Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. junija 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.18 sta na zasneženem delu markirane planinske poti na Grintovec, občina Jezersko, zdrsnili dve tuji planinki in se poškodovali. Gorski reševalci GRS Jezersko in dežurna ekipa GRS s helikopterjem SV so poškodovani planinki z vitlom potegnili iz stene v helikopter in ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.50 sta pri sestopu s Srebrnega sedla proti Kamniški Bistrici, občina Kamnik, zašla in omagala tuja planinca. Mimoidoči gorski reševalci GRS Celje so ju skupaj z gorskimi reševalci GRS Kamnik varno pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.00 je v soteski Vintgar, občina Bled, pohodnika obšla slabost. Gorski reševalci GRS Radovljica in Jesenice so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.32 je v gozdu v bližini naselja Studenčice v občini Medvode oseba nenadno obolela. Gorski reševalci GRS Ljubljana so osebo prenesli do poti in s terenskim vozilom prepeljali do reševalnega vozila, kjer so jo predali reševalcem NMP Ljubljana. Oseba je bila prepeljana v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.38 je na pobočju hriba Kobala, občina Tolmin, zasilno pristal padalec. Gorski reševalci GRS Tolmin so nepoškodovanega padalca pospremili v dolino.

Ob 13.36 je na območju Jalovnika v občini Tolmin zasilno pristal jadralni padalec. Gorski reševalci GRS Tolmin so nepoškodovanega padalca pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 17.40 se je v Črnovi, občina Velenje, na križišču za Dobrno na travniku prevrnil traktor. Gasilci PGD Dobrna, PGE Velenje in PGD Velenje so ob prihodu ugotovili, da so domačini sami na kolesa postavili traktor in nakladalko. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.21 je v ulici Na gmajni v Loki pri Mengšu v stanovanjski hiši občanka padla v vodni jašek. Gasilci PGD Loka pri Mengšu so s tehničnim posegom rešili poškodovano občanko in jo prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 18.04 sta na stari Šmarski cesti v Kopru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanem motoristu in sovozniku. Reševalci NMP so oba oskrbeli in prepeljali v SB. Izola.

Izpostava Kranj

Ob 0.46 je na poti iz Soriške Planine, občina Železniki, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka in PGD Sorica so zavarovali kraj, odklopili akumulator, vozilo postavili na cestišče, s tehničnim posegom rešili ukleščeno poškodovano osebo ter nudili pomoč reševalcem pri njeni oskrbi.

Ob 9.00 je na avtocesti Karavanke–Ljubljana, v neposredni bližini Torovega, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in z avtodvigalom dvignili osebno vozilo iz jarka. Na kraju so bili prisotni upravljalci avtoceste in policisti.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.32 je na Jeranovem v občini Kamnik na kolesarski stezi padel mlajši motorist. Gasilci PGD Kamnik so do prihoda reševalcev NMP Kamnik poškodovanemu nudili prvo pomoč. Poškodovani je bil prepeljan v nadaljnjo oskrbo.

Ob 17.11 se je na Šmarski cesti v Litiji osebno vozilo zaletelo v zidno ograjo. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli iztekle tekočine. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 22.31 je na cesti med Gradežem in Škocjanom, občina Grosuplje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Grosuplje in Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator vozila in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi.

Izpostava Maribor

Ob 20.51 sta v naselju Zgornja Nova vas, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb reševalcem NMP Slovenska Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.50 je na cesti med Idrskim in Peršeti, občina Kobarid, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so nato v nesreči poškodovano osebo dokončno oskrbeli na kraju in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.00 sta med avtocestnima priključkoma Mirna Peč—Novo mesto zahod, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.11 je na Muljavi v občini Ivančna Gorica tlelo seno na včerajšnjem pogorišču, kjer je pogorel objekt. Gasilci PGD Muljava in PGD Stična so seno zalili z vodo in ga prekopali.

Izpostava Maribor

Ob 8.38 je v podjetju v Rušah zagorel transportni trak za drobljenje materiala. Gasilci PGD Ruše, Bistrica ob Dravi in Smolnik so požar pogasili ter prezračili in pregledali prostore.

Ob 15.44 je na Gradiški cesti v Lenartu v Slovenskih Goricah v podjetju za ravnanje z odpadki zagorela odpadna plastika in preostali material ob plastiki. Požar so pogasili gasilci PGD Lenart, Voličina, Sveti Jurij, Benedikt, Selce, Sveta Trojica, Sveta Ana in Cerkvenjak. Zaradi požara poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP in ju nato prepeljali na pregled v UKC Maribor. Gasilsko stražo izvajajo gasilci PGD Lenart.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.43 je na Ilirski cesti v Šentjerneju v kuhinji stanovanjske hiše na štedilniku zagorelo olje v posodi. Požar so pogasili domači pred prihodom gasilcev PGD Šentjernej, ki so opravili pregled s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Ob 17.19 je v Ulici 21. oktobra v Črnomlju zagorel pomivalni stroj v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črnomelj so iznesli stroj, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.26 je v ulici Glančnik v Mežici v podjetju zagorel delovni stroj. Gasilci PGD Mežica so požar pogasili ter prostore prezračili, jih pregledali s termovizijsko kamero in plinomerom.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 3.08 je na železniškem postajališču Čret v Celju zagorel premog na vagonu. Gasilci PGE Celje ter PGD Celje Gaberje in Teharje so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.21 je v Pamečah, občina Slovenj Gradec, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Pameče-Troblje so požar pogasili, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 17.08 so pri naselju Mihalovec, občina Brežice, gasilci PGD Mihalovec in Loče pogasili manjši travniški požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.28 je ob avtocesti od Šmartnega proti Šentvidu, občina Ljubljana, gorel kup vej, lesa in trave. Požar v velikosti okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Tacen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 15.01 so na Glavnem trgu v Šoštanju stanovalci zaznali vonj po plinu iz stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Šoštanj mesto so iz stanovanja umaknili pet oseb, odstranili puščajočo plinsko jeklenko ter pregledali in prezračili prostore. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 22.02 se je na Ipavčevi ulici v Celju po vozišču razlilo kurilno olje. Gasilci PGE Celje so z vpojnim sredstvom posuli po madežu in očistili vozišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 2.49 je v objektu na Kardeljevem trgu v Velenju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. S tehničnim posegom so jo rešili gasilci PGE Velenje.

Ob 3.32 so v objektu na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili 5 oseb iz okvarjenega dvigala.

Ob 9.02 so na Cesti I. v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli garažna vrata in domačim omogočili vstop v hišo, saj se je na štedilniku kuhala hrana.

Ob 18.57 so na Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGE Velenje iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 19.33 so v naselju Lipoglav, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Loče nudili pomoč pri oživljanju osebe in prenosu osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP.

Izpostava Kranj

Ob 21.30 so na Tomažičevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe .

Izpostava Maribor

Ob 14.03 so v Ipavčevi ulici v Pekrah, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.42 je v Stari ulici v Murski Soboti v večstanovanjskem objektu počila vodovodna cev. Gasilci PGD Murska Sobota so zaprli vodovodni ventil ter popivnali izteklo vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.46 so v naselju Zabrdje, občina Mirna, gasilci PGD Mirna nudili pomoč reševalcem NMP Trebnje pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/