Skoči do osrednje vsebine

Sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije v Pragi

Ob 32. obletnici neodvisnosti Slovenije je 15. junija 2023 veleposlaništvo na vrtu organiziralo sprejem.

Častni gost na sprejemu ob dnevu državnosti je bil namestnik ministra za zadeve EU Češke republike Marek Havrda. Sprejema so se udeležili številni drugi visoki gostje, med njimi predsednik Odbora za kulturo v Senatu Parlamenta Češke republike Jiři Růžička, generalni direktor za Evropo na Ministrstvu za zunanje zadeve Češke republike Jaroslav Kurfürst, direktor za Srednjo Evropo Ivan Jestřáb, zunanjepolitični svetovalec predsednice Poslanske zbornice Zdeněk Beránek, župan Prage 6 Jakub Stárek, župani več mest, ki so pobratena s slovenskimi mesti, predstavniki različnih drugih čeških institucij, na Češkem živeči Slovenci ter češki gostje. Sprejema se je udeležilo tudi veliko veleposlanikov in predstavnikov diplomatskega zbora.

Goste sta nagovorila veleposlanica Tanja Strniša in namestnik ministra Marek Havrda. Veleposlanica je v svojem nagovoru izpostavila tradicionalno močne vezi med Slovenci in Čehi na političnem, gospodarskem in kulturnem področju. Opozorila je, da nas izkušnje vojne v neposredni soseščini ter spopadi in napetosti drugod po svetu učijo, da demokratični razvoj, vladavina prava, človekove pravice, blaginja in mir niso samoumevni, pač pa mora biti stalnica nenehna skrb za njihovo zaščito, tako v nas samih, v naših državah kot v mednarodnih organizacijah. Spomnila je, da je bila Slovenija nedavno s široko podporo držav članic OZN izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta OZN in v nadaljevanju izpostavila, da bo Slovenija s tem prevzela veliko odgovornost, saj nalogo prevzema v času velikih geopolitičnih sprememb in delitev ter velikih globalnih izzivov. Povedala je, da si bo Slovenija prizadevala za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti, za človekove pravice, enakost spolov in zaščito ranljivih skupin ter zavzemala za prehransko varnost ter varovanje podnebja in okolja.

Namestnik ministra za EU zadeve Havrda je v svojem govoru izpostavil, da imata Slovenija in Češka veliko skupnega in odlične bilateralne odnose. Sloveniji je čestital za izvolitev v Varnostni svet in izrazil prepričanje, da bo nalogo dobro opravila. Pohvalil je Slovenijo na področju čebelje diplomacije in na koncu izpostavil tudi odlično sodelovanje med Slovenijo in Češko v času predsedovanj obeh držav Svetu EU.

Slovensko himno na začetku sprejema je zapela slovenska študentka glasbe na Erasmus izmenjavi v Pragi Anja Brglez, češko pa češka operna pevka Pavla Žumrová.

Pogostitev, ki je vključevala tradicionalne slovenske jedi, vključno z orehovo potico, je pripravilo slovensko-češko podjetje iz Prage, gibanico pa je že tradicionalno pripravilo veleposlaništvo.