Skoči do osrednje vsebine

Minister Han in predsednik dežele Lombardije o krepitvi gospodarskega sodelovanja

Minister Matjaž Han se je sestal s predsednikom gospodarsko najmočnejše italijanske dežele Lombardije, Attiliem Fontano. Sogovornika sta se dogovorila za okrepitev gospodarskega sodelovanja na večih področjih, med drugim v lesarstvu, krožnem gospodarstvu, vesoljskih tehnologijah, medicini in avtomobilski industriji. Predvidoma jeseni bo sledil obisk slovenske gospodarske delegacije v Lombardijo.

Na povabilo ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han danes v Lipici poteka delovno srečanje s predsednikom dežele Lombardije, Attiliem Fontano in predstavniki gospodarstva z obeh strani. Namen srečanja je krepitev gospodarskega sodelovanja z deželo Lombardijo. Poleg političnih pogovorov je potekalo tudi več strokovnih srečanj na področjih vesoljskih industrij, lesarske industrije, krožnega gospodarstva in medicine.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je po srečanju izpostavil: »Lombardija je eden od štirih motorjev Evrope in gospodarsko najpomembnejša regija Italije. Že sedaj je tudi ena pomembnejših partneric slovenskega gospodarstva. Glede na odličnost in perspektivo te dežele si želimo poglobiti naše gospodarsko sodelovanje. To je še posebej pomembno v teh gospodarsko nestabilnih časih.«

Han je ob tem izpostavil področja, na katerih želi Slovenija okrepiti nadaljnje sodelovanje z Lombardijo: »Glede na to, kje je Lombardija gospodarsko močna, vidimo priložnosti na področju vesoljskih tehnologij, kjer ima Slovenija z Italijo že podpisano Pismo o nameri. Priložnosti so v lesarski industriji, kjer je Italija in predvsem Lombardija najpomembnejša izvozna partnerica Slovenije, ter na področjih krožnega gospodarstva ter medicine. Ta področja so pomembna tako za Lombardijo kot Slovenijo, zato si želimo poglobiti obstoječe vezi ter vzpostaviti nove.«

Lombardija skupaj s tremi drugimi italijanskimi deželami, Veneto, Emilijo Romano in Furlanijo Julijsko krajino, predstavljajo 75 odstotkov slovenske blagovne menjave z Italijo. Z Lombardijo smo lani ustvarili rekordnih 3,23 milijarde evrov trgovinske menjave, kar predstavlja 28 odstotno rast glede na leto 2021.

Attilio Fontana, predsednik Lombardije je na srečanju povedal: »Odnosi, ki smo jih vse do danes razvijali, so zelo dobri. Govorili smo o številnih temah, o možnostih konkretnega sodelovanja med našimi in slovenskimi podjetji in o italijanskem ter slovenskem znanju, ki bi ga morali združiti za še boljše gospodarske rezultate na obeh straneh. Poleg gospodarskih tem sva govorila tudi o političnih temah in o marsikateri deliva iste poglede. Mislim, da bo to koristno za naše nadaljnje sodelovanje v Evropski uniji, v katero oba verjameva in upava, da bo postala vedno bolj pomembna na svetovni ravni. Z veseljem bomo gostili slovensko delegacijo, ki bo predvidoma jeseni obiskala našo deželo Lombardijo.«

V sklopu srečanja so poleg bilateralnih potekala tudi strokovna sektorska srečanja na področju vesoljskega sektorja, lesarstva, krožnega gospodarstva ter medicine in zdravja. Cilj teh srečanj je bil predstaviti sektorje ter začrtati usmeritev bodočega sodelovanja.

Na področju vesoljske industrije je Slovenija že v letu 2021 z italijansko vesoljsko agencijo (italjansko L'Agenzia Spaziale Italiana – ASI) podpisala Pismo o nameri s ciljem sodelovanja pri miroljubni uporabi vesolja. Tokratno srečanje je zato logična nadgradnja tega sodelovanja, predvsem zaradi močne vesoljske industrije v Lombardiji.

Italija je najpomembnejša izvozna partnerica Slovenije na področju lesarstva, kar velja še posebej za Lombardijo. Glavni slovenski izvozni produkti so montažne hiše, okna in vrata ter pohištvo. Slovensko gospodarstvo na tem trgu se osredotoča predvsem na opremljanje objektov, na individualno in javno leseno gradnjo.

Na področju krožnega gospodarstva so strokovnjaki naslovili možnosti za sodelovanje na področju mehanizmov za sistemski prehod v krožno gospodarstvo, posebej na področju razvoja in inovacij. Govorili so o zeleni industriji, in naprednih materialih. Predstavili so slovenske prebojne tehnologije obdelave vod. Naslovili so še trajnostno mobilnost in prehransko industrijo.

Področje Lombardije močno izstopa na področju biomedicine. Slovensko strateško raziskovalno inovacijsko partnerstvo SRIP Zdravje-Medicina pa je zasnovano na fokusnih področjih, kjer se slovenski raziskovalci in znanstveniki uvrščajo med najboljše na svetu. To so področja personalizirane medicine, biofarmacevtike, naravnih zdravil in kozmetike, zdravljenja raka ter področje aktivnega in zdravega staranja. Ta področja so bila prepoznana kot dobra osnova za poglobljeno sodelovanje.

Lombardija je gospodarsko ena najbolj razvitih italijanskih dežel

Lombardija predstavlja 8 odstotkov celotne površine države in 17 odstotkov prebivalstva, a zagotavlja kar 25 odstotkov bruto domačega proizvoda in 27 odstotkov celotnega izvoza Italije. V Lombardiji ima sedež 33 odstotkov vseh italijanskih multinacionalk in 45 odstotkov tujih multinacionalk.

Dežela Lombardija ima odlično razvit sektor predelovalne industrije. Prav tako je pomemben center za farmacevtska in biomedicinska podjetja. Kar polovica vseh italijanskih farmacevtskih podjetij se nahaja prav v Lombardiji. Italija je ena od držav z najmočnejšim sektorjem letalske in vesoljske industrije v Evropi in prav Lombardija je eden od centrov te industrije. Združenje Lombardia Aerospace Cluster šteje več kot 220 podjetij, ki dosega okoli šest milijard evrov prometa. Poleg tega je tu eden od glavnih evropskih sejemskih centrov.

Lombardija je tudi dežela razvoja in inovacij z nadpovprečnim številom raziskovalcev. To posledično prispeva k največjemu številu inovativnih zagonskih podjetij. Dežela pritegne več kot tretjino patentov v državi. V deželi je kar 13 univerz in devet tehnoloških grozdov, predvsem s področja tehnologij prihodnosti, kot so vesoljska in letalska industrija, pametne tovarne in znanost o življenju.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Italijo

Italija je v okviru internacionalizacije prioritetni trg za slovensko gospodarstvo, tako z vidika blagovne, storitvene, investicijske in turistične menjave. Pomen italijanskega trga za slovenska podjetja kaže pozitivna rast zunanjetrgovinskih tokov in stalna rast slovenskega izvoza v Italijo. Slovenija realizira več kot 10 odstotkov svoje celotne zunanje trgovinske menjave prav z Italijo. Trgovinska menjava je v letu 2022 znašala 13,22 milijarde evrov, od tega je slovenski izvoz znašal 6,3 milijarde evrov in uvoz iz Lombardije 6,9 milijarde evrov. Italija je tretji zunanjetrgovinski in četrti storitveni partner Slovenije, na drugem mestu je po prihodu in nočitvah turistov ter sedmi največji investitor v slovensko gospodarstvo.

Konec 2021 so slovenske naložbe v Italiji znašale 120,9 milijonov evrov (+ 7,0 odstotkov), italijanske nalože v Sloveniji pa so znašale 1,27 milijarde evrov (+ 4,4 odstotkov).

Italijanski turisti so lani ustvarili 434.000 prihodov (+ 268 odstotkov) in dobrih 916.300 prenočitev (+ 260 odstotkov), kar Italijo uvršča na drugo mesto po obisku tujih turistov v Sloveniji.