Skoči do osrednje vsebine

Slovenija namenila humanitarno pomoč Sudanu

Slovenija je na donatorski konferenci za humanitarne potrebe prebivalcem Sudana namenila 300.000 evrov pomoči, ki bo usmerjena preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (angleško International Committe od the Res Cross - ICRC).

Stalna predstavnica Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi Združenih narodih in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, veleposlanica Anita Pipan, je opozorila, da morajo sprte strani omogočiti humanitarnim delavcem varen dostop v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic. Slovenija že od leta 2010 namenja humanitarno pomoč Sudanu, predvsem na območju Darfurja.

Sudan se od 15. aprila 2023 sooča z oboroženimi spopadi med vojsko in paravojaškimi silami, ki so še poslabšali že tako težke humanitarne razmere. Umrlo je preko tisoč ljudi, več kot pet tisoč jih je ranjenih. Humanitarno pomoč, predvsem hrano, potrebuje že polovica prebivalstva - 24,6 milijona ljudi.

Donatorsko konferenco na visoki ravni v podporo humanitarnemu odzivu za Sudan so organizirali Združeni narodi (Urad Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev) ter Egipt, Nemčija, Katar, Saudova Arabija in Evropska unija.