Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. junija 2023

Neurje

Vremenska fronta z neurjem je včeraj popoldan prizadela delno osrednji, predvsem pa severovzhodni del Slovenije. Močan veter, obilno deževje, ponekod s točo je povzročil kar nekaj preglavic enotam gasilcev in drugim službam. Regijski centri za obveščanje so zabeležili 180 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor 73, Murska Sobota 34, Ptuj 21, Ljubljana 16, Celje 18, Slovenj Gradec 9, Trbovlje 6, Kranj 2 in Novo mesto 1 dogodek. Na terenu je bilo aktivnih 110 gasilskih enot, od tega 4 poklicne.

Močan veter je lomil veje in večinoma preko cestišč podrl večje število dreves, eno od teh je poškodovalo dve osebni vozili, nekatera so poškodovala ostrešja in ogrožala objekte. V Kungoti pri Ptuju je veter podrl elektro drog, le ta je zaradi kratkega stika zagorel. Sunki vetra so odkrili nekaj ostrešij in poškodovali drugo infrastrukturo. Zaradi obilnega deževja je meteorna voda poplavila kleti več objektov, ponekod poplavila cestišča in nanesla zemljino, povišani vodotoki potokov pa ogrožali z zalitjem objektov. Sprožila sta se tudi dva zemeljska plazova. Ponekod je toča poškodovala ostrešja objektov. Gasilci so iz poplavljenih objektov črpali vodo, čistili prepuste, nameščali protipoplavne vreče, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, odstranjevali podrto drevje in čistili cestišča. Prav tako so pri odstranjevanju posledic na terenu sodelovala komunalna in cestna podjetja ter druge službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.24 sta se na Slovenski poti, zelo zahtevni označeni planinski poti na Kranjsko kočo na Ledinah, občina Jezersko, zaplezala dva tuja planinca. Reševalci GRS Jezersko so v sodelovanju z dežurno ekipo GRS in helikopterjem Slovenske vojske zaplezana planinca rešili iz stene, ju pospremili do zaznamovane planinske poti in jima omogočili nadaljevanje ture.

Ob 12.45 je Na prodih, občina Jezersko, onemogla skupina tujih turistov. Reševalci GRS Jezersko so na kraju oskrbeli 9 izčrpanih oseb, jih del poti peš pospremili, nato pa z vozili prepeljali v dolino.

Ob 15.58 sta v severni steni Šitne glave v smeri Kranjska poč, občina Kranjska Gora, obtičala dva plezalca. Reševalci GRS Kranjska Gora so iz stene dvignili na vrh nepoškodovana vendar premražena in premočena planinca ter ju pospremili v dolino.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 7.48 je v ulici Trata v Radomljah, občina Domžale, vozilo padlo z dvigala na delavca. Gasilci CZR Domžale so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 16.05 so iz Zake proti blejskem otoku na Bledu plavali štirje plavalci. Eden se je obrnil in se začel vračati na obalo. Na otoku je ostale tri plavalce zaskrbelo, da se slednji ni vrnil na obalo. Gasilci PGD Bled in potapljači PRS Reševalne postaje Bled so našli tri plavalce na otoku in enega na obali Velike Zake. Vse štiri so prepeljali v Mlino, kjer so jih ogreli z odejami, nato pa so opravili razgovor s policisti.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 9.26 sta v Naklem trčila kolo in motorno kolo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.11 je na avtocesti v smeri Ljubljane pred izvozom Krtina, občina Domžale, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo v jarku prevrnjeno na streho. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter vozilo postavili na cestišče. Reševalcem NMP so pomagali pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, ki so ju ti odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 14.30 sta na križišču pri Avto Lovše v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, trčila tovorno vozilo in motorno kolo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista, ki so ga slednji prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.15 je na križišču Miklošičeve ulice in Ceste talcev v Domžalah padel voznik kolesa z motorjem. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka ter lažje poškodovanega motorista oskrbeli do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 16.23 je v naselju Zgornji Slemen, občina Maribor, osebno vozilo s prikolico zapeljalo s cestišča v potok in se prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in vozilo potegnili iz potoka na cesto. Poškodovanega voznika so svojci prepeljali v UKC Maribor.

Ob 17.46 je na avtocesti iz Šentilja proti Mariboru osebno vozilo zapeljalo v odbojno ograjo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka ter pregledali vozilo.

Ob 23.41 sta v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata vozila in iznesli poškodovano osebo, nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe do reševalnega vozila, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.30 se je na Poti v Češnjice v Idriji pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP Idrija pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Ptuj

Ob 10.51 sta v naselju Podvinci, občina Ptuj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, postavili vozilo na kolesa ter počistili kraj dogodka. Reševalci NMP Ptuj so poškodovano osebo oskrbeli ter prepeljali v SB Ptuj.

Ob 17.38 je v naselju Pušenci, občina Ormož, voznik s kombiniranim vozilom zapeljal s cestišča, poškodoval drog javne razsvetljave ter delno obstal na zaščitni ograji in jarku. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Gasilci so voznika, ki je odšel s kraja dogodka, našli in mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ormož.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.44 je v naselju Nomenj, občina Bohinj, gorel hlev. Gasilci PGD Nomenj, Savica - Polje, Nemški Rovt, Bohinjska Bistrica in Gradišče so pogasili požar in preprečili, da bi se razširil na stanovanjsko hišo. Preko noči so gasilci PGD Nomenj vršili gasilsko stražo. O požaru obveščeni delavci Elektro Gorenjske in policisti PU Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 9.28 je Ob ribniku v Mariboru zagorelo ostrešje enostanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Radvanje, Pekre in Razvanje so požar pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 17.24 so v naselju Mali Brebrovnik, občina Ormož, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ivanjkovci in Miklavž pri Ormožu so zavarovali kraj dogodka, počakali do izgoretja saj in počistili dimniško tuljavo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.45 se je na Gozdarski poti na Ravnah na Koroškem kadilo iz jaška. Gasilci KGZ in PGD Ravne na Koroškem so pogasili tlečo žagovino.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 17.30 se je na Obali v Portorožu v občini Piran kadilo iz osebnega vozila. Gasilci JZ GB Koper so na lokaciji ugotovili, da so v notranjosti vozila zagorele vrečke z oblačili, požar so pogasili in vozilo prezračili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.57 je na hitri cesti Selo–Ajdovščina, občina Ajdovščina, gorelo osebno vozilo. Začetni požar je pogasili mimoidoči voznik tovornjaka, dokončno pa so ga pogasili gasilci GRC in PGD Ajdovščina. Gasilci so še odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.39 je v Ulici Sadež v Črnomlju gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 0.11 je v naselju Podvinje, občina Brežice, gorel kup lesenih odpadkov. Požar so pogasili gasilci PGD Kapele.

Izpostava Celje

Ob 16.50 je na Goriški cesti v Velenju gorelo v naravi. Gasilci PGD Velenje in PGE Velenje so pogasili manjši požar in pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 10.55 je v Mostah, občina Žirovnica, gorelo na travniku. Gasilci GARS Jesenice so na kraju ugotovili, da gre za nadzorovano in neprijavljeno kurjenje v sadovnjaku. Okolico so preventivno namočili z vodo. Izpostava Murska Sobota

Ob 13.24 je na njivi izven naselja Beltinci zagorelo strnišče. Gasilci PGD Beltinci so pogasili požar na površini približno okoli 90 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.32 je ob cesti Morsko–Kanalski vrh v občini Kanal ob Soči gorelo v naravi. Gasilci PGD Kanal in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili gorečo travo in vejevje.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.50 so v gozdu nad naseljem Podstrana v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto ponovno pogasili goreče ostanke kurjenja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.05 je v ulici Ob Studencu v Ljubljani gorel ekološki otok. Požar, ki je uničil zabojnik za embalažo in poškodoval zabojnik za papir, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornji Kašelj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.26 so na Cesti talcev v Medvodah gasilci PGD Preska Medvode na dovozu ulice nevtralizirali razlito motorno olje.

Izpostava Ptuj

Ob 1.55 je v naselju Spodnje Jablane, občina Kidričevo, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGD Ptuj so vozilo izvlekli iz potoka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Koper

Na merilnem mestu Koper je urna vrednost ozona danes 23.6.2023, ob 17. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 182 μg/m3, povprečna 8-urna pa 145 μg/m3.

Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved je bilo možno pričakovati preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. 

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporoča se, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem se priporoča, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih ravni.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 9.00 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije v kamnolomu Pečovnik, občina Celje, uničili osem kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Kraj uničenja so varovali policisti PP Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.59 so gasilci PGD Mozirje v Mozirju s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.19 so v naselju Brezovi Dol, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Ambrus nudili pomoč policiji pri prenosu pokojnika iz stanovanjske hiše.

Ob 8.46 so na Zaloški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili vejo drevesa, ki je ovirala avtobusni promet in potnike na avtobusni postaji.

Izpostava Maribor

Ob 1.22 je v naselju Zgornje Partinje, občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, zaradi napake na rezervoarju voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci Sveti Jurij so iz kleti prečrpali približno kubični meter vode.

Ob 6.51 je v Spodnji novi vasi v Slovenski Bistrici na piščančji farmi iz poškodovane vodovodne cevi iztekala voda. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zaprli glavni ventil, izčrpali vodo ter lastniku pomagali pri sanaciji škode.

Ob 9.26 so na Cesti na Bukovec v naselju Morje, občina Rače-Fram, gasilci PGD Fram pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 11.39 so v naselju Devina, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Bistrica pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 11.40 so na Prešernovi cesti v Oplotnici gasilci PGD Oplotnica skozi okno vstopili v stanovanje, odprli vhodna vrata in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu onemogle obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 13.09 so v naselju Polička vas v občini Pesnica gasilci PGD Jarenina s folijo prekrili plaz v izmeri 14 x 15 metrov.

Ob 21.52 se je v naselju Jelenče, občina Pesnica, iskrilo v elektro omarici. Gasilci PGD Pesnica so do prihoda dežurnega Elektro Maribor varovali kraj dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 17.31 je v naselju Stari Trg, občina Loška Dolina, občanu doma zdrsnilo, tako da se je pri padcu poškodoval. Gasilci PGD Stari Trg so s tehničnim posegom preko okna vstopili v prostor, odprli vhodna vrata ter tako reševalcem NMP Cerknica omogočili dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.32 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/