Skoči do osrednje vsebine

30. junija 2023 se izteče rok za oddajo soglasja za direktno obremenitev dohodnine

Če želite plačati dohodnino s SEPA direktno obremenitvijo (SDD) oziroma »trajnikom«, morate soglasje za SDD oddati do 30. junija 2023.

Novost pri letošnjih informativnih izračunih dohodnine je možnost plačila teh obveznosti s SEPA direktno obremenitvijo (SDD). Zavezanci, ki želijo s SDD plačati dohodnino, določeno z informativnim izračunom dohodnine z datumom odpreme 31. maja 2023, morajo Finančni upravi do 30. junija 2023 (do poteka roka za ugovor zoper informativni izračun dohodnine) predložiti soglasje za SDD. Soglasje za SDD se predloži preko eDavkov, ob pogoju, da je zavezanec vključen v storitev eVročanja. Soglasje velja za plačilo vseh nadaljnjih obveznosti te vrste, če zavezanec ne prekliče soglasja za SDD.

Račun zavezanca bo za plačilo obveznosti, določenih z informativnim izračunom dohodnine, bremenjen na dan, ko se izteče rok za plačilo te obveznosti. Zavezancu bo 14 dni pred bremenitvijo računa v eDavkih omogočen vpogled v plačilni nalog za SDD, zoper katerega lahko poda ugovor. V tem primeru banki zavezanca ne bo poslan plačilni nalog za SDD in bo moral zavezanec sam plačati obveznost.

Na spletni strani Finančne uprave so objavljene podrobnejše informacije o plačilu obveznih dajatev z direktno obremenitvijo.