Skoči do osrednje vsebine

Izredno financiranje javnih zavodov v Mestni občini Maribor

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič sta se dogovorila za izredno financiranje javnih zavodov v višini 290.000 evrov.
Ministrica in župan pozirata fotografom

Ministrica dr. Asta Vrečko in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič | Avtor: Daniel Novakovič/STA

Na skupni tiskovni konferenci z mariborskim županom je ministrica dr. Asta Vrečko poudarila: ”Z županom sva našla rešitev. Ministrstvo za kulturo bo letos izjemoma dofinanciralo sredstva za javne občinske zavode v Mestni občini Maribor, medtem ko bo Mestna občina Maribor prek razpisov ustrezno financirala nevladne organizacije. Zelo smo veseli, da je prišlo do tega dogovora.”

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je ob tem dejal:” Izjemno lep dan je danes za Maribor, za kulturo. Rezultat naporov Ministrstva za kulturo, vlade in seveda vseh deležnikov v kulturi in nas na Mestni občini Maribor je, da smo našli rešitev. Ta zagotavlja namesto prej 80-odstotno zdaj 100-odstotno financiranje vseh projektov, tako tistih iz dveletnih razpisih kot tudi tistih iz programa ljubiteljske kulture, in tudi 100-odstotno financiranje drugih programov v kulturi.”

Na Ministrstvu za kulturo ob tem verjamemo, da bo naslednje leto vlaganje v kulturo s strani Mestne občine Maribor stabilno in tudi ustrezno visoko.

Sicer Ministrstvo za kulturo v Maribor vlaga izdatna proračunska sredstva tako pri financiranju obeh nacionalnih javnih zavodov kot sofinanciranju občinskih nevladnih organizacij kulturne dediščine in ljubiteljske kulture. Obenem z Mestno občino Maribor Ministrstvo za kulturo dobro sodeluje tudi pri investiciji v Center Rotovž. Za ta projekt je Ministrstvo za kulturo namenilo 12,7 milijona evrov. Obnova Centra Rotovž bo velika pridobitev za Maribor in celotno regijo ter bo omogočila trajni razvoj kulture v tem delu Slovenije.

Ministrstvo za kulturo si s svojimi programskimi usmeritvami prizadeva za razvoj kulturnega sektorja po celotni Sloveniji. Za takšen celosten razvoj kulture je nujno sodelovanje državnih organov in lokalnih skupnosti. Povsem jasno je, da znižanje sredstev lahko ogrozi pridobivanje tudi drugih finančnih virov in uspešno dokončanje sodelovanj v evropskih projektih, pri katerih je ključno stabilno in predvidljivo sofinanciranje na lokalni in državni ravni.  Ministrstvo za kulturo zato spodbuja občine, da vlagajo v kulturo, saj tako dosegajo večje razvojne učinke in prispevajo k višji kakovosti življenja prebivalk in prebivalcev.