Skoči do osrednje vsebine

3. festival delavskega filma Kamerat

3. festival delavskega filma so včeraj odprli na platoju pri rudniškem jašku s projekcijo filma Rekviem za gospo J. srbskega režiserja Bojana Vuletića. Kamerat bo ponudil nabor 22 filmov, razdeljenih v pet programskih sklopov. Odprtja festivala se je udeležila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, ki je zbrane nagovorila.

Enega redkih festivalov delavskega filma na svetu in edinega tovrstnega v Sloveniji je navdihnila stavka delavcev vseh panog v Hrastniku leta 1934. Delavci so takrat zahtevali in si tudi izborili boljše pogoje za delo. Festival Kamerat vsako leto poteka ob obletnici stavke delavcev, lokalna skupnost v Hrastniku pa takrat praznuje solidarnost, tovarištvo in pomen organiziranja za skupne cilje.

Festival Kamerat je namenjen vsem ljubiteljem umetnosti, filma in delavskih tematik, občinstvo pa je predvsem navdušeno nad lokacijami projekcij. Filmi bodo, tako kot prejšnja leta, predvajani 40 metrov pod zemljo, v opuščenem rudniškem rovu, na kompresorski postaji in prizorišču na prostem, ki so ga poimenovali Plato pri jašku, ki pa je letošnja novost.

Letos je v fokusu država Srbija. Na festivalu bodo prikazali tri dokumentarne srbske filme, en celovečerni srbski film, animirani srbski film in kratki študentski film srbske režiserke. Iz Srbije prihajajo na festival Bojan Vuletić, Marko Cvejič, režiser filma Proletariat na poti v raj in Marija Đoković, režiserka filma Rudarke.

Med drugim sklop kratkih animiranih filmov vključuje Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Steakhouse Špele Čadež. Slednja bo tudi gostja nedeljske okrogle mize o položaju žensk v filmski industriji skupaj z igralko Katarino Čas in producentko Slađano Vide.

Filmske projekcije bodo spremljale fotografske razstave. Med njimi bodo tudi nagrajene fotografije mednarodnega natečaja z naslovom Delavstvo, ki je potekal letos spomladi v okviru Mednarodne zveze za fotografsko umetnost, in portretno-dokumentarna razstava Kamerati Zorana Đorđevića o kragujevških delavcih iz tovarne Crvena zastava.

Festival bo potekal do vključno nedelje, 2. julija.

Več o programu lahko preberete na spletni strani festivala Kamerat.