Skoči do osrednje vsebine

S podelitvijo nagrad se je zaključilo 58. Borštnikovo srečanje

V nedeljo, 18. junija, so v Slovenskem narodnem gledališču Maribor slavnostno podelili nagrade in s tem zaključili 58. Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan si je tokrat nadela igralka Slovenskega narodnega gledališča Maribor Nataša Matjašec Rošker.
Nataša Matjašec Rošker s šopkom rož na odru

Nataša Matjašec Rošker | Avtor: Boštjan Podlogar/STA

1 / 2

Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, »profesionalno igralsko pot Nataše Matjašec Rošker sestavljata dve obdobji. Prvo traja med letoma 1995 in 2007, ko je bila kot samostojna ustvarjalka oziroma samozaposlena na področju kulture intenzivno vpeta v neodvisno sceno in je kot gostja nastopala v domala vseh gledališčih po Sloveniji ter sodelovala pri filmu. V devetdesetih letih je bila soustanoviteljica dveh neinstitucionalnih kulturnih zavodov, in sicer Zavoda projekt ATOL, ki ga je še kot študentka ustanovila skupaj z režiserjem Markom Peljhanom in z dramaturginjo Edo Čufer, nato pa je leta 1997 z režiserjem Sebastijanom Horvatom in s scenografko Petro Veber ustanovila E. P. I. center v želji, da gledališče postane prostor svobode in absolutnih možnosti, čas neskončnosti in vseobsežnosti, ekstrakt živosti in intimna zadeva, katere edino merilo (za ustvarjanje in percepcijo gledališča) je senzibilnost. »Neodvisna scena me je privlačila s svojo drzno, pogumno, tudi nesramno, raziskujočo vnemo, ki je bila vedno podvržena tveganju in eksperimentiranju,« pravi sama. Kot svobodnjakinja je igrala v več kot tridesetih gledaliških uprizoritvah, približno toliko pa jih je nanizala tudi v svojem drugem obdobju, tj. od leta 2007 do danes, kot članica igralskega ansambla Drame SNG Maribor. Za svoje igralske kreacije v gledališču in na filmu je bila nagrajena s številnimi domačimi in tujimi nagradami.«

Nagrade so prejeli še:

  • Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo predstavo je prejela Zaprta študija. »New constructive ethics« režiserke Nine Rajić Kranjac v produkciji Prešernovega gledališča Kranj.
  • Borštnikovo nagrado za režijo je prejela Mojca Madon za predstavo 52 hertzov v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.
  • Borštnikovo nagrado za izvirno dramsko besedilo je prejela Katarina Morano za predstavo Usedline v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega.
  • Borštnikovo nagrado za scenografijo je prejel Branko Hojnik za predstavo Frančišek režiserja Jerneja Lorencija v produkciji Mestnega Gledališča Ptuj.
  • Borštnikovo nagrado za oblikovanje svetlobe in videa sta prejela kolektiv Son:DA in Toni Soprano Meneglejte za uprizoritev Kdo se boji Virginie Woolf? režiserja Ivice Buljana v produkciji Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj.
  • Borštnikovo nagrado za celostno obdelavo uprizoritvenega gradiva je prejela predstava Žene v testu v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.
  • Borštnikovo nagrado za mlado igralko je prejela Ivana Percan Kodarin za vlogi Deklice v predstavi 52 hertzov režiserke Mojce Madon v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Tapoletne v predstavi Žene v testu režiserke Žive Bizovičar v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.
  • Borštnikovo nagrado za igro je prejela Mirjam Korbar za vlogo Mame v predstavi Usedline režiserja Žige Divjaka v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega.
  • Borštnikovo nagrado za igro je prejela Tamara Avguštin za vloge Brata Leona in drugih likov v predstavi Frančišek režiserja Jerneja Lorencija v produkciji Mestnega gledališča Ptuj in Rachel Donelan v predstavi Zaprta študija. »New Constructive Ethics« režiserke Nine Rajić Kranjac v produkciji Prešernovega gledališča Kranj.
  • Borštnikovo nagrado za igro je prejel Branko Šturbej za vlogo Georgea v predstavi Kdo se boji Virginie Woolf? režiserja Ivice Buljana v produkciji Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj.
  • Borštnikovo nagrado za igro je prejel Janez Škof za vlogi Frančiška v istoimenski uprizoritvi režiserja Jerneja Lorencija v produkciji Mestnega Gledališča Ptuj in Robina v predstavi Otroci režiserke Nine Šorak v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

 

  • Posebno nagrado žirije na 58. Borštnikovem festivalu je prejel kolektiv predstave En K te gleda v produkciji Kulturnega zavoda Godot in Zavoda Vitkar.

 

  • Nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije  za najboljšo uprizoritev v letu 2022 je prejela uprizoritev Žene v testu v režiji Žive Bizovičar in v produkciji SNG Drama Ljubljana.

 

Nagrade Društva slovenskih gledaliških režiserjev in režiserk NEPOGREŠLJIVI za sezono 2022/23 so prejeli:

  • Arjana Rogelja, ki deluje kot šepetalka v SNG Nova Gorica.
  • Ciril Roblek, ki je član Prešernovega gledališča Kranj, v katerem je zaposlen kot inspicient.
  • Jadranka Pavlović, ki je zaposlena kot garderoberka v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo.