Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. junija 2023 .

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 14.17 je v Zgornjem Brniku, občina Cerklje na Gorenjskem, veter prevrnil mlaj. Gasilci PGD Zgornji Brnik so mlaj razžagali in odstranili.

Ob 14.26 je v Zgornjem Brniku, občina Cerklje na Gorenjskem, veter prevrnil gostinski jurček in streho na prireditvenem prostoru. Gasilci PGD Zgornji Brnik so jurčka in streho postavili nazaj na svoje mesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 je ob hotelu na Dunajski cesti v Ljubljani zaradi močnega sunka vetra odneslo senčnik na električni drog. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve senčnik sneli in predali lastniku.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 se je v bližini Loga pod Mangrtom, občina Bovec, pri skoku iz letala smrtno ponesrečil padalec. Gorski reševalci GRS Bovec so preminulega prenesli iz težko dostopnega terena v dolino.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.25 je na hribovitem področju med Idrskim in Livkom v občini Kobarid s poti zašla tuja kolesarka. Gorski reševalci GRS Tolmin so jo našli nepoškodovano in ji pomagali pri sestopu do ceste, od kjer je pot nadaljevala sama.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.00 je pri naselju Orešje nad Sevnico v občini Sevnica, voznik osebnega avtomobila zapeljal v potok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč vozniku in v potok namestili vpojna sredstva. Reševalci so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Celje

Ob 22.30 sta na Kidričevi v Celju trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, sanirali cestišče ter odstranili vozili s ceste. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.53 sta v semaforiziranem križišču na Markovcu v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli vozišče. Iz enega vozila so rešili poškodovano osebo in pri oskrbi druge nudili pomoč reševalcem. Poškodovani osebi so reševalci NMP odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 6.31 sta na Mlakarjevi ulici v Šenčurju trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP, pomagali pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila in odklopili akumulatorja na vozilih.

Ob 10.28 je na Vojah, občina Bohinj, vozilo zapeljalo čez betonsko škarpo. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so vozilo z dvigalom postavili nazaj na cestišče. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 17.35 se je v Žiganji vasi, občina Tržič, osebno vozilo zaletelo v lesen nadstrešek poleg stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so podprli nadstrešek in omogočili policiji varen ogled kraja nezgode. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.39 so na dolenjski avtocesti pred predorom Mali vrh, občina Škofljica, v smeri proti Šmarju-Sap v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka do prihoda policistov in delavcev DARS-a. Ena oseba je bila poškodovana, v oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 18.24 sta v naselju Smrjene v občini Škofljica prišlo trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na enem vozilu odklopili akumulator. Reševalci NMP so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Ob 22.04 sta na primorski avtocesti pri počivališču Lom, občina Logatec, v smeri proti Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč eni poškodovani osebi in umaknili vozili z vozišča. Reševalci NMP Cerknica so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v ZD Logatec.

Ob 23.39 sta na štajerski avtocesti med Blagovico in Kompoljami, občina Lukovica, v smeri Ljubljane trčili kombinirano in osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.17 sta v Ulici Pohorskega bataljona v Slovenski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in vozili odstranili s ceste.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.31 sta na Ljubljanski cesti v Novem mestu trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet do prihoda policistov in nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega motorista odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 12.34 je na cesti med Sežano in naseljem Dane pri Sežani, pri izvozu z avtoceste, vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi lažje poškodovane osebe. Skupaj z delavci cestnega podjetja so odstranili poškodovan prometni znak, ki je oviral promet.

Ob 16.07 sta na Javorniški poti v Postojni trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in do prihoda reševalcev NMP Postojna poškodovanemu motoristu nudili prvo pomoč. 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.04 je na Cesti Simona Blatnika v Velenju zagorel leseni del ute nad električnim reflektorjem. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so ogenj pogasili in izklopili reflektor.

Ob 19.36 je v naselju Florjan, občina Šoštanj, zagorelo v mansardi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šoštanj mesto in PGD Topolšica so požar pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Požar je uničil mansardno stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.07 je na Drnovškovi cesti v Kamniku gorela stanovanjska hiša. Ob prihodu gasilcev PGD Kamnik na kraj so policisti iz objekta skozi okno že rešili osebo, ki je bila zaklenjena v goreči hiši in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Kamnik, ti pa so jo odpeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so odprli vhodna vrata in pogasili dva požara različnih predmetov v dveh ločenih in med seboj oddaljenih sobah, iznesli zgorele predmete in objekt prezračili. Hiša ni več primerna za bivanje, zato je poveljnik OŠCZ Kamnik eni osebi našel začasno prebivališče.

Ob 19.46 je v Podgorski ulici v Kočevju gorelo v kletnih prostorih večstanovanjske stavbe. Gasilci PGD Kočevje so požar pogasili in celoten objekt preventivno pregledali ter prezračili. Iz stavbe se je na varno umaknilo 21 stanovalcev, poškodovan ni bil nihče. Po končani intervenciji so se stanovalci lahko vrnili v stanovanja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.46 je v Bakovcih, občina Murska Sobota, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Bakovci, Murska Sobota, Černelavci in Rakičan. Ostrešje je bilo v požaru uničeno.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 19.08 je na avtocesti med Uncem in Postojno, občina Cerknica, gorelo v motornem delu osebnega vozila. Požar je pogasil voznik. Gasilci PGD Rakek in Cerknica so zavarovali vozilo, opravili strokovni ogled in ohladili motorni del vozila.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 5.20 je v ulici Pod Debelim vrhom v Ljubljani gorela skladovnica drv. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog – Sp. Kašelj so požar na površini okoli 6 kvadratnih metrov pogasili in prekopali okolico.

Ob 17.00 so v naselju Gmajnica, občina Komenda, gasilci PGD Komenda in Moste pogasili manjši začetni požar v naravnem okolju.

Ob 21.38 je pri Veliki Račni, občina Grosuplje, ob robu gozda gorela zavržena bala sena. Gasilci PGD Račna in Čušperk so požar pogasili in požarišče prekopali. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 1.59 je v Beloruski ulici v Mariboru gorel kup lesenih železniških pragov ob železniški progi. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.55 sta na Ljubljanski cesti v Trzinu gorela zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Trzin so požar pogasili. Zabojnika sta uničena, poškodovano pa je tudi bližnje parkirano osebno vozilo.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 11.51 je na Cesti zmage v občini Zagorje ob Savi iztekalo pogonsko gorivo iz tovornega vozila. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in Zagorje - mesto so zavarovali kraj dogodka, iz rezervoarja prečrpali gorivo in tako preprečili nadaljnje iztekanje. Približno 200 metrski madež so posuli z vpojnim sredstvom in cestišče počistili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.06 je ob gozdni poti na območju Raskovca, občina Vrhnika, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta topovsko granato, kalibra 47 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne prepeljala v ustrezno skladišče, kjer bo shranjena do uničenja.

Izpostava Postojna

Ob 11.16 so pri naselju Novokračine v občini Ilirska Bistrica našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta našla tri minometne mine kalibra 81 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta odpeljala v skladišče do uničenja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 12.59 so na Planini v Kranju, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in nudili pomoč invalidni osebi.

Ob 13.40 so na Ravnah v Tržiču gasilci PGD Tržič s tehničnim posegom odstranili podrto drevo, ki je bilo naslonjeno na objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 je v stanovanju večstanovanjskega bloka na Potrčevi ulici v Ljubljani puščala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in preprečili nadaljnje puščanje.

Izpostava Ptuj

Ob 17.54 so v Zavrču gasilci PGD Zavrč razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na cestišče in oviralo promet.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/