Skoči do osrednje vsebine

19. Grossmannov festival – Festival fantastičnega filma in vina

Letos poteka že 19. Grossmannov festival ali Festival fantastičnega filma in vina. Festival se imenuje po dr. Karolu Grossmannu (1864–1929), pionirju slovenskega filma, ki se je rodil v okolici Ljutomera. Tam je tudi opravljal odvetniško službo in se med drugim ukvarjal tudi z literaturo in gledališčem. Dejavno je vzpodbujal izražanje v slovenskem jeziku in razvoj slovenske kulture in umetnosti.

Dr. Karol Grossmann velja za pionirja slovenskega filma. V začetku razvoja tehnologije fotografije in filma se je navduševal nad temi, za začetek 20. stoletja novimi tehnologijami, ki jih je predstavil tudi lokalnemu okolju v Ljutomeru. V letih 1905 in 1906 je posnel prve slovenske filmske posnetke Odhod od maše v Ljutomeru, Sejem v Ljutomeru in Na domačem vrtu, s tem pa je to novo tehnologijo med prvimi predstavil v Sloveniji in še posebej v majhnem Ljutomeru.

Grossmannov festival je eden bolj prepoznavnih filmskih dogodkov v Sloveniji. Festival povezuje dediščino slovenske filmske tehnologije s promocijo prleške kulinarike, predvsem vinogradništva. Z mladim privlačnim filmskim žanrom grozljivk vsako leto pritegne številne obiskovalce iz vse Slovenije in sosednjih držav. Festival vsako leto na povabilo organizatorjev obiščejo znana imena filmske industrije, med njimi na primer Christopher Lee, Roger Corman, Franco Nero, Udo Kier in Robert Englund. Letos se je celotnega festivala udeležil ameriški režiser John McTiernan, ki je s svetovnimi uspešnicami, kot so Predator, Umri pokončno, Umri pokončno brez oklevanja in Lov na Rdeči oktober, na novo postavil pravila akcijskega filma v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Posebnost festivala je aktivno vključevanje občinstva, predvsem mladih v umetniško ustvarjanje in rajanje. Med festivalom se namreč tradicionalno odvijajo številne delavnice, ki se zaključijo s pohodom zombijev (angleško Zombie Walk) po ulicah Ljutomera.

Z bogatim filmskim in spremljevalnim programom festival na slovensko pomursko obrobje v Ljutomer prinaša inovativno kombinacijo umetnosti – žanrskega filma in kulturne dediščine ter kulinarike lokalne skupnosti. S promocijo kulture in turizma pa prispeva k splošnemu družbenogospodarskemu razvoju regije. 

Letošnjega odprtja ljutomerskega dela festivala se je udeležil tudi državni sekretar Matevž Čelik Vidmar, ki je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da je Grossmannov festival več kot le filmski dogodek. "Je pravi katalizator za spodbujanje alternativne kulture v tem lepem delu naše države. In tu ste vi, organizatorji, ki delujete prostovoljno in z veliko predanostjo. Zavedamo se vašega truda in kaj dosegate s skromnimi sredstvi in ob pomanjkanju osnovne filmske infrastrukture. Veseli nas, da se ob težavah ne ustavljate, da ste s trdim delom celo postavili spominsko sobo Karola Grossmanna in vzpostavili Umetniško gimnazijo s smerjo gledališče in film. Ob tem smo lahko samo ponižno hvaležni in navdušeni," je še dodal državni sekretar.

Vljudno vas vabimo še na sklepno dejanje 19. Grossmannovega festivala, ki bo v soboto, 24. junija.

Več o programu lahko preberete na spletni strani festivala.