Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo ob dnevu državnosti gostilo diplomatski sprejem

V rezidenci slovenskega veleposlaništva v Berlinu smo 26. 6. 2023 gostili diplomatski sprejem ob dnevu državnosti in dnevu Slovenske vojske. Diplomatski sprejem sta gostila veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in obrambni ataše polkovnik Jani Topolovec.

Sprejema so se udeležili številni ugledni gostje iz politike, gospodarstva in kulture, člani diplomatskega zbora, predstavniki slovenske skupnosti v Nemčiji in drugi partnerji veleposlaništva.

Veleposlanica dr. Polak Petrič je v nagovoru spregovorila o slovenski osamosvojitvi kot o tisočletnem snu slovenskega naroda, spomnila je tudi na podporo tedanjega nemškega političnega vrha mednarodnemu priznanju slovenske samostojnosti. Slovenija in Nemčija sta od priznanja samostojnosti sodelovanje le še krepiti, tako v času približevanja kot članstva v EU in Natu pa tudi preko strateškega partnerstva in konkretnih akcijskih načrtov sodelovanja. Izpostavila je intenzivno kulturno sodelovanje, ki ga v letošnjem letu zaznamuje Frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo Slovenija sodelovala kot častna gostja, v Berlinu pa konkretno tudi 19. Evropski kulturni dnevi v Muzeju evropskih kultur, ki so posvečeni Sloveniji. Spomnila je na nedavno slovensko izvolitev za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-26 in se zahvalila diplomatskemu zboru za izraženo podporo slovenski kandidaturi. Predstavnikom in predstavnicam slovenske skupnosti v Nemčiji se je zahvalila za njihov prispevek k razvoju stikov med Slovenijo in Nemčijo ter za prispevek k prepoznavnosti Slovenije v Nemčiji.

Sprejem smo izvedli ob podpori partnerjev in sponzorjev: Pisarne Slovenske turistične organizacije v Münchnu, Engineering Dobersek, Messer Group, BSH hišni aparati, Riko, Luka Koper, Kodila Gourmet, Pivovarna Laško in Vona Koper. Za kulturni program sprejema je skrbela pihalna sekcija orkestra Slovenske vojske.