Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. junija 2023.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 8.30 so na območju mestne občine Velenje, gasilci PGD Šentilj, Šalek, Škale, Velenje, Vinska gora, Pesje Bevče in vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb SIP-3, ZRPPS nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Pogrešane osebe niso našli.

Potresi

Ob 6.03 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Črnomlja, 71 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Semiča, Črnomlja in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

29.6.2023 ob 21.35 sta na grebenu Kačji jezik, med Oltarjem in Veliko Ponco, občina Kranjska Gora, obtičala dva tuja alpinista. Eden od njiju si je lažje poškodoval roko. 30.6.2023 ob 7.30 so ju gorski reševalci GRS Kranjska Gora s pomočjo posadke s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Ob 14.48 si je pri sestopu s Triglava proti Staničevi koči, občina Kranjska Gora, tuja planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Mojstrana so jo s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in posadke s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.32 se je na Kaptanskem grebenu pod Brano v Kamniških Alpah zaplezala alpinistka. Reševalci GRS Kamnik in dežurna GRS ekipa z Brnika so s helikopterjem SV poleteli po nepoškodovano plezalko in jo prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.50 se je na melišču pod Prestreljenikom na Kaninu, občina Bovec, pri padcu poškodovala tuja mladoletna oseba. Gorski reševalci GRS Bovec so zaradi slabih vremenskih razmer poškodovanko prenesli nižje, kjer jo je prevzela dežurna ekipa GRS in jo s helikopterjem SV prepeljala v bolnišnico na Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.30 si je v gozdu nad Izletniško ulico v Ljubljani pohodnica poškodovala nogo. Gasilci GB Ljubljana so jo oskrbeli do prihoda reševalcev ter prenesli do reševalnega vozila.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.17 so v naselju Košnica pri Celju v naletu trčila 3 osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so 3 poškodovane osebe oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.03 sta na regionalni cesti Cerovica–Gabrovka, občina Šmartno pri Litiji, trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci PGD Litija in Kostrevnica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč vlečni službi pri izvleki vozila. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP. 

Ob 16.46 je v krožišču na Kolodvorski cesti v Mengšu osebno vozilo trčilo v voznika na skiroju. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev.

Ob 16.54 sta na Ljubljanski cesti v Dobu, občina Domžale, v križišču trčila osebno vozilo in skiro. Gasilci so zavarovali kraj in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.55 je v Kromberku, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v zid. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali pri prenosu poškodovane osebe, ki so jo reševalci NMP Nova Gorica prepeljali v SB Šempeter. Dežurna Komunalna služba je sanirala in počistila cestišče.

Ob 15.22 je na glavni cesti iz Dolenjih Novakov proti Mrovljevem Griču, občina Cerkno, tuji državljan zapeljal s ceste in ni mogel nadaljevati poti. Gasilci PGD Cerkno so mu s tehničnim posegom pomagali nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.44 je v naselju Latkova vas v občini Prebold zagorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Prebold, Latkova vas in Groblja so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter prezračili in pregledali prostore. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 21.00 se je na Savski cesti v Kranju v stanovanjskem objektu smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci GARS Kranj in PGD Kranj - Primskovo so zavarovali kraj dogodka in prezračili hodnik ter pregledali objekt.

Izpostava Postojna

Ob 14.21 je v podjetju v Ilirski Bistrici na deponiji sekancev zagorel kup sekancev na površini 30 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Il. Bistrica površino zalili z vodo, prekopali tleče sekance in pregledali območje s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.24 je na Poljanskem nasipu v Ljubljani gorelo je osebno vozilo na. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, ki je vozilo uničil.

Ob 8.17 je na Tržaški cesti v Logatcu gorelo parkirano osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 22.04 je v bližini romskega naselja Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog so požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 22.57 je v bližini romskega naselja Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na dveh lokacijah. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog so požar v skupni izmeri okoli 175 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Celje

Ob 16.00 je v naselju Ostrožno v občini Celje gorela suha trava na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Celje so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.08 je ob železniški progi in športnem parku v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, gorela trava. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Šempeter so pogasili požar na površini okrog 350 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 20.54 je v bližini naselja Grahovo, občina Cerknica, na travniku gorela pokošena suha trava. Gasilci PGD Grahovo so požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili in preventivno požarišče obilneje zalili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.29 je v Slamnikarski ulici v Domžalah gorelo 16 plastičnih komunalnih zabojnikov za različne vrste odpadkov. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-mesto so požar pogasili in opravili meritve plinov v bližnji garažni hiši in stanovanjskem bloku. Zabojniki so uničeni.

Izpostava Maribor

Ob 6.32 je ob Železnici v Mariboru gorel sod z odpadki. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.53 je na Muhaberju, občina Novo mesto, gorel zabojnik na komunalnem otoku. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili plastičen zabojnik za komunalne odpadke, ki je bil v požaru uničen.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.29 so v naselju Imeno, občina Podčetrtek, gasilci PGD Imeno odprli vrata stanovanjske hiše, kjer se je nahajala onemogla oseba in omogočili vstop reševalcem NMP.

Izpostava Kranj

Ob 6.25 je na Beleharjevi cesti v Šenčurju, iztekala voda iz kotlička. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Ob 15.12 je na Cesti maršala Tita na Jesenicah, oseba ostala ujeta v dvigalu. Gasilci GARS Jesenice so jo s tehničnim posegom rešili, dvigalo izklopili iz obratovanja ter poklicali pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.22 so na Mokrški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 10.12 so na Prešernovi cesti v Oplotnici gasilci PGD Oplotnica nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 17.35 so v Borovju v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli stanovanje, v katerem se je nahajala obnemogla oseba in pomagali reševalcem NMP Maribor pospremiti osebo do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.03 je v naselju Večeslavci, občina Rogašovci, močno nagnjeno drevo grozilo, da se bo podrlo na cesto. Odstranili so ga gasilci PGD Večeslavci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.02 so v Spodnji Kanomlji, občina Idrija, gasilci PGD Spodnja Idrija nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 21.09 so v naselju Goričak, občina Zavrč, gasilci PGD Zavrč odstranili dve podrti drevesi, ki sta padli čez cestišče in popolnoma zaprli cesto. Gasilci so drevesi razžagali, odstranili in očistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/