Skoči do osrednje vsebine

25. junij - dan pomorščakov

Dan pomorščakov, ki ga vsako leto obeležujemo 25. junija, v letošnjem letu izpostavlja vlogo pomorščakov, ki jo imajo ti pri varovanju morskega okolja. Vsebina dneva pomorščakov je povezana z osrednjo temo svetovnega dneva pomorstva »MARPOL pri 50 – naša zaveza se nadaljuje«.

Ob dnevu pomorščakov se Mednarodna pomorska organizacija (IMO) zaveda, da pomorščaki veliko časa preživijo na morju in da so pomemben del rešitve pri ohranjanju neokrnjenega morskega okolja. 

Generalni sekretar IMO jih zato v svojem nagovoru vabi, da v okviru kampanje »oceane je vredno zaščititi« na družbenih omrežjih delijo fotografije morskega okolja v katerem plujejo. Hkrati jih poziva, da širšo javnost seznanijo z opremo, ki jo uporabljajo zato, da zaščitijo okolje in delijo fotografije posebnih usposabljanj, ki jih opravijo z namenom, da bi bili karseda najbolje pripravljeni zaščititi morsko okolje. 

Uprava za pomorstvo se pridružuje sporočilu Generalnega sekretarja IMO in ob Mednarodnem dnevu pomorščakov čestita vsem svojim pomorščakom širom sveta.