Skoči do osrednje vsebine

Zaključni dogodek projekta Nacionalna platforma za Rome (SIFOROMA5)

V sredo, 14. junija 2023, je v Kongresnem centru Brdo bil zaključni dogodek projekta »Krepitev nacionalnega posvetovalnega procesa v Sloveniji preko nadaljevanja in nadgradnje dela Nacionalne platforme za Rome – SIFOROMA5«. Obenem je šlo za zaključni dogodek pobude RomaSam.eu in 15. obletnico delovanja Romskega akademskega kluba.

Udeležence dogodka je uvodoma nagovoril mag. Stane Baluh, vodja projekta Nacionalna platforma za Rome. V prvem delu dogodka je koordinatorica projekta, Andrea Celija, predstavila aktivnosti, ki so bile izvedene v zadnjih dveh letih izvajanja projekta, in rezultate opravljenega dela. Osrednja tema predstavitve so bili begi romskih otrok v škodljiva okolja (»zgodnje poroke«) in prisilne poroke v romski skupnosti. Koordinatorica je predstavila tudi nadaljnje aktivnosti v okviru Nacionalne platforme za Rome, ki jih bomo na Uradu Vlade Republike Slovenije za narodnosti izvajali skozi šesti projekt (SIFOROMA6), ki se začne 1. julija 2023 in zaključi 31. maja 2025. Udeleženci dogodka so podali svoje odzive na izvedbo preteklih projektnih aktivnosti in predloge za nadaljnje izboljšave. Eden izmed glavnih namenov projekta je, da bi v prihodnje dosegli še večje medsebojno sodelovanje in posledično tudi večjo učinkovitost vseh pristojnih institucij, v ukrepanje pa še intenzivneje pritegnili tudi romsko skupnost.

Z dogodkom je bila obeležena tudi 15. obletnica delovanja Romskega akademskega kluba, promocija otrokovih pravic, pomen izobraževanja, sobivanja in razbijanja predsodkov in stereotipov, kar je bila popotnica vsem pristojnim za nadaljnje delovanje. Po osrednjem nagovoru odpravnice poslov na Veleposlaništvu Združenih držav Amerike v Sloveniji, Melanie Arreagae, je predstavnik Romskega akademskega kluba, Sandi Horvat, predstavil pobudo RomaSam.eu, ki je produkt projekta Romobilization. Projekt je zaživel pod idejno zasnovo Romskega akademskega kluba in ga financira Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani. V delavniškem delu dogodka so udeleženci lahko preizkusili didaktični material v obliki učnih kartic za bolj interaktivno učenje in informiranje posameznikov o romski skupnosti.

Dogodek je bil tudi filmsko, glasbeno in umetniško obarvan, saj so bili premierno predvajani zmagovalni izdelki video natečaja SIFOROMA: Otrok naj bo otrok. Nastopila sta glasbenika Nina Brasseu in Denis Maver. Na ogled je bila tudi fotografska razstava Sandija Horvata z naslovom Ona je. Dogodek se je končal z zaključnimi besedami vršilca dolžnosti direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Janeza Doltarja.