Skoči do osrednje vsebine

Na junijskem večeru Sredi domovine Dušan Mukič

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil junijski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. V svoj ustvarjalni svet je zbrane tokrat spustil Slovenec iz Madžarske, avtor knjige Ljubljana skoz’ moja očala = Ljubljana skaus aukole moje in prejemnik več nagrad Dušan Mukič. Pogovor z avtorjem knjige in urednikom Francijem Justom je vodila državna sekretarka Vesna Humar.
Dušan Mukič v roki drži knjigo, ki jo je predstavljal.

Dušan Mukič | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Avtor je predstavil knjigo, ki orisuje njegove spomine iz obdobja življenja v Ljubljani, odpira vprašanja in dvome, ki so se mu porajali, saj prihaja iz večjezičnega okolja. Kot je sam poudaril, je odraščal v družini, kjer so govorili v knjižni slovenščini, tako se ni počutil kot porabski Slovenec, ampak kot Slovenec na Madžarskem. Mnogokrat ni razumel narečja, ki so ga govorili njegovi sorodniki. Porabskega narečja, jezika njegovih prednikov, se je namreč naučil šele v Ljubljani. Knjiga prikazuje osebne eksistencialne krize in krize identitete, s katerimi se marsikateri zamejec sooča, ko pride v matično domovino.

Med mnogimi nagradami, ki jih je že prejel, ga je še posebej razveselila nagrada vstajenje, ki jo za izjemna zamejska in izseljenska dela podeljuje posebna komisija v okviru Slovenske prosvete v Trstu. Dragocenost njegovega dela so namreč prepoznali tudi drugje in glas o Porabju se je tako prenesel tudi v Trst in širše.

Urednik knjige je predstavil zbirko Med Rabo in Muro. V zbirki, v okviru katere je bilo izdanih že 25 knjig, so se do sedaj predstavili le trije avtorji iz Porabja. Urednik je med drugim poudaril, da ta knjiga nedvoumno bogati tudi porabsko narečje.

V pogovoru so se dotaknili slabega poznavanja stvarnosti porabskih Slovencev, pa tudi medijev v zamejstvu in izzivih, s katerimi se soočajo na jezikovnem področju.

Dušan Mukič, rojen v Sombotelu na Madžarskem, je novinar, prevajalec in literarni kritik, ki je po gimnaziji v Sombotelu diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz slovenskega jezika in književnosti ter zgodovine, na Fakulteti za računalništvo in informatiko pa še iz informatike. Po vrnitvi v Porabje se je zaposlil kot novinar televizijske oddaje Slovenski utrinki in je njen odgovorni urednik. Je tudi sodelavec Radia Monošter in časopisa Porabje. Prevajati je začel med študijem, takrat predvsem slovensko leposlovje v madžarščino in obratno. Kasneje se je osredotočil na prevajanje klasikov slovenske, madžarske, nemške in angleške književnosti v porabsko slovensko narečje. Posveča se tudi zbiranju in objavljanju porabskih ljudskih pesmi, pravljic in povedk ter njihovemu predstavljanju v knjižno slovenščino. Literarno je začel ustvarjati v študentskih letih, ko je objavil svoje prve pesmi. Piše predvsem poezijo v knjižni slovenščini in v porabskem narečju. Za svoje publicistično, literarno in etnografsko delo je prejel več priznanj: leta 2018 priznanje in zahvalo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, 2019 medaljo za zasluge predsednika Republike Slovenije, 2021 priznanje za posebno uspešno strokovno delo na področju slovenistike Slavističnega društva Slovenije, leta 2022 priznanje Madžarske za izjemne dosežke na področju narodnostne kulture Pro Cultura Minoritatum Hungariae in prejemnik 60. literarne nagrade vstajenje za leto 2022.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Razstava o zbirki Med Rabo in Muro bo na ogled v avli Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu še nekaj časa.