Skoči do osrednje vsebine

Tabor MORS in mladi letos z rekordno udeležbo

Ministrstvo za obrambo skupaj s Slovensko vojsko letos že 18. leto zapored pripravlja poletni tabor MORS in mladi, ki je namenjen še ne polnoletnim dijakinjam in dijakom.

Tabor poteka na dveh lokacijah, in sicer na Bohinjski Beli in v Novem mestu, kjer sta organizirani dve skupini. V prvih dveh skupinah se je tabora udeležilo skoraj 350 mladih, še okrog 150 jih prihodnji teden pričakujejo v Novem mestu.  

Zaradi velikega zanimanja smo letos odpravili omejitev števila udeležencev na taborih. Tako je trenutno na Bohinjski Beli 245 mladih, v prvi skupini v Novem mestu je bilo 92 mladih, prihodnji teden, ko s taborom začne še druga skupina, pa jih bo v Novem mestu še 143.

Tabor traja 6 dni, za udeležence je brezplačen. V času trajanja tabora mladi usvojijo različne veščine, spoznajo se s pravili vojaškega življenja, urijo se v preživetju v naravi, osnovah prve pomoči, predstavijo se različne enote Slovenske vojske, če razmere dopuščajo imajo tudi možnost poleta s helikopterjem … predvsem pa teden počitnic mladi preživijo v naravi in v družbi sovrstnikov ter na takšen način utrjuje vrednote Slovenske vojske, kot so tovarištvo, sodelovanje, enotnost in usmerjenost k ciljem.

Mladi bodo tabor MORS in mladi zaključili danes, z dnevom za starše, kjer so jim po vojašnicah prikazali različne veščine, ki so jih usvojili ta teden. Minister Marjan  Šarec je včeraj udeležence obiskal na Bohinjski Beli, danes pa v Novem mestu.

Minister je v svojem nagovoru spomnil, da so bili v preteklosti tabori številčno omejeni, lani pa smo se na Ministrstvu za obrambo odločili, da teh omejitev ne bo več, kajti veliko je mladih, ki jih zanima vojaški poklic in ki želijo drugače izkoristiti prosti čas. »Mladi ste imeli priložnost spoznati, kakšen poklic opravljajo naše pripadnice in pripadniki ter kakšne vrednote zagovarjajo. Tudi vi ste krepili vrednote, kot so domoljubje, tovarištvo, ekipni duh in skupno doseganje ciljev. To so vrednote, ki so nasprotje individualizmu, vrednote, ki jih danes v naši družbi primanjkuje.”

Minister je iskreno čestital vsem udeleženkam in udeležencem tabora, ki so ob zaključku v družbi svojih staršev prejeli priznanja. “Vojaški poklic je časten poklic, je odgovoren poklic,” je zaključil misli in jih povabil tudi k drugim oblikam sodelovanja s Slovensko vojsko.

Poletni tabor MORS in mladi je leta 2019 dobil tudi zimsko različico, tudi sicer pa obstajajo številne možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko. Poleg taborov MORS in mladi še Vojaški tabor, ki se ga udeležujejo polnoletni dijaki in študenti, možnost štipendij za dijake in študente, po novem tudi za pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske, mladim ponujamo možnost opravljanja prakse tekom šolanja tako v Slovenski vojski kot v upravnem delu Ministrstva za obrambo ter omogočamo opravljanje nedokončane srednje šole ob delu v Slovenski vojski. Prav tako pa tekom poletja in v jeseni mlade, dijake ali študente vabimo, da se preizkusijo v izzivu COD. Vse možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko so opisane tudi na spletni strani in družbenih omrežjih Postani vojak.

Portret ministra Šarca, ki stoji med udeleženci tabora in starši udeležencev..

Minister Marjan Šarec je obiskal zaključek tabora MORS in mladi v Novem mestu. | Avtor: Ministrstvo za obrambo

1 / 2