Skoči do osrednje vsebine

Obisk predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar v Strasbourgu

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je od 20. do 22. junija ob 30-letnici članstva RS v Svetu Evrope obiskala Strasbourg. Sestala se je z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić, predsednikom Parlamentarne skupščine Tinyjem Koxom ter predsednico Evropskega sodišča za človekove pravice Síofro O’Leary in nagovorila Parlamentarno skupščino Sveta Evrope.
Predsednica Pirc Musar z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić.

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica se je v času obiska sestala z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić in ji ob tej priložnosti predala Listino o ratifikaciji Protokola o spremembi Konvencije o varstvu posameznikov glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov, predsednikom Parlamentarne skupščine Tinyjem Koxom in predsednico Evropskega sodišča za človekove pravice Síofro O’Leary, na katerem sta sodelovala registrarka sodišča Marialena Tsirli in sodnik ter podpredsednik sodišča Marko Bošnjak. V pogovoru s slednjo je poudarila, da je izvrševanje sodb ESČP bistvena in brezpogojna obveznost vseh članic SE, pri čemer je Slovenija lahko zgled drugim članicam.

Predsednica je nagovorila predstavnice in predstavnike 46 držav članic Parlamentarne skupščine Sveta Evrope ter v luči Vrha Sveta Evrope, ki je maja potekal v Reykjaviku, prestavila svojo vizijo vloge Slovenije v organizaciji. »V 70 letih je Svet Evrope postal najpomembnejši organ Evrope za varstvo človekovih pravic in pravne države,« je dejala predsednica Republike Slovenije in poudarila, da je tudi bistven člen pri iskanju rešitev za regionalne in globalne izzive. Izpostavila je pomen multilateralizma pri iskanju teh rešitev, ter sodelovanja med Svetom Evrope in Evropsko unijo, saj »je naš skupni glas močnejši in glasnejši.« Ob tem je ponovno obsodila rusko agresijo na Ukrajino ter se zavzela za trajni in pravični mir in predstavila še druge pomembne tematike, kot so okolje, umetna inteligenca, ter Zahodni Balkan.

Predsednica Pirc Musar med nagovorom Parlamentarne skupščine.

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

1 / 2

Spodbujanje vključenosti mladih v oblikovanje politik je med pomembnejšimi prizadevanji Sveta Evrope, zato je predsednica Pirc Musar obiskala tudi Evropski mladinski center Strasbourg, kjer se je z mladimi pogovarjala o njihovi vlogi pri reševanju globalnih izzivov, predvsem na področju podnebnih sprememb.

Predsednica Pirc Musar je bila tudi osrednja gostja sprejema ob dnevu državnosti ter ob 30. obletnici članstva v Svetu Evrope, ki sta ga organizirala veleposlanik Andrej Slapničar in vodja slovenske delegacije pri Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Tamara Vonta. Prav tako je obiskala sedež Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Svetu Evrope.