Skoči do osrednje vsebine

Poslanica direktorice Urada za oskrbo in integracijo migrantov ob svetovnem dnevu beguncev

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je 20. junij razglasil za svetovni dan beguncev. Kot so zapisali v svoji poslanici, svet na ta dan praznuje moč in pogum ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo domačo državo, da bi pobegnili pred konflikti ali preganjanjem.

Zadnje poročilo Visokega komisariata Združenih narodov za begunce razkriva nekatere ključne statistične trende o beguncih, prosilcih za mednarodno zaščito, notranje razseljenih osebah in osebah brez državljanstva. Ugotavlja, da je bilo v svetu konec leta 2022 takih oseb več kot 108 milijonov, kar je 19,1 milijona več kot leto prej in predstavlja najvišji porast do sedaj. Povedano drugače, število beguncev je večje kot je prebivalstvo Ekvadorja, Nizozemske ali Somalije.

Tema letošnjega dneva beguncev je ''Upanje proč od doma''. Predstavljala naj bi okolje, kjer so begunci vedno vključeni in se počutijo sprejeti. Integracija beguncev v lokalno okolje je najučinkovitejši način, da jih podpremo pri vzpostavitvi novega življenja v državi gostiteljici. Tega se zaveda tudi Slovenija.

Slovenija je v preteklem letu zabeležila več kot 15.000 oseb, ki so zaprosile za mednarodno ali začasno zaščito. Med njimi je bilo več kot 8.000 oseb, predvsem žensk in otrok, ki so v begu pred vojno v Ukrajini zatočišče poiskali v Sloveniji. Slovenija je v preteklem letu pokazala solidarnost do ljudi, ki bežijo pred vojnami in preganjanjem ter beguncem omogočila dostop do različnih oblik pomoči in podpore ter s tem podprla uspešno integracijo in vključevanje v lokalna okolja.

Ravno na področju integracije se obetajo številni napredki. Ministrstvo za notranje zadeve skupaj z Uradom Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (v nadaljevanju Urad) ter ostalimi deležniki pripravlja integracijsko strategijo, ki bo naslavljala različna področja integracije, obenem pripravljamo uredbo, ki bo določena integracijska področja še natančneje opredelila. Poleg tega na Uradu pripravljamo tudi uredbo, ki ureja nastanitev najranljivejše populacije beguncev, mladoletnikov brez spremstva.

Naj ob prazniku čestitam vsem beguncem, ki ste se odločili poiskati varen dom izven vaše države. Zahvaljujem pa se tudi vsem nevladnim organizacijam in številnim prostovoljcem, ki nam pomagate pri oskrbi ljudi, ki potrebujejo našo pomoč, zaključuje svojo poslanico ob svetovnem dnevu beguncev direktorica Urada, mag. Katarina Štrukelj.