Skoči do osrednje vsebine

Podeljene so bile Župančičeve nagrade za leto 2023

V mestnem kinu Kinodvor so v sredo, 14. junija 2023 podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Podelitve nagrad se je udeležila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Letošnjo nagrado za življenjsko delo je komisija podelila grafičnemu oblikovalcu Ranku Novaku. »Novak je bil med prvimi oblikovalci, ki so se v našem kulturnem prostoru sistemsko lotili oblikovanja celostne podobe kot specifične oblikovalske naloge. Že v 80. letih je poskrbel za številne emblematične grafične podobe revij, pozneje pa je oblikoval tudi dva največja slovenska časopisa, Delo in Dnevnik,« je v obrazložitvi svoje odločitve zapisala komisija, ki je dobila deset predlogov za podelitev nagrade za življenjsko delo.

Komisija je podelila še tri nagrade za leto 2023. Ajda Smrekar je prejela nagrado za celostno izoblikovane, dovršene in prepričljive vloge Nje v uprizoritvi Nekoč se bova temu smejala v režiji Anje Suša, Hermione v uprizoritvi Junakinje v režiji Aleksandra Popovskega, Nastasje Filipovne Baraškove v uprizoritvi Idiot v režiji Juša Andraža Zidarja in Nore v uprizoritvi Nora v režiji Nele Vitošević.

Urška Djukić je prejela nagrado za scenarij in režijo kratkega animiranega filma Babičino seksualno življenje, ki z vsebinsko in formalno drznostjo naslika pretresljivo podobo slovenskega podeželja v prvi polovici dvajsetega stoletja, ob tem pa izkazuje umetničino vrhunsko obvladovanje filmske govorice in izredno senzibilnost za spoj dokumentarne in animirane filmske forme.

Dušan Šarotar je prejel nagrado za roman Zvezdna karta, ki se vsebinsko in slogovno navezuje na opus Šarotarjevih literarnih del, v katerih pisatelj pripoveduje o doslej manj znani tragični usodi predvojne judovske skupnosti v svojem rojstnem mestu Murski Soboti in širše v Prekmurju, ob tem pa v preciznem, prožnem in poetičnem slogu spretno izrablja vse potenciale slovenskega jezika.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo

Več o nagrajencih si lahko preberete na spletni strani Mestne občine Ljubljane in v časopisnem članku časopisa Dnevnik.