Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. junija 2023.

Potresi

Ob 10.38 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Črnomlja, 70 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Semiča in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 11.52 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Metlike, 68 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Semiča, Črnomlja in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 13.03 se je na Čreti v občini Vransko plezalec poškodoval v skalni steni. Reševalci GRS Celje so poškodovanca na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Celje so ga nato prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.24 se je nad Zelenico, občina Žirovnica, poškodovala planinka. Reševalci GRS Tržič so na kraju poškodovanko oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem. V SB Jesenice je poškodovanko prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik na Brniku.

Ob 13.30 si je pod Kočo na Golici, občina Jesenice, pohodnik poškodoval koleno. Reševalci GRS Jesenice so poškodovanega na kraju oskrbeli, prenesli do terenskega vozila in nato prepeljali v dolino.

Ob 16.03 se je na Češki koči, občina Jezersko, pri padcu poškodoval otrok. Reševalci GRS Jezersko so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v dolino.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.38 se je v Koprivni, občina Črna na Koroškem, pri zdrsu po strmem terenu poškodoval pohodnik. Reševalci GRS Koroške so poškodovanca na kraju oskrbeli in prenesli do bližnje kmetije. V SB Slovenj Gradec pa je poškodovanca v nadaljnjo oskrbo prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.36 se je na makadamski poti v bližini naselja Vipavski Križ, občina Ajdovščina, pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Gasilci GRC Ajdovščina so nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so poškodovanko na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 9.45 se je na območju Loških sten nad Logom pod Mangartom, občina Bovec, pri zasilnem pristanku s padalom poškodoval padalec. Aktivirani so bili reševalci GRS Bovec. Poškodovanega padalca je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS na Brniku in ga skupaj s helikopterjem SV prepeljala v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.45 si je na Blejskem otoku, občina Bled, tuja državljanka zlomila nogo. Poškodovanko so oskrbeli na kraju reševalci NMP Bled. Gasilci PGD Bled in potapljači POT Bled so nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanke in prevozu z reševalnim čolnom do obale.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 9.57 je na območju Velenja potekala iskalna akcija zaradi več dni pogrešane osebe. Vodniki reševalnih psov Skupine za iskanje pogrešanih pri Kinološki zvezi Slovenije in Zveze reševalnih psov Slovenije so preiskali območje, vendar osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.01 sta v naselju Reka, občina Laško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. Reševalci NMP Laško so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Ob 11.14 sta v naselju Lokovica, občina Šoštanj, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Velenje so poškodovano motoristko prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 14.49 sta med Pradami in Pobegi v občini Koper trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so kraj dogodka zavarovali in nevtralizirali po vozišču razlite tekočine. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Izola reševalci NMP.

Izpostava Kranj

Ob 0.36 se je na Cesti železarjev na Jesenicah osebno vozilo zaletelo v drevo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet ter vlečni službi nudili pomoč pri nalaganju vozila. Poškodovanih ni bilo. 

Ob 7.48 je na Cesti na Brdo v naselju Kokrica, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s pomočjo avtodvigala dvignili vozilo iz potoka in postavili nazaj na kolesa. Gasilci so tudi preventivno pregledali potok zaradi morebitnega iztekanja tekočin.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.43 sta na Dunajski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pregledali v nesreči udeležene osebe in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči in bilo poškodovanih oseb.

Ob 13.17 sta v naselju Dolščaki, občina Velike Lašče, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Pri tem je zagorelo motorno kolo. Goreče motorno kolo so pogasili mimoidoči pred prihodom gasilcev PGD Ribnica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in nevtralizirali iztekle tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 17.03 se je v Podgorju, občina Kamnik, na železniškem prehodu poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda NMP Kamnik in usmerjali promet do prihoda policije.

Ob 17.53 so na primorski avtocesti pred priključkom Brezovica v smeri Ljubljane trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, pregledali udeležena vozila, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili vozišče ter eno vozilo s tehničnim posegom umaknili na odstavni pas. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 19.34 sta na krožnem križišču za Volčji Potok v Kamniku trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Kamnik, usmerjali promet, nudili pomoč pri nalaganju vozila na vozilo vlečne službe ter počistili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 15.51 je v naselju Zlatoličje v občini Starše osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GB Maribor in PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator v vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.02 sta na Ljutomerski cesti v Gornji Radgoni trčila motocikel in osebno vozilo. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, nevtralizirali po vozišču iztekle tekočine, odklopili akumulator, nudili pomoč delavcem avto vleke in nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP Gornja Radgona, ki so ponesrečenca dokončno oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.44 sta na cesti Kobarid–Robič, občina Kobarid, pred mejnim prehodom trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovanega motorista in sopotnice, odklopili akumulator in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi sta bili prepeljani v bolnišnico v Italiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.06 se je na Vajdovi ulici v Semiču pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Črnomelj so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.42 sta v naselju Mislinjska Dobrava, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in nudili pomoč reševalcem ZRCK, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Ptuj

Ob 3.03 je v naselju Tržec v občini Videm zagorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Tržec in Videm pri Ptuju so požar, ki je uničil gospodarsko poslopje v velikosti 20 x 9 metrov, pogasili, stanovanjski objekt pa so gasilci uspeli zavarovati.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 1.50 je v Ponikvah, občina Brežice, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Obrežje in Velika Dolina so požar na vozilu in okolici pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 5.54 je na avtocesti pred izvozom za Tržič v smeri Ljubljane, občina Naklo, gorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj in PGD Radovljica so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in nudili pomoč policiji.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.15 je ob Zaloški cesti v Ljubljani zaradi samovžiga gorel premog na vagonu vlakovne kompozicije. Slovenske železnice so vagon izločile iz kompozicije in ga pripeljale na stranski tir v Zalogu, kjer so gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog s pomočjo treh globinskih ročnikov celoten vagon premočili in pogasili premog.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 9.41 so v naselju Vincarje, občina Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka pogasili kurišče, ki ni bilo pod nadzorom.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.04 je na območju Smrekovca, občina Kamnik, v gozdu tlelo na pogorišču prejšnjega dne. Gasilci PGD Kamnik so z vodo zalili in preventivno prekopali požarišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.03 je nad vasjo Soča, občina Bovec, občanu pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Bovec.

Ob 21.33 je prišlo do požara v naravi med naseljema Budanje v občini Ajdovščina in naseljem Duplje v občini Vipava. Ogenj je zajel okoli 0.03 hektara v katerem je gorela trava, podrastje, leseni odpadki in nekaj krošenj dreves. Gasilci GRC Ajdovščina, PGD Ajdovščina, Vipava in Vrhpolje so pogasili požar, pogorišče prekopali in preventivno namočili.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.27 so v ulici Mej vrti v Novem mestu gorele ciprese. Požar so pričeli gasiti domači, gasilci GRC Novo mesto pa so ga dokončno pogasili in pregledali okolico.

Ob 21.35 je v gozdu pri naselju Žabjak v Novem mestu gorel kup vejevja. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar in premetali vejevje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.30 sta na pobočju Kekca nad Novo Gorico, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila najdeno topovsko granato kalibra 75mm, mase 7 kg in topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg. Obe najdbi sta italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Odpeljani sta bili v ustrezno skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.28 je v naselju Šentvid pri Zavodnju, občina Šoštanj, osebno vozilo zapeljalo z gozdne ceste. Gasilci PGD Topolšica so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.44 se je v Ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani v zaklenjenem stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP omogočili vstop. Na kraju so posredovali tudi policisti.

Ob 18.13 je v Kosezah v Ljubljani na gozdni poti nagnjeno drevo ogrožalo mimoidoče. Drevo so odstranili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.52 je v ulici Gotna vas v Novem mestu voda poplavila prostore v pritličju stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so s pomočjo potopne črpalke iz stanovanja prečrpali okoli 1500 litrov vode.

Ob 21.08 je bila na Seidlovi cesti v Novem mestu v Osnovni šoli Center, zaradi okvare na vodovodni napeljavi, poplavljena učilnica. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Novo mesto so iz prostora posesali okoli 500 litrov vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.23 so v naselju Javornik, občina Ravne na Koroškem, gasilci KGZ Ravne na Koroškem ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu. V stanovanju so našli mrtvo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/