Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na posvetu o narodni identiteti poudaril pomen Slovencev zunaj matice

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na Fakulteti za upravo in poslovne vede Katoliškega inštituta v Ljubljani udeležil strokovnega posvetu o slovenski narodni identiteti, ki ga v nizu pestrega dogajanja prireditve Dobrodošli doma 2023 pripravlja Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa.
Minister Matej Arčon za govornico med govorom.

Minister Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

V svojem pozdravnem nagovoru je minister Arčon izrazil veselje, da so ga organizatorji povabili na posvet, ki nagovarja med rojaki zunaj matice pogosto še toliko bolj aktualno in občuteno tematiko. Mesec junij, ko obeležujemo dan državnosti, je tudi uvod v praznovanje Slovencev, ki se iz zamejstva in sveta vrnejo v matično domovino, se srečajo ter ohranjajo in krepijo jezik, ki je, kot je izpostavil minister temelj identitete. Slovenija je ena redkih držav v Evropi in po svetu, ki ima poseben resor, namenjen Slovencem, ki živijo zunaj matice, je še dodal minister, in poudaril velik simbolen pomen, ki so ga v pogovorih z ministrom pogosto izpostavili tudi številni tuji gostje. Kljub temu je mnogo prostora še za izboljšave. »Skozi naše delovanje moramo v matični domovini krepiti zavest, kako pomembni in dragoceni so Slovenci, ki živijo zunaj meja naše države,« je še poudaril minister ter organizatorjem in udeležencem zaželel zanimiv posvet še naprej.

Ob začetku posveta sta zbrane pozdravila še predsednica Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa Jelena Malnar in dekan fakultete, ki gosti današnji posvet, Mitja Steinbacher. Častni pokrovitelj konference je predsednik Slovenske akademije za znanost in umetnost akad. dr. Peter Štih, ki je zbrane tudi nagovoril. S slovensko obarvanim glasbenim programom je navdušila argentinska Slovenka Nadia Magister. Pozdravom sta sledili dve uvodni predavanji. Dr. Andrej Fink je razmišljal na temo »Kaj pomeni narodna identiteta?«, dr. Dejan Valentinčič je govoril na temo »Pravna izhodišča za ohranitev slovenske narodne identitete«. Drugi del posveta je namenjen razpravi v okviru treh okroglih miz, na teme »Slovenski jezik kot temelj slovenske identitete«, »Slovenska narodna identiteta v pedagoškem procesu« in »Vpliv medijskega in kulturnega ustvarjanja na oblikovanje narodne identitete«. Predstavili bodo tudi projekt digitalizacije arhiva Studia Slovenica in Društvo katoliških pedagogov Slovenije.

V sklopu prireditev Dobrodošli doma se bodo jutri, 1. julija, rojaki zbrali na osrednjem dogodku letošnje izvedbe tradicionalne prireditve Dobrodošli doma v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi. Zbrane bo ob 18. uri nagovoril tudi minister Matej Arčon. Državna sekretarka Vesna Humar bo že prej, ob 15. 30, v Galeriji ob dvorišču Lanthierijevega dvorca odprla eno izmed razstav, in sicer razstavo fotografa Oskarja Moleka iz Argentine. Letošnja izvedba se bo sklenila v nedeljo, 2. julija, z 29. Taborom Slovencev po svetu v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. Zbrane bo nagovorila tudi državna sekretarka Vesna Humar.