Skoči do osrednje vsebine

Predlog Zakona o digitalizaciji zdravstva prešel v nadaljnjo obravnavo

Predlog Zakona o digitalizaciji zdravstva je temelj, ki bo omogočil transparenten javni zdravstveni sistem.

"Deležniki v zdravstvu, izmed katerih je najpomembnejši pacient, bodo z novim zakonom imeli zbrane vse podatke o zdravstvenem stanju na enem mestu," so bile besede, s katerimi je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan povzel predlog zakona na seji Državnega zbora.

Minister je poslankam in poslancem predstavil Predlog Zakona o digitalizaciji zdravstva, ki birokratsko poenostavlja postopek zdravljenja in razbremenjuje paciente. Uvaja centralni elektronski zdravstveni zapis ali po domače e-Karton, kjer bodo na enem mestu zbrani vsi izvidi, s čimer bo pacient razbremenjen tiskanja in hrambe fizičnih kopij. Obenem bodo s tem administrativno razbremenjeni zdravniki, ki bodo lahko dostopali do preteklih izvidov, s čimer bo hitrejše postavljanje aktualne diagnoze, izognili se bomo podvajanju diagnostike, če je bila ta že opravljena, hkrati pa bo zdravstveni delavec v primeru nudenja nujne zdravstvene pomoči dostopal do zdravstvenih podatkov, ki so tedaj potrebni (to so krvna skupina, morebitne alergije in podobno). Posebno pozornost namenjamo varnosti in nadzoru za dostop do zdravstvenih podatkov, zato predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev gospodarske družbe v državni lasti, ki bo vzdrževala in razvijala centralni elektronski zdravstveni sistem ter zagotavljala strokovno podporo izvajalcem zdravstvene dejavnosti.

Predlog Zakona o digitalizaciji zdravstva, ki je dobil zeleno luč za nadaljnjo obravnavo v Državnem zboru, predstavlja temelj, ki bo omogočil transparenten javni zdravstveni sistem. Pri pripravi predloga so pripravljavci sledili vprašanju, kako pacientu omogočiti zbir njegovih podatkov na enem mestu, kjer koristijo predvsem pacientu pri njegovi obravnavi, ta pa naj bo čim bolj brezšivna in predvsem kakovostna.