Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič v Sežani o ukrepih za varstvo gozdov pred požari

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je včeraj s sodelavci Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mudil na delovnem obisku na sežanski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije. Delovni obisk je bil namenjen predvsem seznanitvi z izvajanjem preventivnih ukrepov za varstvo gozdov pred požari.
Opozorilna tabla za protipožarne preseke

Opozorilna tabla za protipožarne preseke | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Območje, ki ga pokriva območna enota Zavoda za gozdove Sežana, predstavlja požarno najbolj ogroženo območje. Lani je na tem območju izbruhnil do sedaj največji požar v Sloveniji, ki je zajel skupaj 3707 hektarjev površin, od tega 2902 hektarja gozdov. Državni sekretar Krajčič se je seznanil z izvajanjem preventivnih ukrepov za varstvo gozdov pred požarom in sicer z izdelavo ter vzdrževanjem protipožarne infrastrukture (protipožarne preseke, izogibališča in vstopne ploščadi na protipožarnih presekah, protipožarne steze in zidovi, in podobno), z izdelavo načrtov požarnega varstva za gozdove, s sistemom opazovanja in obveščanja o nevarnosti gozdnih požarov ter delovanju Zavoda za gozdove Slovenije pri gašenju gozdnih požarov.

V nadaljevanju si je državni sekretar s predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije ogledal protipožarne preseke na terenu. Gre za intervencijske gozdne prometnice za potrebe varovanja naravnega okolja pred požari. Protipožarne preseke se izdelujejo in vzdržujejo na območjih z zelo veliko ter veliko stopnjo požarne ogroženosti. Na področju območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Sežana znaša skupna dolžina protipožarnih presek 667 kilometrov. Letno se iz proračuna Republike Slovenije na podlagi letnega programa varstva gozdov pred požari zagotovijo sredstva za vzdrževanje protipožarnih presek ter ostalih del na protipožarni infrastrukturi.

Na delovnem obisku je bilo ugotovljeno, da v letošnjem letu na področju območne enote Sežana, še ni bilo požara, čemur je botrovalo tudi do sedaj precej deževno vreme. Kljub temu terenski gozdarji pozorno spremljajo stanje v tem prostoru. Na delovnem obisku je bilo govora tudi o potrebnih izboljšavah na področju protipožarnega varstva, v času podnebnih sprememb postajajo požari namreč vse večja grožnja slovenskim gozdovom.