Skoči do osrednje vsebine

Osrednji praznični dogodek ob 100-letnici Slovenskega etnografskega muzeja

Slovenski etnografski muzej (SEM) je najstarejša etnološka ustanova v Sloveniji. Letos praznuje 100-letnico svoje ustanovitve, ki jo skozi vse leto obeležuje z različnimi razstavami, publikacijami, izdajo priložnostne znamke ter mnogimi drugimi dogodki. V četrtek, 22. junija, so na Muzejski ploščadi Metelkova pripravili osrednji dogodek in odprli novo stalno razstavo Človek in čas.

Razstava bo odprta v dveh delih, in sicer v juniju in oktobru. Celodnevni praznični dogodek je dopolnila še panojska razstava Nesnovna kulturna dediščina Slovenije: Ob 20-letnici Unescove konvencije.

Slavnostni program SEM skozi čas je vodil Matjaž Pikalo, na odru pa sta povabljence in obiskovalce zabavali zasedbi Čompe in Fake Orchestra z gosti. Predstavila se je tudi rokodelska dediščina na Rokodelskem SEMnju.

Državni sekretar mag. Marko Rusjan je nastopil kot slavnostni govorec. V svojem govoru je med drugim poudaril, da je 20-letnica Unescove konvencije pomemben povod za še eno praznovanje in zlasti za razmislek o vlogi znanja, veščin in praks naših prednikov, njihovem pomenu in potencialu za današnje skupnosti in naš način življenja, za aktivno soočanje s podnebno krizo in družbeno neenakostjo. »Pomeni prepoznanje žive vezi med preteklostjo, ki nas uči in navdihuje, in priznanje ljudem, ki z dediščino živijo, jo osmišljajo in prenašajo na nove generacije iz svoje notranje nuje, brez pričakovanj. Veseli nas, da je Slovenski etnografski muzej s svojo službo koordinatorja za varstvo nesnovne kulturne dediščine  prepoznal potencial te nove kategorije dediščine, vzpostavil strokovno utemeljeno javno službo, se povezal s ključnimi nosilci in v sodelovanju z ministrstvom vzpostavil nekakšno podporno okolje za nosilce in skupnosti nesnovne dediščine. Verjamem, da je tudi to ena od smeri razvoja Slovenskega etnografskega muzeja v prihodnosti, saj že danes SEM velja za sodoben, odprt, vključujoč in angažiran muzej.«

Povedal je, da se podobno kot sorodni muzeji po svetu tudi SEM posveča zunajevropskim kulturam.  »To dokazujejo predmeti in zbirke, ki jih je pridobival, in vezi z raziskovalci, ki segajo v sodobni čas. Predvsem pa zgodbe, ki jih oboji pripovedujejo in nas obenem učijo o nas samih. Jeseni bomo tako vsi skupaj imeli lepo priložnost seznanitve s tako imenovano Skuškovo zbirko in dragocenimi vzhodnoazijskimi predmeti, skupaj z njihovim preučevanjem, prezentacijo v sodelovanju s strokovnjaki starodavnih veščin kitajskih rokodelcev in raziskovalcev azijske dediščine.« Omenil je še mednarodno sodelovanje, saj ravno SEM skupaj s še dvema muzejema dediščino čebelarstva na Slovenskem predstavlja v berlinskem muzeju evropskih kultur z razstavo Brenčeča Slovenija: o čebelah in ljudeh. »Razstavo spremlja bogat program, muzej je namreč Sloveniji v letu, ko je osrednja gostja frankfurtskega knjižnega sejma, posvetil posebno pozornost v sklopu svojih evropskih kulturnih dnevov,« je še poudaril državni sekretar.

SEMu, njegovi direktorici gospe Nataliji Polenec, vsem zaposlenim in vsem sodelavcem muzeja ob tej priložnosti iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo. Želimo vam še uspešnih naslednjih sto.