Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra Luke Mesca ob Paradi ponosa

Letos mineva 22 let od »protestnega pitja mineralne vode« – politične akcije pripadnikov LGBT skupnosti, iz katere se je rodila prva parada ponosa pri nas.

Škandal v lokalu Galerija, kjer je redar odslovil gejevska aktivista z besedami, da »naj se že navadimo, da lokal ni več za tako vrsto ljudi«, je izzval protest pripadnikov in pripadnic LGBT skupnosti, ki so organizirali t. i. protestno pitje mineralne vode. To je potekalo nekaj naslednjih petkov.

Navkljub pričakovanju, da bodo mestne oblasti dejanje obsodile, se to ni zgodilo, zato so aktivisti ter aktivistke organizirali prvo spontano parado ponosa v Sloveniji, imenovano »Obvoznica mimo nestrpnosti – pohod proti homofobiji«.

Vprašanje, zakaj potrebujemo Parado ponosa, je odveč. Dokler bodo obstajali politiki, javne osebe in drugi, ki kažejo s prstom in blatijo vse tiste, ki ne ustrezajo njihovim predstavam o tem, kako bi morali živeti in od kod bi morali izvirati – vse do takrat bodo potrebne tudi Parade ponosa.

Spol in spolna usmerjenost bi morala biti pri pridobivanju pravic nepomembna, vendar se ves čas soočamo z diskriminacijo in kršenjem pravic LGBTQIA+ skupnosti. Danes smo lahko ponosni na pot, ki smo jo prehodili od leta 2001, pot še ni zaključena, a vendar … 

Istospolni pari so od leta 2006 lahko registrirali partnersko skupnost, od leta 2017 pa sklenili partnersko zvezo. To smo dosegli po dolgoletnih prizadevanjih, ki so vključevala tudi dve referendumski kampanji.  

Sklenitev zakonske zveze in posledično možnost začetka postopka za posvojitev otroka sta vse do lanskega leta ostali ekskluzivni pravici raznospolnih parov. 

Lani smo naredili velik korak k enakopravnosti.

V letu 2022 smo s spremembo Družinskega zakonika, ki smo jo pripravili na ministrstvu, pripoznali, da različnost ne sme voditi v diskriminacijo. Istospolnim parom smo priznali stvari, ki bi jim morale biti priznane že zdavnaj.

Ob tem se ni zgodil konec sveta, pred katerim so nas nekateri svarili. Nikomur nismo ničesar vzeli, smo pa razširili pravice tistim, ki jih še nimajo.

Če naštejem samo nekaj konkretnih pozitivnih posledic: priznanje bolniškega dopusta, dedovanja, pravic vzdrževanega družinskega člana ipd. Vseh teh pravic prej istospolni pari niso imeli. 

Tudi letos se bom udeležil Parade ponosa. Kot podpornik in kot minister.

Se vidimo v soboto!