Skoči do osrednje vsebine

Počastitev dneva državnosti v Bruslju

V nedeljo 25. junija 2023 smo v središču Bruslja počastili Dan državnosti. Na ta dan je bil simbol mesta Bruslja, kipec Manneken Pis, oblečen v gorenjsko narodno nošo.

Ob 11. uri je pred Manneken Pisom zazvenela slovenska himna Zdravljica v izvedbi pevskega zbora Rafko Fabiani iz Dobrepolja. Pevci so za mimoidoče zapeli tudi šopek slovenskih narodnih pesmi. Na dogodku so bili poleg veleposlanice Barbare Sušnik prisotni tudi ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, vodja Slovenskega pastoralnega centra Bruselj dr. Zvone Štubelj ter predstavniki Reda prijateljev Manneken Pisa, ki hranijo obleke, v katere se priložnostno preobleče kipec Manneken Pis.

Popoldne je obeležitev dneva državnosti potekala v Slovenskem pastoralnem centru v Bruslju, skupaj s slovesno otvoritvijo prenovljenih prostorov centra. Blagoslov nove kapele in mašo za domovino je vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Kulturni progam je zaznamovala slovenska pesem v izvedbi pevskega zbora Rafko Fabiani iz Dobrepolja in mešanega pevskega zbora Slomšek iz Maasmechelena, prisotne pa je pozdravila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.