Skoči do osrednje vsebine

Slovenija napovedala nov prispevek v podporo prihodnosti Sirije in regije

Slovenija je na 7. mednarodni konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije, ki je bila namenjena varnostnim, političnim in humanitarnim vidikom sirske krize, napovedala nov humanitarni prispevek v višini 140.000 EUR preko Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Stalni predstavnik RS pri Evropski uniji Iztok Jarc je podprl prizadevanja posebnega odposlanca OZN Geira Pedersena za napredek v političnem procesu za rešitev sirske krize.

Sirija se še naprej sooča s težkimi humanitarnimi razmerami. Že pred potresom je humanitarno pomoč potrebovalo 15,3 milijonov prebivalcev, kar je več kot polovica celotnega prebivalstva. Po ocenah UNHCR je potres dodatno prizadel 8,8 milijonov prebivalstva.

Od leta 2014 naprej je Slovenija za pomoč Siriji, sosednjim državam in državam, ki so sprejele večje število beguncev, zagotovila za okoli 13,4 mio EUR humanitarne pomoči preko mednarodnih humanitarnih organizacij, instrumenta EU za pomoč beguncem v Turčiji in ITF – Ustanove za ustanove za krepitev človekove varnosti. Slovenija je ob nedavnem katastrofalnem potresu v Turčiji in Siriji za nujen humanitarni odziv Siriji namenila za 665.000 EUR pomoči.

Na tokratni konferenci, ki jo je gostila Evropska unija, so države donatorice zagotovile za 5,6 milijard evrov pomoči.