Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na Dunaju

Danes je na Dunaju potekalo dvostransko srečanje med ministrico za kulturo Republike Slovenije dr. Asto Vrečko in državno sekretarko za kulturo Republike Avstrije mag. Andreo Mayer.

Izmenjali sta si informacije o politikah glede enakosti spolov ter zelenega prehoda na področju kulture. Spregovorili sta tudi o nadaljnjem spodbujanju meddržavnega sodelovanja na področju kulture, vključno s sodelovanjem evropskih prestolnic kulture Salzkammergut24 in Nova Gorica 2025 (Go!2025), ter o slovenskem paviljonu na knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer bo Slovenija letos častna gostja.

Ministrica dr. Asta Vrečko je poudarila: “Slovenske in avstrijske kulturne institucije ter ustvarjalke in ustvarjalci imajo raznolika sodelovanja, ki so pomembna obogatitev obeh kulturnih prostorov. V svetu, ki še okreva po epidemiji, energetski krizi in obdobju podnebnih sprememb, je potrebno še več sodelovanja, tudi na področju kulture. Zavezani smo podobnim ciljem na področju kulturne politike, zlasti zelenega prehoda in ustvarjanja boljših delovnih pogojev. Hkrati pa pomemben del slovenske kulture nastane tudi v zamejstvu, kar bo predstavljeno tudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu. To bo tudi priložnost za še večjo prisotnost slovenske kulture in umetnosti v nemško govorečem prostoru, tudi v Avstriji. Nenazadnje bo eno osrednjih imen pisateljica Ana Marwan, eden osrednjih dogodkov pa razstava Maruše Sagadin v Schirn Kunsthalle, obeh živečih in delujočih na Dunaju. Na Dunaju deluje tudi slovenski kulturni center, ki pomembno prispeva h krepitvi naše prisotnosti in sodelovanja v Avstriji. Nenazadnje je ena naših največjih ambasadork v tujini prav kultura.” 

Ministrica dr. Asta Vrečko si je pred dvostranskim pogovorom v spremstvu direktorice MuseumsQuartier Wien mag. Bettine Liedl ogledala muzejsko četrt, kjer domujejo najpomembnejše kulturne ustanove. Po zaključku pogovorov se je ministrica skupaj z gostiteljico mag. Andreo Mayer udeležila odkritja instalacije slovenske umetnice Vanje Bućan v Ringturmu.

Ministrica je v svojem nagovoru ob odkritju umetniške instalacije Vanje Bućan dejala: »Veseli me, da smo zbrani pred stavbo Ringturm, ki je odeta v ustvarjalni svet umetnice Vanje Bućan. Njeni »ledeniki na potepu« pošiljajo jasno umetniško sporočilo o povezanosti in soodvisnosti človeka in narave. Podnebne spremembe so ključna tema današnjega časa in prisotnost tega projekta v javnem prostoru, v katerega bo odeta ena najbolj prepoznavnih stavb na Dunaju, bo tako s prefinjenim, umetnici lastnim in prepoznavnim vizualnim jezikom vsak dan nagovarjala mimoidoče. Prebivalci mesta ter obiskovalci bodo tako lahko reflektirali svojo vlogo, “ledeniki na potepu” pa bodo nastavljali ogledalo celotni družbi. Hvala, ker se zavedate, da je umetnost eno najmočnejših veziv skupnosti, in ker s podporo umetnosti aktivno prispevate k medsosedskemu in k medkulturnemu dialogu ter ohranjate takšne pomembne projekte,« je še poudarila ministrica.