Skoči do osrednje vsebine

Panel s Predsednico Evropskega raziskovalnega sveta 8. junija v Ljubljani

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je ob obisku predsednice Evropskega raziskovalnega sveta prof. dr. Marie Leptin organiziralo panel "Kaj pomeni pridobitev projekta ERC za razvoj kariere ter kako prispeva k napredku raziskav in znanja?". Panel je potekal v četrtek, 8. junija 2023, ob 11.15 v Veliki dvorani na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Delovni program Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za leto 2024 bo uradno potrjen julija 2023. Na panelu pa so objavili napovednik vseh sprememb, ki jih gre pričakovati v razpisih z oznako 2024. Spremembe bodo uvedli pri načinu ocenjevanja projektnih predlogov, uvedli bodo pavšalno financiranje za uveljavljene raziskovalce in raziskovalke, ter pri predvidenem koledarju razpisov.

Osrednja govorka je bila predsednica Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC) prof. dr. Maria Leptin s svojo predstavitvijo, svoje izkušnje pa je predstavilo šest prejemnic oz. prejemnikov projektov ERC:

    dr. Borut Klabjan, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, projekt OPEN BORDERS,

    dr. Mirjam Mencej, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, projekt DEAGENCY,

    dr. Anna Sandak, InnoRenew CoE Izola, projekt ARCHI-SKIN,

    dr. Zala Lenarčič, Institut "Jožef Stefan", projekt DrumS,

    dr. Maruša Bradač, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, projekt FIRSTLIGHT,

    dr. Roman Jerala, Kemijski inštitut, projekt MaCChines.

Razpravo je moderirala Maja Ratej.

Po zaključku panela so govorniki in govornice podali kratke izjave za STA in si jih lahko ogledate na na Youtube kanalu MVZI.