Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. junija 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.46 je na Kredarici, občina Kranjska Gora, tujega gornika obšla slabost. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli ter s helikopterjem LPE prepeljali v dolino.

Ob 19.38 si je v ferati v Mojstrani, občina Kranjska Gora, planinka poškodovala nogo. Na kraju so jo oskrbeli gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik, nato pa jo je helikopter LPE prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.58 je v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, plezalec pri balvanskem plezanju padel in si poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kamnik so pomagali reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.44 si je pohodnica pri sestopu iz Gradiške ture, občina Vipava, poškodovala ramo. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovano planinko oskrbeli in jo predali dežurni ekipi GRS Brnik. Helikopter LPE jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.57 si je pri kapelici na romarski poti na Šmarno goro, občina Ljubljana, oseba poškodovala nogo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tacen in gorski reševalci GRS Ljubljana so osebo oskrbeli in transportirali do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 21.31 si je na nedostopnem območju v gozdu pri naselju Trnovec, občina Medvode, oseba med nabiranjem borovnic pri padcu poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Ljubljana so osebi nudili prvo pomoč in jo prenesli do reševalnega vozila v dolini. Reševalci NMP Ljubljana so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 9.17 se je pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe na območju naselja Podkraj pri Velenju v zaselku Tanja in na območju kamnoloma v zaselku Šalek. Posredovali so vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije in Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije Štajerske regije, vendar pogrešane osebe niso našli. Z iskanjem bodo nadaljevali v petek.

Izpostava Kranj

Ob 9.19 so v gozdu nad vasjo Gorenja vas, občina Gorenja vas - Poljane, našli pogrešano osebo. Gorski reševalci GRS Škofja Loka in reševalci NMP Škofja Loka so obolelo osebo na kraju oskrbeli, nato pa je bila s helikopterjem LPE in dežurno ekipo GRS Brnik prepeljana v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.10 je na uvozu na avtocesto Obrežje–Čatež, občina Brežice, tovorno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, preprečili iztekanje motornih tekočin in goriva v meteorne jaške, prečrpali pogonsko gorivo, s tehničnim posegom odstranili uničeno obcestno ograjo in podrte stebre razsvetljave ter nudili pomoč policiji, DARS-u  in vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 16.43 se je na cesti Polica–Podtabor, občina Naklo, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator ter s pomočjo avtodvigala vozilo postavili na kolesa. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Ob 20.28 sta na Idrijski cesti v Žireh trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Dobračeva so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in oskrbeli motorista do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.00 so na primorski avtocesti med Vrhniko in Brezovico, občina Log-Dragomer, v smeri Ljubljane trčila tovorno in dve osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so udeležence na kraju preventivno pregledali.

Ob 22.47 je na Ljubljanski cesti v Domžalah padel kolesar in se poškodoval. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi ponesrečenca. Na kraju je bila tudi policija PP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 11.49 sta na avtocesti za izvozom Maribor–center v smeri proti Šentilju trčila osebno vozilo in avtodom. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo in na avtodomu odklopili akumulator ter plinsko jeklenko. V nesreči sta se poškodovali dve osebi, reševalci NMP Maribor so eno prepeljali v UKC Maribor. Na kraju so bili prisotni tudi delavci DARS in policija.

Ob 23.15 sta na avtocesti Ljubljana–Šentilj, za izvozom Zrkovci, občina Maribor, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor. Na kraju so bili tudi delavci DARS-a in policija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.16 je v naselju Vaneča, občina Puconci, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci PGD Murska Sobota so razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč pri natovarjanju vozila in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Ena oseba se je poškodovala.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.08 je v Šentvidu pri Grobelnem v občini Šmarje pri Jelšah gorela elektro omarica v stanovanjski hiši. Gasilci PGD  Šentvid pri Grobelnem in Šmarje pri Jelšah so pogasili požar ter s termovizijsko kamero pregledali prostore in jih prezračili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 1.40 se je v Šentjurju iskrilo na kolesu enega od vagonov vlakovne kompozicije, naloženim s hibridnimi vozili. Strojevodja je začel z gašenjem gasilci PGD Šentjur pa so pregreto konstrukcijo ohladili in jo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.30 so na hitri cesti H4 v bližini Ajdovščine gasilci GRC Ajdovščina pogasili požar motorja na kombiniranem vozilu in nevtralizirali izlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.07 je pri naselju Vranoviči, občina Črnomelj, ob gozdu gorel traktor. Gasilci PGD Črnomelj in Vranoviči so pogasili požar in odklopili akumulator.

Ob 13.06 je na avtocesti v smeri Ljubljane, pred pokritim vkopom Medvedjek, občina Trebnje, gorelo osebno vozilo. Požar so začeli gasiti očividci, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Trebnje. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.58 so v Studencah, občina Žalec, gasilci PGD Ponikva pri Žalcu pogasili nenadzorovano kurišče v gozdu.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.47 so ob lokalni cesti Krka–Hočevje, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Krka pogasili manjše nenadzorovano kurišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.55 je v Čopovi ulici v Ljubljani gorel koš za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.33 je na Cesti Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini prišlo do poškodbe kotnega ventila sanitarnega kotlička. Gasilci PGD Rogaška Slatina so zaprli glavni ventil ter izčrpali vodo iz stanovanja.

Ob 12.08 je v Ulici Dušana Kvedra v Šentjurju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli zaklenjeno vozilo in omogočili staršem dostop do nepoškodovanega otroka.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.25 je v Kolodvorski ulici v Ljubljani v prvem nadstropju večstanovanjskega objekta oseba obtičala v dvigalu. Gasilci GB Ljubljana so osebo rešili, dvigalo izklopili iz električnega omrežja in obvestili pristojni servis.

Izpostava Maribor

Ob 10.13 so na Mariborski cesti v Selnici ob Dravi gasilci PGD Selnica ob Dravi pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 10.32 so v Cerkvenjaku v istoimenski občini gasilci PGD Cerkvenjak odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 13.20 so v Cankarjevi ulici v Maribor gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem je ležala onemogla oseba. Osebo so reševalci NMP odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 12.23 je na cesti Ribnica–Ilirska Bistrica, občina Pivka, na avtodom padlo drevo. Gasilci PGD Postojna in Pivka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč pri odstranjevanju drevesa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.34 so na Šolski ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci ZRCK so osebo na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/