Skoči do osrednje vsebine

Vlada z zagonom projekta JEK2 misli resno

Predsednik vlade dr. Robert Golob, minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan so se danes mudili v Krškem.

Sestali so se z novim vodstvom Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in poslovodstvom GEN energije ter sodelovali na javnem posvetu o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji. Na posvetu v organizaciji Mestne občine Krško so razpravljali o ključnih vidikih in priložnostih pri razvoju in uporabi jedrskih tehnologij za pridobivanje električne energije.

"Slovenija je in bo ostala jedrska država. Imamo ogromno znanja na področju jedrske tehnologije, ki ga moramo izkoristiti pri gradnji bloka JEK2,” je bilo ključno sporočilo predsednika vlade dr. Roberta Goloba v Krškem. V svojem prispevku v razpravi je izrazil podporo nadaljnji rabi jedrske energije in nadaljevanju projekta JEK2. “S strategijo, ki jo bo potrdil še državni zbor, prvič po letu 2004 vpeljujemo možnost, da se objekt, kot je JEK2, lahko umesti v prostor. Po sedanji strategiji to ni bilo možno,” je izpostavil predsednik vlade.

Minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer je napovedal, da bodo v nadgrajeni Nacionalni energetski in podnebni načrt še bolj jasno in odločno kot v sedanjem zapisali dolgoročno rabo jedrske energije. Ne bodo pa se omejili samo na drugi blok, ampak bo država dopuščala tudi širšo rabo jedrske energije.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan pa je pridal, da Strategija prostorskega razvoja Slovenije do 2050 opredeljuje nadaljevanje rabe jedrske energije z možnostjo uvrstitve drugega bloka: “Strategija bo ena od podlag za nadaljevanje postopkov in razvoja Slovenije kot države z jedrsko energijo.”

Predsednik vlade je opozoril, da imamo v Sloveniji t. i. energetsko mešanico, s pomočjo katere proizvajamo električno energijo. To pridobivamo iz fosilnih goriv, zlasti iz premoga, hidro in jedrske energije ter iz obnovljivih virov. Kot je povedal, bo treba tudi v prihodnje poskrbeti za mešanico, ki ne bo slonela samo na enem viru: "Potrebujemo vse vire, saj se bo zaradi podnebnih sprememb cela družba elektrificirala in bodo potrebe po električni energiji bistveno večje od teh, ki jih imamo danes. In to ne samo v Sloveniji, ampak v celi regiji, tudi Evropi."

Spomnil je, da imajo države v Evropi različne poglede na jedrsko energijo oz. energetsko mešanico prihodnosti. "Na koncu se bo izkazalo, da je jedrska energija za Evropo skoraj gotovo edini zanesljivi vir za bazično energijo in Evropa drugega vira sploh ne bo imela," je prepričan premier.

Energetska kriza je jasno pokazala, kako pomembni so presežki energije: "Slovenija kljub dobri energetski mešanici žal nima viška energije, kar nekaj je moramo uvoziti. Ne samo plina, nafte, tudi elektrike. Povečati moramo lastno proizvodnjo, zato bomo naredili vse, da bo to prav na področju jedrske energije." Za projekt JEK2 je dr. Golob tako omenil možnost posebnega zakona, ki bi pospešil in optimiziral postopke umeščanja objekta v prostor.

Predsednik vlade je še pojasnil, da podpora projektu JEK2 ne bo ostala le na deklarativni ravni: "Pomembni so konkretni koraki in konkretno tvorjenje ekip, ki se ukvarjajo samo s tem projektom. Vlada bo sprejela koncipirano odločitev in s prvim avgustom sprožila potrebne postopke. Pri tem smo usklajeni z GEN energijo, saj je ključno, da delamo skupaj." Prav tako bo s 1. avgustom 2023 v Kabinetu predsednika vlade imenovan državni sekretar, zadolžen za JEK2 in koordinacijo deležnikov pri tem projektu. To bo postal mag. Danijel Levičar, ki pod okriljem družbe GEN energija že danes vodi ta projekt.

Javnega posveta o prihodnosti jedrske energije so se poleg predsednika vlade in obeh ministrov udeležili tudi generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan, predsednik uprave NEK Gorazd Pfeifer in nekdanji dolgoletni predsednik uprave NEK Stane Rožman. Naklonjenost nadaljnji rabi jedrske energije in projektu JEK2 je pred začetkom posveta izrazil župan Mestne občine Krško Janez Kerin.

Na delovnem srečanju v NEK je novi predsednik uprave Gorazd Pfeifer predsednika vlade in ministra seznanil z zadnjimi varnostnimi nadgradnjami in obratovanjem elektrarne. Ta je v začetku leta dobila dovoljenje za obratovanje do leta 2043. Generalni direktor družbe GEN energija dr. Dejan Paravan pa je vladni delegacij predstavil delovanje Skupine GEN in razvojne načrte, zlasti osrednji strateški razvojni projekt JEK2.