Skoči do osrednje vsebine

Praktična vaja na Reki

15. junija smo se na Reki, na Hrvaškem, v okviru projekta Varni in enaki v naravnih in drugih nesrečah udeležili prikazne praktične vaje.

Vaja je potekala na območju in v okolici Centra za rehabilitacijo Reka po predpostavki, da je Primorsko-Goransko županijo prizadel potres. Namen vaje je bil preveriti koordinacijo operativnega sodelovanja predstavnikov reševalnih služb preko različnih scenarijev ter postopkov reševanja invalidnih oseb – potekala je evakuacija osebe z intelektualnimi ovirami v primeru požara, reševanje izgubljene osebe z demenco v gozdu, reševanje gluhe in naglušne osebe ter slepe in slabovidne osebe z višine, reševanje osebe z avtizmom ter reševanje osebe na invalidskem vozičku iz ruševine. Udeležilo se jo je 100 predstavnikov in vadbencev projektnih partnerjev iz Slovenije, Hrvaške in Črne gore. Iz Slovenije se je udeležilo 11 predstavnikov Policije, rdečega križa, Poklicne gasilske enote Celje, Gasilsko reševalne službe Jesenice, Gasilsko reševalne službe Kranj in uprave.

  • Projekt »Varni in enaki ob naravnih in drugih nesrečah« (angleško Safe and Equal in EMErgencies - SEE ME) je Uprava za zaščito in reševanje skupaj s projektnimi partnerji pridobila na razpisu Evropske komisije – Generalnega direktorata za evropsko civilno zaščito in evropske operacije humanitarne pomoči (DG ECHO).

Gasilec, pripadnik Rdečega križa govorita s starejšo gospo pri vhodu v stavbo.

Drugo delovišče na vaji. | Avtor: Anja Gerčar

1 / 3