Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. junija 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 5.06 sta pod vrhom Triglava, občina Kranjska Gora, zaradi obnemoglosti in krčev obtičala dva planinca. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so planinca oskrbeli ter s helikopterjem SV prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.06 je na pobočju Bavškega Grintavca, občina Bovec, pri sestopu obnemogla planinka. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRZS Brnik so z helikopterjem Slovenske vojske onemoglo osebo pripeljali v bolnišnico na Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.14 je na pobočju Kobale, občina Tolmin, zasilno pristal jadralni padalec na drevesu. Reševalci GRS Tolmin so z pomočjo vrvne tehnike nepoškodovanega padalca spravili z drevesa in ga pospremili v dolino.

Ob 17.54 je v bližini naselja Kal Koritnica, občina Bovec, padel kolesar in se poškodoval. Pomoč so mu nudili gasilci PGD Bovec in reševalci NMP Tolmin. Prepeljali so ga v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 12.06 se je v Sladkem Vrhu v občini Šentilj na gradbišču poškodoval delavec. Gasilci PGD Paloma-Sladki Vrh so nudili pomoč medicinski službi pri oskrbi delavca in poskrbeli za varen pristanek helikopterja, s katerim so ga prepeljali v UKC Maribor.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 18.37 so v naselju Rodine, občina Črnomelj, policisti pri iskanju pogrešane osebe zaprosili za pomoč vodnike reševalnih psov skupine ZRPS Dolenjska. Ob 19.18 uri so pogrešano osebo našli in preklicali iskalno akcijo. Reševalci NMP ZD Črnomelj so osebo pripeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.34 se je v naselju Pišece, občina Brežice, občan prevrnil s traktorjem. Gasilci PGE Krško in PGD Pišece so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč ekipi NMP Brežice pri oskrbi poškodovanega, odklopili akumulator na traktorju in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Zaradi hudih poškodb je traktorist umrl na kraju dogodka.

Ob 19.28 se je na cesti Zavratec–Škocjan v bližini naselja Brezovo, občina Sevnica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in postavili vozilo nazaj na kolesa. V nesreči poškodovano osebo so reševalci NMP Sevnica oskrbeli na kraju in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UC Novo mesto.

Izpostava Celje

Ob 3.58 se je v Šmarju pri Jelšah osebno vozilo zaletelo v rezervoar tovornega vozila. Pri tem se je ena oseba poškodovala, iz rezervoarja pa je iztekalo gorivo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška in Šmarje pri Jelšah so naftni madež v dolžini 200 m sanirali in prečrpali preostalo nafto iz poškodovanega rezervoarja.

Ob 18.06 je na Starem trgu v Velenju voznica z osebnim vozilom zapeljala na ločilni otok in nasedla. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj, vozilo odstranili z otoka in sanirali cesto. Poškodovanih oseb ni bilo, obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 14.50 sta v Kraljevi ulici v Kopru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in posuli cestišče z vpojnim sredstvom. Reševalcem NMP so nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo prepeljali na zdravljenje v SB Izola.

Ob 16.59 je na Krožni cesti v Kopru padel motorist. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nezgode in nudili pomoč ekipi NMP pri oskrbi poškodovanega motorista. Poškodovanega so odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 21.39 sta na avtocesti pred izvozom za Kranj vzhod v občini Šenčur trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, osvetljevali nudili prvo pomoč trem ponesrečenim osebam do prihoda reševalcev NMP, policiji nudili pomoč pri osvetljevanju kraja dogodka in po vozišču razlite tekočine posuli z absorbentom.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.18 sta na Krakovski cesti v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi gasilci CZR Domžale. Zavarovali so kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem. Poškodovana je bila ena oseba.

Ob 12.54 je na AC Ljubljana–Novo mesto med izvozoma Grosuplje in Višnja Gora prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGE Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.45 sta v Steskah, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo ter do prihoda ekipe NMP Nova Gorica nudili pomoč dvema poškodovanima oseba. Osebi so odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 15.46 je na cesti Tolmin–Kobarid, občina Tolmin, padel motorist. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so ga na kraju oskrbeli in odpeljali v bolnišnico Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.48 je v naselju Slovenska vas, občina Šentrupert, osebno vozilo zapeljalo iz ceste in obstalo na železniških tirih. Gasilci PGD Trebnje in Šentrupert so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom umaknili vozilo s tirov in posipali razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 16.23 sta pri naselju Zloganje, občina Škocjan, trčila traktor in osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator in reševalcem pomagali pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so osebo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 15.34 so v naselju Štorje, občina Sežana, v križišču trčila tri osebna vozila, pri čemer je bila ena oseba telesno poškodovana. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, na dveh vozilih odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi ponesrečenca.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.06 sta na Mariborski cesti v Dravogradu trčili osebni vozili. Pri tem sta se poškodovali dve osebi. Poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in cestišče posuli z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovani osebi je ekipa ZRCK Ravne na Koroškem prepeljala v nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.22 se je na regionalni cesti Hrastnik–Marno, občina Hrastnik, osebno vozilo zaletelo v zadnji del tovornega vozila. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, ekipa NMP ZD Hrastnik je oskrbela dve poškodovani osebi in ju prepeljala v bolnišnico.

Ob 11.56 je z regionalne ceste Zagorje–Podkum v naselju Jazbine, občina Zagorje ob Savi, zdrsnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Zagorje mesto so vozilo najprej stabilizirali, zavarovali kraj in pomagali reševalcem NMP ZD Zagorje pri iznosu in prenosu ponesrečenega voznika v reševalno vozilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.24 je na Glavnem trgu na Polzeli zagorelo v gostinskem lokalu nakupovalnega središča, ogenj pa se je razširil tudi na ostrešje objekta v izmeri približno 20 x 20 metrov. Gasilci PGD Polzela, Ločica ob Savinji, Andraž nad Polzelo, Žalec in Braslovče so požar omejili in pogasili, odstranili pločevinasto kritino in pregledali objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 je v naselju Dolsko, občina Dol pri Ljubljani, gorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Dolsko, Dol pri Ljubljani in GB Ljubljana so pogasili požar zajčnikov in okolice. V požaru je poginulo 15 zajcev in 10 kokoši. O dogodku obveščena tudi policija ter Veterinarsko higienska služba.

Ob 7.37 je v naselju Črna, občina Kamnik, zagorelo v stanovanju stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev PGD Kamnik in Gozd na kraj je požar že delno pogasil lastnik, dokončno pa so ga pogasili gasilci in s termo kamero pregledali objekt.

Izpostava Maribor

Ob 16.32 se je v Jarnikovi ulici v Mariboru kadilo iz zaklenjenega stanovanja zaradi zažgane hrane. Oseba v stanovanju je sama odprla vrata, vendar je potrebovala zdravniško pomoč zaradi dima. Gasilci JZ GB Maribor so odstranili zažgano hrano s štedilnika in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.41 je v Resslovi ulici v Novem mestu gorel leseni pomožni objekt ob stanovanjskem objektu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so omejili in pogasili požar, ki se je iz pomožnega objekta razširil na dva stanovanjska objekta in ju ožgal. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.45 se na Kidričevi ulici v Slovenj Gradcu, kadilo iz elektro omarice na trgovskem poslopju. Gasilci PGD Slovenj Gradec so skupaj z dežurnimi delavci Elektra Celje ugotovili, da je prišlo do napak na požarni in telekomunikacijski centrali. Prostore so temeljito pregledali s termo kamero. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 20.58 je v naselju Loka pri Dobrni, občina Dobrna, zagorel traktor. Domači so požar omejili pred prihodom gasilcev PGD Dobrna, ki so nato izvlekli traktor iz gospodarskega poslopja, odklopili akumulator ter s termovizijsko kamero pregledali objekt in okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.00 je na Cesti španskih borcev v Ljubljani na parkirišču gorelo osebno vozilo. Gasili GB Ljubljana in PGD Zg. Kašelj so pogasili požar, kateri je vozilo uničil.

Ob 18.22 je na Štajerski cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Z ročnim gasilnim aparatom je začel požar gasiti voznik tovornjaka, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 je v Črnem Vrhu, občina Idrija, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Črni Vrh so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 05.24 je ob Dečkovi ulici v Celju gorela bala sena. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Ob 12.55 je na Ostrožnem v Celju na travniku gorela bala sena. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili in prekopali seno.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.55 je ob Vojkovi cesti v Ljubljani, na območju vrtičkov ob stadionu Stožice, gorel zeleni obrez na površini približno 10 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 15.18 so na Cesti na Kope v Ljubljani, ob objektu goreli komunalni odpadki na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so požar pogasili.

Ob 23.24 je v Pečinski ulici v Ljubljani gorela živa meja. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornji Kašelj.

Izpostava Maribor

Ob 15.41 je pri naselju Raskovec, občina Oplotnica, gorela pokošena trava na travniku. Gasilci PGD Oplotnica in Kebelj so pogasili požar na površini približno 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.10 je na Kidričevi ulici v Novi Gorici pod balkonom večstanovanjskega objekta zagorel manjši kup odpadnega gradbenega materiala. Požar so pogasili stanovalci objekta pred prihodom gasilcev PGD Nova Gorica, ki so nato požarišče premetali, ga dodatno zalili z vodo in pregledali okolico.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.19 je v bližini naselja Roje, občina Šentjernej, gorela slama na njivi. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šentjernej.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.08 je v Pregljevi ulici v Ljubljani gorel manjši zabojnik za embalažo. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, so požar zabojnika omejili že policisti. Gasilci so dokončno pogasili požar. Zabojnik je bil v požaru uničen.

Ob 23.12 je v Čopovi ulici v Ljubljani gorel koš za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 4.40 so na Cesti Talcev v Velenju gasilci PGE Velenje nevtralizirali tekočine , ki so iztekale iz parkiranega osebnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.40 so v naselju Breg, občina Litija, gasilci PGD Litija sprali vozišče in z vpojnimi sredstvi posuli po razlitem oljnem madežu v dolžini okoli 700 metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.37 je v Gornji Radgoni na parkirišču iztekalo gorivo iz vozila. Gasilci PGD Gornja Radgona so posipali in počistili iztekle tekočine na površini približno 20 kvadratnih metrov.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Koper

Ob 12. uri je po podatkih Agencije RS za okolje na merilnem mestu Koper urna vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3 . Urna vrednost ozona je bila ob tem času 187 μg/m3 , povprečna 8-urna pa 146 μg/m3 . Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v petek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti. Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih ravni.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15. uri je po podatkih Agencije RS za okolje na Otlici v Trnovskem gozdu, občina Ajdovščina, na merilnem mestu presežena vrednost ozona in sicer je bila urna vrednost ozona 182 μg/m3, povprečna 8-urna pa 148 μg/m3. Tekom dneva se vrednosti ozona lahko spremenijo, zato priporočajo sprotno spremljanje urnih vrednosti ozona na spletni strani ARSO in da na podlagi le teh prilagodite aktivnosti na prostem. Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Za Otlico v Trnovskem gozdu to pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske.

Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v petek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 14.02 so delavci na gradbišču v Radobljah v občini Laško pri izkopavanju našli neeksplodirano mino iz 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta zavarovala kraj in najdeno mino prepeljala v skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.26 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 10.09 so na Cankarjevi ulici v Radovljici gasilci PGD Radovljica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Radovljica do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.23 so v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s potopno črpalko izčrpali okoli šest kubičnih metrov odpadne vode iz jaška in omogočili servisni službi dostop do okvarjenih črpalk.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v petek predvsem na jugovzhodu države še velika toplotna obremenitev. Popoldne in zvečer bodo ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja.

Hidrološko stanje in napoved - Opozorilo

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi, Agencije RS za okolje, bo v petek popoldan ob intenzivnih nevihtah predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji večja verjetnost za nastanek hudourniških poplav. Krajevno se bodo pojavljale poplave zaradi zastajanja padavinske in zaledne vode.