Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. junija 2023

Neurje

Pozno popoldan je krajevno neurje zajelo občino Mozirje. Regijski center za obveščanje Celje je zabeležil devet dogodkov. Meteorna voda je zalivala objekte in cestišča. Močan veter je v naselju Ljubija podrl dve drevesi, eno je padlo na osebno vozilo in avtobus. Poškodovanih ni bilo. Zaradi razmočenega terena so se sprožili trije zemeljski plazovi. Gasilci PGD Mozirje so črpali vodo, postavljali protipoplavne vreče, odstranili podrti drevesi in skupaj z delavci komunalnega podjetja odpravljali posledice zemeljskih plazov.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.10 so v bližini naselja Mlaka nad Lušo, občina Gorenja Vas-Poljane, reševalci postaje GRS Škofja Loka s pomočjo vrvne tehnike sneli padalo z drevesa.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.58 je nad naseljem Poljubinj v občini Tolmin zasilno pristal jadralni padalec. Reševalci GRS Bovec so z vrvno tehniko sneli padalo z drevesa in nepoškodovanega padalca pospremili v dolino.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.12 so v bližini Možnice v občini Bovec pogrešali občanko. Reševalci GRS Bovec so izgubljeno občanko našli, zaradi zdravstvenega stanja pa so jo policisti odpeljali v ZD Tolmin.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.10 sta na glavni cesti v Šentrupertu, občina Braslovče, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci PGE Celje in PGD Trnava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Koper

Ob 7.49 sta v Šalari v občini Koper trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Slednji so jo prepeljali v SB Izola.

Ob 12.48 je na mejnemu prehodu Škofije v občini Koper osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo cestišča. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč trem poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP. Osebe so bile prepeljane v bolnišnico Izola in Trst.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.55 sta na štajerski avtocesti za izvozom Trojane v smeri Maribora, občina Lukovica, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih, z vpojnim sredstvom posuli po razlitih motornih tekočinah ter nudili pomoč reševalcem NMP Domžale in policiji. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli, eno osebo pa so nato reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 9.06 sta na Zaloški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili, pri čemer se je eno od teh prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Eno lažje poškodovano osebo so na kraju oskrbeli mimoidoči.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.23 sta v Podnanosu, občina Vipava, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, prečrpali pogonsko gorivo iz traktorja, postavili traktor na kolesa, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Ob 15.30 sta na lokalni cesti Trebižani–Erzelj v občini Vipava trčila osebno vozilo in kolo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so poškodovano kolesarko oskrbeli in odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.15 se je na avtocesti med priključkoma Dobruška vas in Kronovo, občin Škocjan, pri nalaganju pokvarjenega vozila na vozilo avtovleke poškodoval lastnik vozila. Gasilci GRC Novo mesto so opravili ogled in zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP ZD Novo mesto so poškodovanca oskrbeli in odpeljali SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 13.05 sta na cesti Kozina–Starod na križišču za Artviže v občini Hrpelje-Kozina trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili prvo pomoč poškodovani osebi in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu v reševalno vozilo. Slednji so osebo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 11.11 sta v naselju Placar, občina Destrnik, bočno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.58 so na Babnem v Celju gorela lesena vrata zapuščenega objekta. Gasilci PGE Celje so pogasili požar, prezračili objekt in ga pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.44 je v kraju Straža v občini Cerkno zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Cerkno so požar pogasili, prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.46 so v Vodnikovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija pogasili manjši požar v baraki.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 15.08 je v Dolnji Počehovi, občina Pesnica, na krožišču zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.23 se je pri naselju Jugorje pri Metliki, občina Metlika, zaradi okvare zavornega sistema kadilo iz tovornega vozila. Gasilci PGD Suhor in Črnomelj so preventivno pregledali vozilo. Do požara ni prišlo. Delavec cestnega podjetja iz Črnomlja je nevtraliziral razlito olje na cestišču.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.05 je v bližini Ceste v Prod v Ljubljani zagorela trava. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.09 je v naselju Nemčavci, občina Murska Sobota, zagorel kup suhe trave in vejevja. Požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Nemčavci.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.10 so v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pogasili gorečo vsebino zabojnika za komunalne odpadke.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.13 je v naselju Novi dom v Hrastniku zagorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Hrastnik so zabojnik pogasili in pregledali okolico.

 

Eksplozije

Izpostava Koper

Ob 2.04 je v Srebrničevi ulici v Kopru eksplodiralo v prostorih frizerskega salona. Gasilci JZ GB Koper so pregledali zadimljene prostore in jih prezračili ter preventivno pregledali tudi bližnja stanovanja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 14.01 je na lokalni cesti v naselju Gabrsko v Trbovljah iz avtobusa izteklo motorno olje v dolžini okoli 1 kilometra. Gasilci PGD Trbovlje mesto so oljni madež nevtralizirali in očistili cestišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 13.27 so na nogometnem igrišču na Bledu gasilci PGD Bled zavarovali kraj mesta pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP Brnik in pomagali pri prenosu poškodovane osebe v helikopter.

Izpostava Maribor

Ob 18.07 se je v Obrežni ulici v Mariboru otrok zaklenil v stanovanje, mama pa je ostala zunaj. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli okno in omogočili vstop v stanovanje.

Ob 23.23 so v naselju Smolnik, občina Ruše, gasilci PGD Smolnik nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila. Reševalci so ju oskrbeli na kraju in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.24 so v kraju Šmartno, občina Brda, gasilci PGD Dobrovo odstranili drevo, ki se je naslonilo na telefonski kabel.

Izpostava Postojna

Ob 6.32 je v objektu OŠ Komen v Komnu iztekala voda. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so vodo izčrpali, namestili lovilce za vodo ter inventar premaknili na suho.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/