številko v Franciji, ki ga je locirala v območje pod Kotovim Sedlom na višini 1800 metrov. Ob 4.03 so zaplezanega planinca gorski reševalci GRS Rateče in Bovec s helikopterjem LPE locirali pod Velikim Ozebnikom nad dolino Tamar. Ob 8.00 je helikopter SV prepeljal gorske reševalce v bližino nepoškodovanega plezalca, ki so ga na klasični način rešili. Ob 10.05 ga je helikopter SV z dežurno ekipo GRS Brnik prepeljal v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 1.06 se je na uvozu iz Ljubljanske ceste na hitro cesto v Kopru v smeri Izole prevrnil motorist. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP pri stabilizaciji in prenosu poškodovanega motorista do reševalnega vozila. Prepeljan je bil v SB Izola.

Ob 15.01 sta na avtocesti v predoru Kastelec v smeri proti Ljubljani, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 0.43 je na Hraški cesti v Lescah, občina Radovljica, osebno vozilo trčilo v krožišču. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.57 je na cesti Nemški Rovt–Soriška planina, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo v globel. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, vozilo s tehničnim posegom dvignili nazaj na cestišče in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 20.08 sta v križišču v Retnjah, občina Tržič, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali policiji in postavili vozilo nazaj na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.21 je na mostu čez Kolpo v bližini državne meje v občini Kostel osebno vozilo zbilo osebi. Ena oseba je padla čez ograjo v reko, druga pa je poškodovana obležala na mostu. Gasilci PGD Kočevje in Vas – Fara so osebo rešili iz reke in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Kočevje in Delnice so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 21.28 sta v križišču Ljubljanske ceste in Ceste II. grupe odredov v Ivančni Gorici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na enem vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.03 se je v naselju Dolenjci, občina Črnomelj, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Črnomelj, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 7.30 sta na cesti Pivka–Ribnica v križišču za Kal v občini Pivka trčili kombinirano vozilo in osebno vozilo. Gasilci PGD Pivka in Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in usmerjali promet do prihoda policistov ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna. Slednji so tri poškodovane osebe oskrbeli in eno osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 10.30 sta na avtocesti Logatec–Unec, občina Cerknica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolenji Logatec in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odstranili vozili na odstavni pas. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.47 je na cesti med Razdrtim in Hruševjem, občina Postojna, osebno vozilo trčilo v prometno signalizacijo. Gasilci PGD Postojna in Veliko Ubeljsko so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje goriva in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Postojna so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.31 se je v Prevaljah v prometni nesreči osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Koroškega gasilskega Zavoda Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo postavili na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.21 je v Kunaverjevi ulici v Ljubljani v opuščenih sanitarijah podhoda pod Celovško cesto gorela nesnaga. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

Izpostava Maribor

Ob 22.33 je v naselju Strug, občina Makole, zagorelo gospodarsko poslopje in stanovanjska hiša. Gasilci PGD Makole, Poljčane, Majšperk in Ptujska gora so požar pogasili. Poškodovan je del ostrešja stanovanjske hiše, gospodarsko poslopje velikosti okoli 10 x 8 metrov pa je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.18 so ob parkirišču v Kidričevi ulici v Celju med drevesi gorele smeti. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Teharje.

Izpostava Koper

Ob 21.28 je bil pod vasjo Babiči v občini Koper opažen manjši ogenj v naravnem okolju. Gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči so manjše požarišče zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.02 so ob poti na Rakovo jelšo v Ljubljani goreli kosovni odpadki. Gasilci PGD Trnovo in GB Ljubljana so pogasili požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 17.11 je na Ivančičevi cesti v Ankaranu gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini.

Izpostava Maribor

Ob 6.44 je na Tržaški cesti v Mariboru zagorelo v zabojniku z mešanimi odpadki. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 13.12 so na križišču Maistrove ulice in Ulice heroja Staneta v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nevtralizirali motorno olje, ki je iztekalo iz osebnega vozila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 14.22 so v Ulici generala Levičnika v Kopru gasilci JZ GB Koper ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in tako reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci NMP so obolelo osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SV Izola.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.54 so v naselju Negova, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Negova iz poplavljenih kletnih prostorov prečrpali 5 kubičnih metrov vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/