Skoči do osrednje vsebine

Praznovanje dneva državnosti Republike Slovenije v Porabju

Slovenski Generalni konzulat je 16. junija 2023 pripravil praznični sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije in zaključku mandata generalne konzulke Metka Lajnšček.

Sprejema so se udeležili številni gostje z obeh strani meje. Slavnostni govor je imel slovenski veleposlanik v Budimpešti dr. Marjan Cencen. Slednji je poudaril pomen državnega praznika za Slovenijo, ki se ob tem spominja 25. junija 1991, ko je postala samostojna in neodvisna država. Izpostavil je odlične dvostranske odnose med Slovenijo in Madžarsko. V zadnjem letu sta si državi izmenjali številne obiske na visoki ravni, med drugim sta se srečali predsednici držav, predsednika vlad in predsednika parlamentov.
Gospodarsko sodelovanje med državama je zgledno, med Slovenijo in Madžarsko poteka živahna kulturna izmenjava. Najtesnejšo vez predstavljata narodni manjšini. Posebej nazorno je bilo to prikazano s skupnim obiskom predsednikov parlamentov, ki sta maja obiskala narodnostno mešani območji v Porabju in Prekmurju.
Veleposlanik je izpostavil dosežke slovenske skupnosti in njen napredek v zadnjem desetletju ter se ob tem zahvalil vsem, ki so bili in so še aktivno vključeni v delo skupnosti. Ob dnevu državnosti je izrekel iskrene čestitke.
Generalna konzulka Metka Lajnšček, ki konec julija zaključuje svoj štiriletni mandat, se je zahvalila porabski slovenski skupnosti in njenim predstavnikom, s katerimi so skupaj delali za prihodnost Porabja, za ohranjanje jezika, kulture in narodne identitete porabskih Slovencev.
Izpostavila je delo z mladimi in številne skupne programe, v katerih so spoznavali Slovenijo in slovenstvo. Mlade je spodbudila, naj delajo za skupnost in jo vodijo v prihodnost.
V vlogi generalne konzulke je ves čas spodbujala čezmejno sodelovanje. Izrazila je zahvalo vsem, ki so prispevali za poglabljanje čezmejnih vezi, gospodarski razvoj območja in za dobrobit prebivalstva na obeh straneh meje. Poudarila je dobre odnose s sogovorniki na lokalni in županijski ravni, ki so imeli razumevanje in posluh za gradnjo dobrososedskih prijateljskih odnosov ter sobivanja in sožitja prebivalstva.
Župan Monoštra Gábor Huszár je generalni konzulki v znak priznanja in spoštovanja njenega dela v imenu občine izročil častno zahvalno listino.
Kulturni program z naslovom "Česa se veseli tvoje srce?" so pripravili mladi Porabci pod mentorstvom višje svetovalke za porabsko šolstvo Valentine Novak. Nastopili so: Hana Wachter, Noémi Illés, Máte Labritz, Bálint Labritz, dekliška glasbena skupina Seniške sinice, Folklorna skupina DOŠ Števanovci, Mešani pevski zbor ZSM Avgust Pavel in Dušan Mukič.