Skoči do osrednje vsebine

O možnostih sodelovanja med Slovenijo in Bosno in Hercegovino na področju digitalizacije

Minister za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Elmedin Konaković se je tekom svojega dvodnevnega obiska v Sloveniji na delovnem sestanku srečal tudi z ministrico dr. Stojmenovo Duh in državno sekretarko dr. Kamišalić Latifić.
Ministrica in državna sekretarka za mizo v pogovoru z ministrom Konakovićem.

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in minister za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Elmedin Konaković.

Minister Konaković je uvodoma pohvalil dobre odnose med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino ter izrazil željo po izmenjavi znanj in izkušenj tudi na področju digitalne preobrazbe. Vsi trije sogovorniki so se strinjali, da obstaja zanimanje, tako na slovenski kot na bosansko-hercegovski strani, za medsebojno sodelovanje.

»Na področju digitalne preobrazbe je Slovenija nad evropskim povprečjem, kar nas zelo veseli, imamo zelo dober dostop do interneta, skoraj 90 odstotkov slovenskih gospodinjstev namreč že ima dostop do interneta. Naš največji izziv so digitalne kompetence, približno 55 odstotkov državljanov ima namreč osnovno digitalno znanje in kompetence,« je razložila ministrica dr. Stojmenova Duh, pri tem pa poudarila, da z namenom dviga digitalnih kompetenc na ministrstvu izvajamo različne projekte, ki bodo pripomogli k večji digitalni pismenosti, pri otrocih, odraslih in starejših. Eden tovrstnih projektov so Mobilni heroji, ki s potujočo učilnico izobražujejo starejše od 55 let na področju digitalnih tehnologij. »Tovrstna izobraževanja so pomembna tudi zato, ker načrtujemo, da bodo do leta 2030 vse javne storitve na voljo tudi v digitalni obliki,« je razložila ministrica.

Bosansko-hercegovski minister je posebno zanimanje izrazil za umetno inteligenco, in sicer, če je ta vključena v krovno strategijo digitalizacije in če je to področje, ki ga ministrstvo podpira. Ministrica je razložila, da je prav umetna inteligenca eno od petih področij krovne strategije Digitalna Slovenija 2030. »Na ministrstvu spodbujamo uporabo umetne inteligence, ker verjamemo, da bo podprla inovacije, hkrati pa je naše stališče, da morajo biti človekove pravice glavna prioriteta, ko govorimo o uporabi umetne inteligence,« je dodala ministrica dr. Stojmenova Duh. Poudarila je tudi, da je Slovenija vpletena v pogovore s področja umetne inteligence tako na evropski kot tudi na svetovni ravni. Prav zato bo Slovenija v sodelovanju z Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) v začetku prihodnjega leta gostila forum o etiki in umetni inteligenci. »Na ministrstvu se ne bojimo umetne inteligence, spodbujamo njeno uporabo, tudi v izobraževanju, vendar verjamemo, da potrebujemo primerne pogoje za uporabo in digitalno usposobljena družba je prvi pogoj,« tako ministrica. Državna sekretarka dr. Kamišalić Latifić je nato ministru Konakoviću predstavila uporabo umetne inteligence za podporo delovnim procesom na ministrstvu.

Bosansko-hercegovski minister je pohvalil uspehe slovenskega ministrstva za digitalno preobrazbo, tudi zato, ker je, kot je dejal sam, težko spremeniti ustaljene navade ljudi prav tako kot določene sisteme, ki so v državi v veljavi že več desetletij. Državna sekretarka dr. Kamišalić Latifić je na tem mestu izpostavila centralizacijo državne informatike, s čimer stremimo k stabilnemu in učinkovitemu razvoju digitalizacije državne uprave.