Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za zunanje zadeve o pomoči Ukrajini in krepitvi odnosov z Latinsko Ameriko in Karibi

Ministrica Tanja Fajon se je v Luksemburgu udeležila rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Osrednje teme so bile ruska agresija na Ukrajino, razmere na severu Kosova, odnosi med EU in Latinsko Ameriko in Karibi ter digitalna diplomacija. Ministrica Fajon se je državam članicam EU zahvalila za podporo pri izvolitvi Slovenije v Varnostni svet Organizacije združenih narodov (OZN).

Ministrica Fajon je poudarila, da Slovenija kot na novo izvoljena članica Varnostnega sveta OZN še posebej pozorno spremlja vojno v Ukrajini. "Kljub zaskrbljujočim dogodkom v Rusiji, ki kažejo, kako nevarna je vojna za ves svet, moramo ostati osredotočeni na agresijo in nadaljevati s pomočjo Ukrajini, tudi s povišanjem sredstev v okviru Evropskega mirovnega instrumenta, ter storiti vse za pravičen mir. Okrepiti moramo varnost jedrske elektrarne Zaporožje, kjer se stopnjujejo napetosti, in poskrbeti za to, da bodo storilci kaznivih dejanj odgovarjali za zločine v Ukrajini," je povedala ministrica. Ministrom je predstavila tudi uspeh diplomatske konference MLA o pregonu najhujših zločinov, ki je maja 2023 potekala v Ljubljani in se zaključila s podpisom Ljubljansko-haaške konvencije.

Ministrom se je v razpravi o Ukrajini z nagovorom pridružil tudi zunanji minister Ukrajine Dmytro Kuleba, ki je predstavil aktualne razmere v državi in razsežnosti ruske agresije. Člani sveta so mu zagotovili nadaljnjo pomoč in poudarili, da ima mirovni načrt ukrajinskega predsednika Zelenskega široko mednarodno podporo.

Sledila je razprava o odnosih med EU in regijo Latinske Amerike in Karibov, v kateri je ministrica poudarila: "EU mora poslušati in slišati pričakovanja držav Latinske Amerike in Karibov ter postati njihova prava in iskrena prijateljica. Slovenija si močno prizadeva za okrepitev političnega dialoga, tudi z manjšimi državami, in za izvedbo konkretnih dejavnosti na področjih skupnega interesa, kot sta umetna inteligenca in zelena agenda, s poudarkom na družbeni vključenosti in človekovemu razvoju." Pri tem je posebej omenila slovensko pobudo za oblikovanje partnerstva med EU in Latinsko Ameriko in Karibi za odgovorno umetno inteligenco. Ministrice in ministri so govorili tudi o političnem in trgovinskem sodelovanju ter prihajajočem vrhu EU-Skupnost latinskoameriških in karibskih držav (angleško Community of Latin American and Carribbean States - CELAC), ki bo potekal 17. in 18. julija 2023 v Bruslju.

Ministrica Fajon se je v razpravi o aktualnih temah osredotočila na regijo Zahodnega Balkana in povedala, da "Slovenija kot močna zagovornica širitve EU na Zahodni Balkan zelo pozorno spremlja stanje v regiji. Močno nas skrbi zaostritev odnosov med Srbijo in Kosovom. Obe državi pozivam k takojšnji umiritvi razmer in zagotovitvi varnosti za ljudi. Nujno je, da Kosovo čim prej ponovi volitve na severu Kosova. Pozdravljam izpustitev treh Kosovarjev s strani Srbije. Gre za pozitiven korak, kateremu, upam, sledijo podobni. EU pa mora z verodostojno širitveno politiko povrniti zaupanje ljudi, predvsem mladih, v integracijske procese. Ljudje morajo začutiti, da je EU prava pot za izboljšanje blaginje in varnosti."

Na dnevnem redu tokratnega zasedanja je bila tudi digitalna diplomacija. Ministrica Fajon je poudarila pomen nadaljnje aktivne vloge evropske digitalna diplomacije in se zavzela za skupen evropski pristop ter podprla strateška partnerstva in sodelovanje z državami. "Slovenija se zavzema za razvoj novih tehnologij, ki bodo temeljile na spoštovanju človekovih pravic in vladavine prava," je povedala ministrica. Ker je z digitalno diplomacijo tesno povezana tudi kibernetska varnost, je predstavila kibernetski center na Zahodnem Balkanu, ki je skupni projekt Slovenije in Francije.

Ministri so sprejeli tudi 11. paket omejevalnih ukrepov proti Rusiji in nov sveženj omejevalnih ukrepov proti Iranu.