Skoči do osrednje vsebine

Tehnologija veriženja blokov za podnebne spremembe

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je najavilo partnerstvo s Svetovnim trgovinskim centrom Dubaj oziroma Vrhom za prihodnost tehnologije veriženja blokov za sodelovanje na največji tehnološki razstavi GITEX Global in Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah 2023 (angleško 2023 United Nations Climate Change Conference - COP28).

V Dubaju bo med 15. in 18. oktobrom 2023 največja svetovna tehnološka razstava GITEX Global. Razstava s poudarkom na naprednih digitalnih tehnologijah se ponaša s kar 170.000 obiskovalci. V sklopu GITEX Global bosta tudi dogodka Vrh za prihodnost veriženja blokov (angleško Future Blockchain Summit) in GITEX Impact, ki bo obravnaval vpliv naprednih digitalnih tehnologij za zeleni prehod. Slovenija se bo predstavila v okviru GITEX Global. SPIRIT Slovenija bo imel skupno predstavitev Slovenije na področju naprednih digitalnih tehnologij, pri kateri bodo sodelovali Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in Gospodarska zbornica Slovenije. Predstavitev bo potekala v partnerstvu Svetovnim trgovinskim centrom Dubaj (angleško Dubai World Trade Centre), ki je glavni organizator razstave GITEX Global. 

Partnerstvo ministrstva s Svetovnim trgovinskim centrom Dubaj oziroma Vrhom za prihodnost veriženja blokov je bilo objavljeno 8. junija 2023 na tiskovni konferenci "Tehnologija veriženja blokov za učinkovito podnebno ukrepanje". Tiskovno konferenco je gostila koalicija za podnebno verigo (angleško Climate Chain Coalition) na podnebni konferenci Okvira konvencije Združenih narodov za podnebne spremembe (angleško United Nations Framework Convention for Climate Change - UNFCCC) v Bonnu v Nemčiji. V sklopu partnerstva bodo potekale aktivnosti za sooblikovanje in izvedbo programa v slovenskem paviljonu na EXPO City Dubaj v času COP28, in sicer na tridnevnem programu od 5. do 7. decembra 2023.

Na prihajajočem Vrhu za prihodnost veriženja blokov bodo imela vodilna slovenska podjetja na tem področju možnost predstaviti svoje inovativne projekte. Dogodek bo tudi priložnost za mreženje ter dostop do trga regije Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike (angleško Middle East North Africa – MENA) in tudi globalno. Slovenska podjetja bodo imela tudi priložnost kratkih prestavitev svojih projektov za pridobitev sredstev za rast v sklopu izziva Supernova (angleško Supernova Challenge) in programa ter foruma investitorjev (angleško Investors Program & Forum). 

Naslednja aktivnost v sklopu GITEX Global, ki bo predstavljala uvod v COP28, pa je GITEX Impact, visokotehnološki sejem in forum naprednih digitalnih tehnologij za zeleni prehod. Program, ki ga pripravljamo skupaj z Vrhom za prihodnost veriženja blokov, bo pokazal, kako bodo napredne digitalne tehnologije, ki se osredotočajo na veriženje blokov, prispevale k doseganju zelenega in digitalnega prehoda ter ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj. Vodilna pobuda Tehnologija veriženja blokov za podnebje (angleško Blockchain for Climate Action), v katero je vključena koalicija za podnebno verigo, je pobuda mednarodnega združenja IAAI GloCha (angleško International Associacion of the Advancement of Innovative - IAAI) DigitalArt4Climate. Šlo bo za globalno umetniško tekmovanje, ki se bo začelo avgusta. Umetniška dela, predstavljena na tem tekmovanju, bodo preoblikovana v digitalna sredstva v obliki nezamenljivih žetonov (angleško Non-fungible token - NFT). Te žetone bodo lahko ljudje zbirali in tudi uporabljali za inovativno mobilizacijo virov za lokalne in mladinske podnebne ukrepe.

Umetniška dela DigitalArt4Climate/NFT in izobraževalno razvedrilno središče bodo na ogled na GITEX Impact in Vrhu za prihodnost veriženja blokov ter v paviljonu COP28 za digitalne inovacije (angleško Digital Innovation). Pobuda bo pokazala, kako lahko tovrstna tehnologija vpliva na inovativno učenje o podnebnih ukrepih in razvoj digitalnih veščin, ki so zelo potrebne za širši trajnostni gospodarski razvoj in ustvarjanje (zelenih) delovnih mest.

Vsa podjetja, ki se želijo predstaviti na Vrhu za prihodnost veriženja blokov, vabimo, da izkažejo interes za sodelovanje najkasneje do 30. junija 2023 na naslov: nena.dokuzov@gov.si.