Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. junija 2023.

Neurje

Prosti večeru so močni nalivi s sunki vetra, lokalno tudi s točo in strelami, zajeli del Štajerske in se premikali proti jugovzhodu države. Zabeležili smo 22 dogodkov, od teh 15 na območju Regijskega centra za obveščanje Celje. Aktiviranih je bilo 19 gasilskih enot. V večini primerov so se podirala drevesa, veter je odkril nekaj streh objektov, oviran je bil cestni promet, ponekod tudi moteno delovanje oskrbe z električno energijo. Zaradi udara strele je zagorelo gospodarsko poslopje v Kačjem Dolu v občini Rogaška Slatina, v Solčavi pa je manjše drevo padlo na mimo vozeče osebno vozilo in poškodovalo voznika. Kljub hitremu odzivu in trudu reševalnih služb je oseba zaradi hudih poškodb umrla na kraju dogodka.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11:41 si je na Voglu, občina Bohinj, oseba poškodovala gleženj. Reševalci GRS Bohinj so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in z gondolo prepeljali v dolino, kjer so jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP.

Ob 15.44 se v bližini Češke koče na Spodnjih Ravneh, občina Jezersko, poškodoval planinec. Aktivirani so bili reševalci GRS Jezersko. Poškodovanca je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS Brnik in ga s pomočjo helikopterja SV v nadaljnjo oskrbo prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 18.03 je pri Sedmerih jezerih, občina Bohinj, pet tujih planincev zašlo na zasnežen in neprehoden teren. Reševalci GRS Bohinj so jih s pomočjo dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopterja LPE nepoškodovane prepeljali v dolino.

Ob 18.09 si je na Planini Viševnik, občina Bohinj, tuj planinec poškodoval nogo. Reševalci GRS Bohinj so ga s pomočjo dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopterja LPE prepeljali v dolino, reševalci NMP pa v ZD Bohinj.

Ob 18.41 je pri sestopu iz Vitranca v Malo Pišnico v Kranjski Gori tuj pohodnik zašel s poti. Reševalci GRS Kranjska Gora so nepoškodovanega pohodnika locirali in ga pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 19.10 se je v Primožu pri Ljubnem, občina Ljubno, pri delu s traktorjem občan prevrnil po pobočju. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu in pomoč pri prenosu do reševalnega vozila, stabilizirali traktor in odklopili akumulator. Reševalci NMP Mozirje so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.14 je v naselju Vihre, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v dvoriščno ogrado in pristalo na dvorišču stanovanjske hiše. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovancema do prihoda reševalcev NMP Krško, ki so poškodovani osebi nato na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.07 sta na avtocesti Trojane–Blagovica, občina Lukovica, v predoru Trojane trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 7.50 sta na Cankarjevi cesti v Litiji trčili osebni vozili. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, posuli iztekle tekočine ter nudili pomoč delavcem pri nalaganju vozila na avto vleko in reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči treh poškodovanih oseb. V nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana pa so reševalci NMP Ljubljana prepeljali dve osebi.

Izpostava Maribor

Ob 21.06 se je na Titovi cesti v Mariboru osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na bok in odklopili akumulator. Reševalci NMP Maribor so oskrbeli poškodovanega voznika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 se je v Ulici Angela Besednjaka v naselju Rožna dolina, občina Nova Gorica, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica in usmerjali promet do prihoda policije. Poškodovano sopotnico so reševalci NMP prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 19.22 je na cesti v Gorenjem Cerovu, občina Brda, padel kolesar in se poškodoval. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta zavarovala kraj dogodka in poškodovanemu kolesarju nudila pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.13 je na Kozjaku v občini Mislinja osebno vozilo zapeljalo z vozišča po strmem pobočju. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem in ga nato prenesli po strmem pobočju do reševalnega vozila. Poškodovanca so po oskrbi na kraju reševalci NMP in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 1.55 je v naselju Breg, občina Žirovnica, gorela lesena lopa velikosti okoli 6 x 3 metre, zraven stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice ter PGD Zabreznica in Smokuč so požar pogasili in ohlajevali sosednji objekt ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Zabreznica. Pri gašenju se je poškodoval gasilec, oskrbeli so ga reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.23 so se v naselju Drtija, občina Moravče, vnele saje v dimniku industrijskega objekta. Gasilci CZR Domžale, PGD Moravče, Domžale-mesto in Peče so požar, ki je zajel tudi del ostrešja objekta, pogasili in očistili dimnik. Gasilci PGD Moravče so ostali na gasilski straži.

Ob 16.19 sta v ulici Na pesek v Sodražici v objektu gorela gravirska stroja. Gasilci PGD Sodražica so požar pogasili, odprli izolacijo, pregledali okolico, odklopili električno energijo in sončne celice.

Ob 21.09 se je v Ulici Franca Mlakarja v Ljubljani v večstanovanjskem objektu smodila pozabljena hrana na štedilniku v stanovanju v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in prezračili objekt.

Izpostava Maribor

Ob 8.32 je v Ulici Moše Pijade v Mariboru zagorelo na električni kuhalni plošči v stanovanju v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci so požar pogasili, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.29 je v naselju Zrkovci v občini Maribor zagorelo v kuhinji gostinskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Zrkovci so požar pogasili, odklopili plin, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.36 so na Koroški cesti v podjetju SIJ Metal Ravne na Koroškem v obratu Valjarna zagorele palete ter maščoba. Poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.44 je na Obrtniški cesti v Trbovljah gorel pomožni objekt ob večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Trbovlje mesto so pogasili požar, pregledali stavbo zaradi morebitnih pogrešanih, prezračili in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.52 je na Prihovi, občina Nazarje, v proizvodnem obratu prišlo do začetnega požara na bateriji električnega viličarja. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in ga iznesla na prosto ter pregledala okolico.

Ob 22.24 je v Ponikvi, občina Šentjur, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ponikva so požar omejili in pogasili. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Dramlje.

Izpostava Postojna

Ob 21.34 je zagorelo osebno vozilo na izvozu z avtoceste v Kozini v smeri proti Kopru. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite tekočine ter pogasili goreče vozilo. Osebno vozilo je pogorelo v celoti. Obveščene so bile vse pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 8.37 se je v bližini naselju Podljubelj, občina Tržič, na gradbišču zagorela kanta z bencinom. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, pregledali okolico in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi opečene osebe.

Ob 3.55 je v bližini naselja Štefanja gora, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorelo na deponiji. Požar so pogasili gasilci PGD Štefanja gora.

Ob 19.45 se je v bližini Spodnjih Dupelj, občina Naklo, začel širiti požar v kompostniku. Gasilci PGD Duplje so požar pogasili prekopali kompost in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 12.16 je v Majarjevi ulici v Mariboru zagorel kup kosovnega materiala pred enostanovanjskim objektom. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 21.11 je v vasi Drbetinci, občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, gorel kup odpadnega vejevja na površini okoli 120 kvadratnih metrih. Gasilci PGD Vitomarci in Biš so pogasili požar.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 13.26 je na Partizanski cesti v Velenju v podjetju zagorelo v kontejnerju. Gasilci PGE Velenje so pogasili požar, prekopali požarišče in prostor pregledali s termovizijsko kamero.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 16.06 je bil v Gregorčičevi ulici v Mariboru v prostoru objekta ob plinski peči zaznan vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so peč izklopili, zaprli dovod plina, prezračili stanovanje in stanovalcem svetovali, da pokličejo serviserja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 16.10 so bili v bližini Ulice Andreja Vavkna v Cerkljah na Gorenjskem v potoku opaženi oljni madeži. Gasilci GARS Kranj so v potok postavili pivnike.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.29 je na Bravničarjevi cesti v Ljubljani iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana so prestregli gorivo v posode, prečrpali preostalo gorivo iz rezervoarja in posuli onesnaženo vozišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.16 so v ulici Kešetovo v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto očistili oljni madež pred vhodom v večstanovanjski objekt.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Koper

Ob 17. uri je po podatkih Agencije RS za okolje na merilnem mestu Koper urna vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 185 μg/m3, povprečna 8-urna pa 155 μg/m3. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Tudi v četrtek se lahko pričakuje preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času. Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18. uri je po podatkih Agencije RS za okolje na merilnem mestu Nova Gorica urna vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 181 μg/m3, povprečna 8-urna pa 156 μg/m3. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Tudi v četrtek se lahko pričakuje preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času. Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja visokih vrednosti ozona.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 9.28 je pri naselju Lašče, občina Žužemberk, v gozdu občan našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so na kraju uničili najdene iz obdobja 2. svetovne vojne 11 pehotnih nabojev, vžigalnika za granato kalibra 75 milimetrov in topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave.

Izpostava Ptuj

Ob 11.25 sta v naselju Dragonja vas, občina Kidričevo, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno topovsko granato kalibra 100 milimetrov.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Maribor

Ob 10.11 se je v Krekovi ulici v Mariboru porušil strop v stanovanju v prvem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so pregledali objekt in instalacije ter zavarovali območje. Za strokovni pregled stanovanja strokovnjakov gradbene stroke bo poskrbel občinski štab civilne zaščite Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 7.50 so na Mestnem trgu v Škofji Loki gasilci PGD Škofja Loka s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja ter reševalcem in policistom omogočili vstop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.55 je v Reboljevi ulici v Ljubljani na balkonu v drugem nadstropju večstanovanjske stavbe občanka padla, obležala in klicala na pomoč. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve dostopili na balkon, od znotraj odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do poškodovanke.

Ob 16.35 so v Miklošičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale z avto lestvijo nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.33 so v Ulici Gorkega v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in tako omogočili dostop reševalcem NMP Maribor do obolele osebe. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.53 so v Plečnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje bo v četrtek sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, najizrazitejša v osrednji in vzhodni Sloveniji.

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/