Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. junija 2023.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.51 so v Cankarjevi ulici v Slovenj Gradcu v strugi potoka opazili osebo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so jo s pomočjo vrvne tehnike izvlekli in predali reševalcem ZRCK, ki so jo odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 14.30 sta se med vasjo Polje in Bohinjsko Bistrico, občina Bohinj, izgubila dva otroka. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju našli na Dobravi ter ju prepeljali in predali staršem v Bohinjski Bistrici.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.49 sta na Cesti Kozjanskega odreda v Šentjurju trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 13.19 sta na cesti Bertoki–Bivje v občini Koper trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motornem kolesu, nudili prvo pomoč poškodovanem motoristu ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v SB Izola.

Ob 13.56 sta na Vanganelski cesti v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so opravili pregled udeležencev na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.24 so na štajerski avtocesti med priključkom Blagovica in predorom Podmilj v smeri Celja trčila eno osebno vozilo in dve tovorni vozili. Gasilci CZR Domžale, PGE Celje in ACB Vransko so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in pregledali potnike v osebnem vozilu. Poškodovanih ni bilo. Na kraju so bili policisti in delavci DARS-a.

Ob 10.37 je na Šaranovičevi cesti na Viru, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v osebo na invalidskem vozičku. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in pregledali osebo na invalidskem vozičku, ki ni kazala znakov poškodb. Na kraju so bili reševalci NMP Domžale in policija.

Ob 18.06 se je na Zasavski cesti v Ljubljani osebno vozilo prevrnilo na streho in obstalo na cestišču. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščenega voznika in ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.35 so na avtocesti Blagovica–Podmilj, občina Lukovica, trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.27 se je na Mangartski cesti v naselju Strmec na Predelu, občina Bovec, pri padcu poškodoval tuj kolesar. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovanca. Ti so ga prepeljali do slovensko-italijanske meje in ga predali italijanskim reševalcem.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.56 je na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Vinja vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega otroka, ki so ga reševalci NMP Novo mesto pregledali in prepeljali v SB Novo mesto. 

Izpostava Postojna

Ob 20.00 se je na cesti Sežana-Merče, občina Sežana, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj nesreče ter pomagali reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovanca. Slednji so ga prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.18 se je v naselju Kopriva, občina Razkrižje, kadilo iz delno podrtega električnega droga. Gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer so pogasili električni drog. Za sanacijo bodo poskrbeli delavci Elektra Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.15 je na Ravnah na Koroškem v industrijskem objektu pod delovnim strojem zagorelo odpadno strojno olje. Požar so pogasili gasilci KGZ Ravne.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 16.48 je na tovorni železniški postaji Čret v Celju v vagonu gorel premog. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so pogasili požar ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 je na Knezovem štradonu v Ljubljani pod nadstreškom gorelo osebno vozilo. Očividci so vozilo umaknili izpod nadstreška in ga pričeli gasiti. Gasilci GB Ljubljana so požar dokončno pogasili, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 15.04 se je pri naselju Velike Bloke, občina Bloke, zaradi napake na električni napeljavi kadilo v kabini osebnega vozila. Gasilci PGD Velike Bloke so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 21.15 je v naselju Godešič, občina Škofja Loka, tlelo na kurišču, ki ga lastnica ni mogla pogasiti. Gasilci PGD Godešič in Reteče-Gorenja vas so kurišče prekopali in zalili z vodo. Do požara ni prišlo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.18 so nad vasjo Stomaž v občini Ajdovščina opazili močan dim. Gasilci GRC Ajdovščina, PGD Ajdovščina in Selo so na težko dostopnem terenu pogasili požar podrasti in drevja na površini okoli 200 kvadratnih metrov, pregledali pogorišče, ga preventivno zalili z vodo, prekopali območje in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.55 so pri naselju Stranska vas, občina Novo mesto, goreli odpadki in ciprese. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Stranska vas.

Ob 20.26 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorel kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Postojna

Ob 20.58 so v naselju Dolnji Zemon v občini Ilirska Bistrica ob hiši gorele ciprese. Požar so pred prihodom gasilcev PGD Ilirska Bistrica pogasili domačini, gasilci pa so pregledali kraj dogodka. 

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.16 so v ulici Pod topoli v Ljubljani na ekološkem otoku goreli štirje plastični zabojniki za zbiranje papirja. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 22.27 je v Poklukarjevi ulici v Ljubljani občan zaznal vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana in ekipa Energetike Ljubljana so opravili meritve plinov, ki so bili v mejah normale. Stanovalca so pregledali reševalci NMP ter ga prepeljali v bolnišnico.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.50 je na avtocesti Pince–Lendava, občina Lendava, počila pnevmatika na tovornem vozilu, katera je poškodovala posodo za gorivo, zaradi česar je gorivo začelo iztekati. Gasilci IGE Lendava so prečrpali okoli 300 litrov goriva in nudili pomoč delavcem DARS-a pri čiščenju cestišča.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.58 so na Trgu Franca Fakina v Trbovljah občani zaznali vonj po gorivu. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so na parkirišču pred večstanovanjsko stavbo našli madež, nekaj goriva pa se je razlilo tudi v kanalizacijski jašek. Gasilci so nevtralizirali razlito gorivo. O dogodku so bili obveščeni policisti PP Trbovlje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.31 je v strugi reke Vipave pri vasi Ustje, občina Ajdovščina, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno spravila ročno bombo, mase 0,52 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 21.01 so v naselju Bukovje v občini Postojna našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Gorenjske ter Ljubljanske regije so na kraju uničili italijansko ročno bombo tipa SCRM iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Ob 12.30 je bila na območju naselij Pobegi, Čežarji in Sveti Anton, občina Koper, zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo. Okvaro so delavci Rižanskega vodovoda Koper odpravili predvidoma do 18.00.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.39 so v Kajuhovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 16.59 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Ob 17.16 so na Tekavčevi cesti v Šoštanju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanje, v katerem so nudili pomoč onemogli osebi. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.24 je v stanovanju na Pregljevem trgu v Tolminu iztekala voda iz poškodovane vodovodne napeljave. Gasilci PGD Tolmin so zaprli vodovodni ventil.

Ob 19.04 so v Kacinovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.08 so na Javorniku na Ravnah na Koroškem gasilci KGZ Ravne s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.59 so na Trgu revolucije Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebi.