Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije s španskim državnim sekretarjem

Državni sekretar Marko Štucin je preko avdio-video konference opravil konzultacije z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Španije Pascualom Navarrom Ríosom. Potrdila sta odlične dvostranske odnose med državama in izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah, predvsem v luči španskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta.
slovenska delegacija sedi za mizo

Državni sekretar Štucin je preko avdio-video povezave opravil konzultacije s španskim državnim sekretarjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Med drugim sta govorila o vladavini prava, krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ekonomskem upravljanju in vmesnem pregledu večletnega finančnega okvira in prihodnosti Evrope. Razpravljala sta tudi o možnostih učinkovitejšega odločanja na področju skupne zunanje in varnostne politike EU in o iskanju pragmatičnih rešitev v okviru obstoječih pogodb EU. Med temami pogovorov so bile tudi migracije, nadzor zunanjih mej EU, solidarnost med državami članicami EU glede upravljanja migracij, schengensko območje in odprava nadzorov na notranjih mejah. Pri tem je državni sekretar Štucin poudaril pomen polnega delovanja schengenskega območja.

Državna sekretarja sta izmenjala poglede tudi o širitvi EU. Državni sekretar Štucin je poudaril pomen nadaljevanja širitvenega procesa na Zahodni Balkan in podprl evropsko perspektivo državam v regiji.