Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26.junija 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.26 si je pri sestopu iz Črne prsti, občina Tolmin, pohodnica poškodovala gleženj. Aktiviran je bila helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovano planinko so oskrbeli, dvignili v helikopter ter prepeljali na zdravljenje v SB Jesenice.

Ob 19.40 sta na poti na Razor, občina Bovec, obtičala tuja planinca. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec in helikopter SV z dežurno ekipo GRS na Brniku. Nepoškodovana planinca je helikopter SV prepeljal v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.40 je v Šentjoštu nad Horjulom, občina Dobrova Polhov Gradec, v gozdu pri nabiranju borovnic padla krajanka. Gasilci PGD Šentjošt so na kraju ugotovili, da je poškodovanka v spremstvu hčerke že prišla iz gozda. Gasilci so jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.13 sta v Spodnjih Stranjah, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja ter posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kamnik so oskrbeli in odpeljali v nadaljnjo oskrbo tri poškodovane osebe.

Ob 18.07 sta v Šmarci, občina Kamnik, trčila motorist in osebno vozilo, pri čemer je motorist padel in se poškodoval. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi motorista, usmerjali promet, motor umaknili s ceste in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanega motorista odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 6.55 je na štajerski avtocesti v pokritem vkopu Malečnik, pred razcepom Dragučova v smeri Šentilja, občina Maribor, tovorno vozilo zadelo pred seboj vozeče tovorno vozilo. Zaradi trčenja je prišlo do požara treh tovornih vozil. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in večje število okoliških prostovoljnih gasilskih društev, skupaj več kot sto gasilcev. Požar tovornih vozil so gasilci pogasili. Na kraju je bila tudi mobilna enota ekološkega laboratorija-MEEL. Obveščene so bile pristojne službe. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.09 se je na cesti Tolmin–Most na Soči, občina Tolmin pripetila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila in motornega kolesa. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Tolmin na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.20 je v naselju Suhor pri Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, voznik s kombiniranim vozilom zapeljal s ceste v ograjo, se večkrat prevrnil ter obstal na travniku pod cesto. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem ter odklopili akumulator na vozilu.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.18 je zagorel objekt v naselju Dobrič, občina Polzela. Gasilci PGD Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji, Polzela, Braslovče, Žalec, Letuš, Gotovlje in Šempeter so popolnoma razvit požar pogasili. Ogenj je objekt velikosti 25 x 10 metrov popolnoma uničil. Na požarišču je ostala gasilska straža.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.02 so v naselju Sora, občina Medvode, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sora so nadzorovali izgorevanje, nato pa pregledali tuljavo in svetovali obisk dimnikarske službe.

Izpostava Postojna

Ob11.58 je v vasi Bač v občini Ilirska Bistrica zagorel delovni stroj na žagi. Gasilci PGD Knežak in Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, pogasili stroj, ga ohladili, odklopili akumulator ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Na stroju je nastalo nekaj materialne škode.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 22.22 je na tovorni železniški postaji v Celju zagorel premog v železniškem vagonu. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 20.32 je na cesti Razdrto–Senožeče, občina Divača, zagorelo osebno vozilo v predelu motorja. Do prihoda gasilcev je požar z gasilnikom pogasil voznik avtovleke. Gasilci PGD Senožeče, ZGRS Sežana in PGD Razdrto so zavarovali kraj dogodka, z vodo zalili motor vozila, s termovizijsko kamero opravili preventivni pregled ter nudili pomoč pri nalaganju vozila na vozilo avtovleke.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.30 so gasilci PGD Topolšica v kraju Šentvid pri Zavodnju, občina Šoštanj, pogasili tlečo smreko, ki je posledica petkovega udara strele.

Izpostava Koper

Ob 7.46 so gasilci JZ GB Koper intervenirali ob avtocesti pri viaduktu Kastelec v občini Koper, kjer so pogasili travniški požar.

Ob 14.16 je v Lovrovi ulici v Pradah, občina Koper, zagorel kompostnik. Še pred prihodom gasilcev so požar pogasili krajani. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so kompostnik preventivno pregledali.

Izpostava Kranj

Ob 13.28 je pri naselju Brod, občina Bohinj, zagorel travnik. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Savica - Polje so požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.00 so zagorele smeti na deponiji na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar na površini okoli 120 kvadratnih metrov.

Ob 21.15 so ob Vrečarjevi ulici v Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica pogasili goreče grmičevje in nenadzorovano kurišče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.45 so gasilci PGE Velenje v industrijski coni na Partizanski cesti v Velenju, z vpojnim sredstvom posuli razlito hidravlično olje in onesnaženje očistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.39 so v Biljah, občina Miren-Kostanjevica, našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila granato kalibra 75 mm, mase 7 kg in topovski vžigalnik kalibra 87 mm, mase 1,9 kg. Nevarni najdbi italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne sta do uničenja shranila v primernem skladišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.14 so na Koroški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 8.29 so gasilci JZ GB Koper intervenirali na Zelenjavnem trgu v Piranu, kjer so opazili večji senčnik zagozden med električnimi kabli na strehi objekta. Preko podstrešja so uspeli priti na streho in z gasilskim kavljem odstranili nevarnost.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.19 so v Prušnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 11.56 so gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja na Bevkovi ulici v Mariboru, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.10 so v Domu upokojencev v Vojkovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.14 so na Kovaški ulici Muti gasilci PGD Muta ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem so našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/