Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. junija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.26 sta se med Grivo in Vrtcem, pri planini Viševnik, občina Bohinj, dva planinca znašla na neprehodnem prepadnem terenu. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju z vrvno tehniko dvignili na planinsko pot in ju nepoškodovana pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.32 je na Zeleniških špicah, občina Kamnik, alpinist zdrsnil po pobočju in se poškodoval. Gorski reševalci GRS Kamnik so poškodovanca imobilizirali in po steni spustili do mesta, kjer ga je lahko prevzel helikopter Slovenske vojske in ga prepeljal v UKC Ljubljana. Gorski reševalci so prav tako rešili dva nepoškodovana alpinista, ki sta plezala v skupini s poškodovanim. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.18 si je na območju Vrat med Rodico in Črno prstjo v občini Tolmin pohodnica poškodovala gleženj in koleno. Posredovali so reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa HNMP s helikopterjem SV, ki jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 14.34 si je na pobočju Nanosa, občina Postojna, planika zlomila nogo. Reševalci GRS Ljubljana - skupina Postojna in GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so poškodovanko oskrbeli, ter jo prenesli do mesta, kjer jo je prevzela dežurna ekipa GRS z Brnika in helikopter SV. Poškodovanko je helikopter prepeljal v UKC Ljubljana.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 13.05 je na Pavličevem sedlu v Logarski Dolini, občina Solčava, kolesarja obšla slabost. Gasilci PGD Solčava so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP oživljali kolesarja, vendar kljub hitri pomoči oživljanje ni bilo uspešno.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 9.21 se je v naselju Marendol, občina Sevnica, pri padcu z višine poškodoval občan. Reševalci NMP so osebo na kraju oskrbeli. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanega do helikopterja. Poškodovanec je bil prepeljan v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.10 so v naselju Raduha v občini Luče gasilci PGD Luče nudili pomoč ponesrečenem kolesarju do prihoda reševalcev NMP in ga prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 17.11 sta v naselju Gozd Martuljek v občini Kranjska Gora trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.57 je v predoru Jasovnik v smeri Maribora, občina Kamnik, kombinirano vozilo trčilo v steno predora. Gasilci ACB Vransko, PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 8.44 sta na Pelechovi cesti v Preserjah trčila osebno vozilo in pešec. Gasilci CZR Domžale so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Maribor

Ob 17.27 je v Kostanjevcu, občina Slovenska Bistrica, prišlo do prometne nesreče enega osebnega vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.00 je pri naselju Martjanci, občina Murska Sobota, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.49 je v Knapovški ulici v Mežici prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci ZRCK so zdravstveno oskrbeli dva poškodovanca in enega prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.52 se je v ulici Češnjica v Železnikih začel širiti požar v skladišču sekancev. Gasilci PGD Železniki so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.11 je v Ulici Nikole Tesle v Domžalah gorelo v zapuščeni hiši. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale – mesto so požar pogasili in pregledali objekt.

Izpostava Maribor

Ob 11.02 uri je zagorel drog električne napeljave na Drvanjski cesti v Benediktu. Posredovali so gasilci PGD Benedikt, ki so območje zavarovali drog pa podrli. Iskrenje je do prihoda gasilcev prenehalo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.09 je v Prigorici v občini Ribnica na polju gorel traktor. Lastnik ga je sam pričel gasiti. Gasilci PGD Ribnica in Prigorica so ga dokončno pogasili in pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 7.23 so v naselju Lava v občini Celje gasilci PGE Celje na travniku pogasili balo sena.

Ob 19.47 je na Cesti na Grad v Celju gorel kup dračja in odpadkov cipres. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.49 so v gozdu nad gradom Zaprice v Kamniku gasilci PGD Kamnik pogasili okoli 60 kvadratnih metrov tleče podrasti.

Ob 21.35 sta na Verdu v občini Vrhnika gorela trava in grmičevje na površini 150 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Verd so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.34 so na območju naselja Manče v občini Vipava gorela travnata površina, podrast in nekaj odpadnega lesa na površini okoli 0,02 hektara. Gasilci PGD Vipava. Ogenj so pogasili in požarišče preventivno z namočili.

Izpostava Postojna

Ob 10.11 je na bivšem mejnem prehodu Gorjansko, občina Komen, zaradi okvare transformatorja gorela trava. Požar so pogasili občani, gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.55 so na Javorniku, občina Ravne na Koroškem, na vrtovih ob lesenem objektu zagoreli drva, lesena miza in klop. Požar so pogasili gasilci KGZ in PGD Ravne.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.18 je v Gortanovi ulici v Novi Gorici gorel komunalni zabojnik za papir in karton. Gasilci JZGRD GE Nova Gorica so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.58 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na območju Nove vasi v občini Miren - Kostanjevica pri izvajanju detekcije po elaboratu našla topovski granati in dva topovska vžigalnika, skupne mase 26 kg, avstrijskega in italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni najdbi sta do uničenja primerno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Gasilci so tudi preko včerajšnjega dne sanirali posledice petkovega popoldanskega neurja. Na terenu je bilo aktivnih 19 gasilskih enot, ki so posredovale na skupno 22 lokacijah. Na območjih Regijskih centrov za obveščanje Maribor, Ptuj, Murska Sobota in Trbovlje so odstranjevali podrto drevje, črpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov in prekrivali poškodovana ostrešja objektov.   

Izpostava Celje

Ob 1.52 so na Oblakovi ulici v Celje gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila neodzivna oseba.

Ob 11.46 so v Nazarjah gasilci PGD Nazarje zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe v helikopter.

Ob 19.23 so v naselju Gotovlje v občini Žalec gasilci PGD Gotovlje razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 16.08 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala, izklopili dvigalo in obvestili servis.

Izpostava Maribor

Ob 18.42 so v Nasipni ulici v Benediktu gasilci PGD Benedikt iz zaklenjenega stanovanja rešili majhna otroka in njuno mamo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.20 sta Pod Škabrijelom v Kromberku v občini Nova Gorica gasilca JZ GRD GE Nova Gorica na prošnjo reševalcev NMP Nova Gorica s tehničnim posegom odprla vrata kopalnice, v kateri se je nahajala obolela oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.24 so na Javorniku v občini Ravne na Koroškem gasilci KGZ Ravne na Koroškem iz dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/