Skoči do osrednje vsebine

Znani so prejemniki državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2022

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2022 je prejela dolgoletna prostovoljka Slovenskega društva Hospic Mira Stušek. Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo pa so prejeli Jožef Bobovnik, Milena Dimec, Vlasta Hojan, Gvido Jančar, Anton Mlinarič in Marica Štirn.
skupinska fotografija prejemnikov nagrade in priznanj s predsednico države

Prejemniki nagrade in priznanj za leto 2022, ki jih podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva. | Avtor: Bor Slana/STA

1 / 10

Gre za najvišji državni priznanji za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Današnjega slavnostnega sprejema v predsedniški palači, na katerem je predsednica države Nataša Pirc Musar najbolj zaslužnim prostovoljcem in prostovoljkam izročila državno nagrado in priznanja, se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Urban Kodrič.

Prejemnica Nagrade Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2022 Mira Stušek je v svojem neprekinjenem 27-letnem prostovoljskem udejstvovanju dokazala, da posameznik prek povezovanja v skupnosti lahko povzroča spremembe na družbeni ravni, ki se izražajo v večjem sočutenju in podpori ranljivim skupinam.

Kot je zapisano v obrazložitvi, Mira Stušek – soustanoviteljica in predsednica gorenjskega odbora Slovenskega društva Hospic – s prostovoljskim delom v različnih organizacijah spreminja miselnost ljudi in utrjuje pot v solidarno družbo. Zaslužna je, da so v omenjeni regiji programi za umirajoče, kronično bolne, njihove svojce in žalujoče dostopni vsem pod enakimi pogoji. Tudi v okviru udejstvovanja pri Območnem združenju Rdečega križa Radovljica je občutek skupnosti krepila pri delu z begunci, soorganizirala tabore za otroke in spodbujala člane podmladkov. Mira Stušek je prostovoljka s srcem, z neizmerno voljo do dela, ki je s svojim delovanjem in pripadnostjo prostovoljskemu delu vzor vsem generacijam, še poudarja odbor za podelitev priznanj.

»Prostovoljstvo ima v Sloveniji dolgo in bogato zgodovino. Zaradi vseh vas, številnih posameznic, posameznikov, mnogoterih prostovoljskih organizacij in društev, predvsem pa vašega izjemnega dela, ima prostovoljstvo tudi svetlo prihodnost,« je na svečanosti poudarila predsednica države Nataša Pirc Musar.

Na spletni strani Urada predsednice Republike Slovenije si lahko preberete več podrobnosti o podelitvi priznanj z obrazložitvami izbora. Na spletni strani Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva pa so objavljeni prejemniki državne nagrade in priznanj v preteklih letih.