Skoči do osrednje vsebine

V sistemu elektronskega vročanja je že skoraj 300 javnih ustanov

Za podporo e-storitvam, ki jih lahko v celoti izvedemo na elektronski način, je ključno tudi zanesljivo vročanje odločitev oziroma sklepov vlagateljem prek spleta.

Informacijsko rešitev za elektronsko vročanje SI-CeV (sistem za centralno e-vročanje), ki omogoča institucijam v javnem sektorju, da lahko elektronsko vročajo svojim strankam ter drugim institucijam skladno z upravnim poslovanjem, upravlja Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Storitev je bila uvedena novembra 2020, dodatno pa jo je spodbudila pandemija Covid-19, ko je vročanje prek spleta prispevalo k zmanjšanju tveganja.

V četrtek, 15. junija 2023, smo predstavniki Ministrstva za digitalno preobrazbo skupaj s predstavniki Ministrstva za javno upravo izvedli usposabljanje za uporabo elektronskega vročanja, namenjeno uradnim osebam, ki vročajo skladno z upravnim poslovanjem.

Usposabljanje je organizirala Upravna akademija, udeležilo pa se ga je med 900 in 1000 javnih uslužbencev.

Spoznali so pravne vidike elektronskega vročanja, tehnične rešitve, ki omogočajo tako vročanje, rešitve z vidika državljanov na portalu eUprava, prikazan pa je bil tudi proces elektronskega vročanja z vidika organov kot pošiljateljev in prejemnikov v okviru sistemov dokumentarnega gradiva: SPIS 1.45, SPIS 4 in Krpan.

Trenutno je v sistem elektronskega vročanja vključenih že skoraj 300 javnih institucij.